avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Son Espases utilitza la realitat virtual per amenitzar el tractament dels pacients oncològics

Son Espases utilitza la realitat virtual per amenitzar el tractament dels pacients oncològics

Image00041 02 febrer 2024

L’Hospital Universitari Son Espases ha posat a disposició dels pacients de l’Hospital de Dia Oncològic dues ulleres de realitat virtual per amenitzar-los l’estada durant el temps que reben tractament quimioteràpic. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració amb la Junta de Balears de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), que ha donat dos parells d’ulleres. De moment estan disponibles a l’Hospital de Dia Oncològic, però es preveu que més endavant es puguin emprar a altres àrees de l’Hospital amb pacients oncològics.

Aquesta acció s’emmarca en el Pla d’Humanització de Son Espases amb la finalitat de fomentar el benestar emocional dels pacients que requereixen atenció oncològica i dels seus familiars i cuidadors.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, ha visitat avui els pacients de l’Hospital de Dia i ha pogut comprovar com funcionen aquestes ulleres de realitat virtual i els beneficis que aporten. L’han acompanyada en la visita el president de la Junta de Balears de l’AECC, José Reyes; la consellera de Salut, Manuela García; el director general del Servei de Salut, Javier Ureña, i la gerent de Son Espases, Cristina Granados.

Les voluntàries de l’AECC Elena Martin i Sofía Nebot els han explicat com funcionen les ulleres de realitat virtual, per mitjà de les quals es projecten vídeos de mitja hora de durada sobre diferents temàtiques (marina, etc.) amb la finalitat de propiciar un estat de relaxació als pacients que els ajudi a fer que el temps de tractament sigui el més confortable possible. Gràcies a aquesta tecnologia Son Espases ajuda a amenitzar el temps que aquests pacients passen a l’hospital fent que les sessions de tractament siguin més amables, cosa que disminueix la percepció de distrès, de dolor i del pas del temps durant les sessions de quimioteràpia o l’espera per rebre el tractament.

Marga Prohens ha agraït la iniciativa i, per part seva, José Reyes ha destacat la importància d’aquest projecte, que «té com a objectiu principal disminuir l’impacte de la malaltia i millorar l’adaptació a aquesta per mitjà de les noves tecnologies» i ha subratllat que l’ús de les ulleres de realitat virtual millora els símptomes d’ansietat, la percepció subjectiva del pacient i els marcadors fisiològics i fa que els pacients tenguin la sensació que el temps passa més ràpid.

L’AECC espera poder oferir aquest servei a tots els hospitals de les Illes Balears perquè, segons ha manifestat José Reyes, l’associació està present a tots els centres amb el seu equip de voluntariat. Ha aprofitat l’avinentesa per agrair l’enorme labor que aquest du a terme i el compromís que demostra, que fan possible oferir aquesta millora i d’altres.

El Servei de Salut i l’AECC poden acreditar un extens recorregut de treball conjunt: en aquest marc, recentment han subscrit un conveni de col·laboració de tres anys de durada per mitjà del qual l’AECC posa a disposició de l’Hospital Universitari Son Espases un psicòleg especialista en oncologia durant un mínim de tres dies a la setmana per atendre els pacients oncològics ingressats i els seus familiars.

Tant el servei d’atenció psicològica com el voluntariat tenen per objecte millorar la qualitat de vida dels pacients de càncer i dels seus familiars reduint les alteracions emocionals, relacionals i socials que puguin sorgir a conseqüència de la malaltia. Atès que aquest tipus de pacient requereix cures constants, de durada llarga en molts casos, l’impacte psicològic que genera aquesta situació per a la seva família i la deterioració física del pacient provoquen problemàtiques socials, agreugen les que ja pateixen i produeixen desajusts en la convivència familiar.


Data d'actualització: 02 febrer 2024


Comparteix