Introducció

  

El laboratori de Lactologia de l’IRFAP  té encomanada l’execució de les analítiques de control de  qualitat de la llet dels animals de les explotacions lleteres de les Illes Balears, dins dels programes:

  •    “Programa de Control de Qualitat de la llet crua de vaca, ovella i cabra impulsat pel MAPA” (Letra Q) a l’àmbit de les Illes Balears
  •    “Programa de Control oficial de rendiment lleter per a la avaluació genètica de les espècies bovina, ovina i cabruna” (RD663/2023) a l’àmbit de les Illes Balears

 Colage_lactologia_2.png

El laboratori de lactología de L’IRFAP, mitjançant acords de col·laboració amb les associacions interprofessionals lleteres (LIBAL/ILACME) té encomanada la analítica del Programa de Control de Qualitat de la llet crua de vaca, ovella i cabra impulsat pel MAPA (Letra Q) a l’àmbit de les Illes Balears així com la del Programa de Control oficial de rendiment lleter per a la avaluació genètica de les espècies bovina, ovina i cabruna. 

Dins l’àmbit d’aquets programes de suport al sector lleter es varen analitzar i per diferents paràmetres analítics durant l’any 2022 un total de 102.000 mostres.

La determinació i la millora de la qualitat de la llet són objectius comuns tant del sector productor com de l’industrial, així com també interessa a les diferents Administracions que, mitjançant el Laboratori de Lactologia de l’ IRFAP, disposa d’un element de control del compliment de la normativa sanitària vigent R.D: 989/2022 i R (CE) 853/2004.

La necessitat de posar en funcionament un laboratori  independent i imparcial que efectues la determinació de la qualitat de la llet va ser decisiva per la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural de les Illes Balears Conselleria d’Agricultura del Govern Balear per mitja de l’IRFAP amb les organitzacions interprofessionals creades a principis dels anys 90  a Mallorca (LIBAL) i a Menorca (ILACME).

El laboratori està acreditat per ENAC des de l’any 2004 segons la norma internacional  ISO17025 per la realització d’anàlisi químiques i microbiològiques de llet i productes lactis . (Acreditació nº 398/LE2234).