avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern treballa en xarxa amb entitats implicades per aplicar la nova normativa d’ascensors que obliga a incrementar la seguretat dels elevadors

El Govern treballa en xarxa amb entitats implicades per aplicar la nova normativa d’ascensors que obliga a incrementar la seguretat dels elevadors

Dia 1 de juliol entra en vigor la nova Instrucció tècnica complementària ITC AEM 1 «Ascensors» de l’Estat per la qual els ascensors hauran d'incorporar noves mesures de seguretat

entitats implicades per aplicar la nova normativa d’ascensors que obliga a incrementar la seguretat dels elevadors 28 juny 2024

A les Balears hi ha 27.500 elevadors dels quals 22.500 es veuran afectats per la nova normativa

A les Illes Balears hi ha instal·lats al voltant de 27.500 ascensors, dels quals es preveu que uns 22.500 hauran d'incorporar i actualitzar alguna de les noves mesures de seguretat recollides en la nova Instrucció tècnica complementària ITC AEM 1 «Ascensors» que entra en vigor el dia 1 de juliol que obliga a realitzar una inspecció inicial prèvia a l’entrada en funcionament de l’elevador.

La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, mitjançant la Direcció General d’Indústria i Polígons Industrial ha convocat una jornada informativa amb l’objectiu d’abordar i explicar la normativa i les noves obligacions en la que han participat empreses conservadores d’ascensors, organismes de control i administradors de finques.

Ingrid de la Fuente, directora general d'Indústria i Polígons Industrials ha explicat: "Estam treballant estretament amb la subdirecció general de Qualitat i Seguretat Industrial del Ministeri d’Indústria i Turisme perquè l’aplicació pràctica de les novetats introduïdes per la nova ITC sigui ordenada i es puguin flexibilitzar els terminis de tal manera que els organismes de control puguin donar resposta a les demandes dels titulars”.

I ha afegit: "El més urgent és que la normativa implica que els titulars d’ascensors que no tenguin la inspecció periòdica al dia, han d’avisar a un organisme de control que comprovarà que les mesures exigides estan incorporades o si, en canvi, s’han d’incorporar de noves. El principal problema està en aquells ascensors que no han passat la inspecció. En aquest cas, a les 24 hores que hagi caducat, l’empresa té l’obligació de paralitzar l’ascensor. Des del govern hem sol·licitat una pròrroga de tres mesos per a evitar que les persones afectades es quedin sense elevador i que els organismes de control puguin donar resposta a una situació que pot afecta a persones grans i persones amb problemes de mobilitat”.

Les noves mesures de seguretat tenen com a finalitat pal·liar l'anivellació deficient de la cabina, evitar el tancament de portes durant l'entrada o sortida de la cabina, evitar els moviments incontrolats de la cabina, permetre demanar socors als usuaris atrapats, substituir guies obsoletes per guies metàl·liques d'acer, evitar el funcionament en cas de sobrecàrrega, i garantir la seguretat del contrapès i del sistema de guiat.

La Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials cota amb un servei web que permet consultar les dades d'un ascensor, entre les quals es troba la validesa de la darrera inspecció periòdica a què s'ha sotmès l'ascensor. Aquest servei és de lliure accés i s'hi pot accedir a través de l'enllaç https://www.caib.es/sites/tramitacioudit/ca/aparatos_elevadores/. Per fer-lo servir únicament cal conèixer el número de RAE de l'ascensor; aquest número figura en la placa identificativa col·locada en l'interior de la cabina de cada ascensor.


Data d'actualització: 02 juliol 2024


Comparteix