avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern ret homenatge als 1.000 donants d'òrgans de Son Espases i a les seves famílies

El Govern ret homenatge als 1.000 donants d'òrgans de Son Espases i a les seves famílies

253A6640 04 desembre 2023

Des de principis d’any s’han registrat 43 donacions a Son Espases i s’han fet 66 trasplantaments renals i sis d’hepàtics

Durant l’acte s’ha reconegut la tasca incansable de Manuela de la Vega i de l’equip de coordinació de trasplantaments de Son Espases

 

El Govern de les Illes Balears ha retut homenatge al miler de donants d’òrgans assolits a l’Hospital Universitari Son Espases i a les seves famílies, d’ençà que es va posar en marxa el Programa de Donació d’Òrgans a les Illes Balears el 1989. Sota el títol «Vides que salven vides», el Govern ha reconegut públicament la solidaritat i l’altruisme dels donants i dels seus familiars, i ha fet una menció especial a Manuela de la Vega per la seva lluita en favor dels pacients renals, i a l’equip de professionals de la Coordinació de Trasplantaments de Son Espases, encapçalat pel doctor Julio Velasco.

L’acte ha comptat amb la presencia de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens; de la consellera de Salut, Manuela García; del director general del Servei de Salut, Javier Ureña; del coordinador autonòmic de Donacions i Trasplantaments, Manuel Agudo, i d’una àmplia representació de professionals del sector sanitari i d’associacions de pacients, entre les quals, la Federació Nacional d’Associacions per la Lluita contra les Malalties del Ronyó, ALCER.

Per la seva part, la presidenta Margalida Prohens ha destacat «la importància de la donació en la vida de persones alienes, de persones desconegudes, però que poden tenir un raig d'esperança, una nova oportunitat gràcies a aquest gest magnífic i excepcional». Prohens també ha agraït la generositat dels donants i les seves famílies i ha destacat la implicació i el compromís dels professionals de Coordinació de Transplantaments de Son Espases.

L’acte, conduit pel periodista Carlos Hernández, ha comptat amb la participació de dos testimonis, en Valentí Oller i na Francisca Caldentey. Durant una conversa distesa i molt emotiva en Valentí ha explicat com ha canviat la seva vida després del trasplantament renal al qual va ser sotmès. Per la seva banda, na Francisca ha explicat la seva experiència com a familiar d’una persona que, lliurement, va decidir donar els seus òrgans i donar vida a altres persones.

L’actor mallorquí Pep Noguera ha posat punt i final a l’acte «Vides que salven vides» amb el seu monòleg titulat «TRANS-PLANTAR».

 

43 donacions durant el 2023

Durant el 2023, s’han registrat 43 donacions, 27 de les quals han estat de donants en mort encefàlica i 16 de donació en asistòlia controlada. De les 43 donacions, 34 han estat generades a Son Espases i 9 a altres hospitals públics i privats de les Balears (3 a l’Hospital Can Misses, a Eivissa, i 3 més a l’Hospital Mateu Orfila, a Menorca). A banda d’aquestes donacions, se n’han fet quatre més, que han estat de donant viu per a trasplantaments renals. En total, en aquest any i fins ara s’han fet 66 trasplantament renals i 16 d’hepàtics. Any rere any el nombre de donants a Son Espases consolida l’hospital de referència de les Illes Balears com un centre capdavanter i de rellevància arreu de l’Estat en aquesta pràctica.

 

1.140 donacions a les Illes Balears

D’ençà que es posà en marxa el programa de donació el 1989, a les Illes Balears s’han registrat 1.140 donants, dels quals, 1.009 (el 88,5 %) es detectaren a Son Espases, 74 a Can Misses (el 6,5%) i 57 al Mateu Orfila (5%). Les UCI d’adults continuen sent l’àrea on es detecten més donants, a més de les unitats de Reanimació i de l’UCI Pediàtrica. 

Cal fer esment que en els darrers anys el nombre de donants en mort encefàlica s’ha estancat, no només a les Illes Balears sinó a tot l’Estat, a causa de la millora en el control dels factors de risc cardiovascular i dels avenços en el tractament dels pacients amb patologies neuroquirúrgiques agudes. Per això, l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha impulsat el Programa de Donació en Asistòlia Controlada, que permet extreure òrgans i teixits de persones que han mort a causa d’una aturada cardiorespiratòria. A Son Espases es va iniciar aquest programa el 2016 i al Mateu Orfila de Menorca, el 2017. 

La posada en marxa del Programa de Donació en Asistòlia Controlada ha permès augmentar el nombre de donants d’òrgans i, en conseqüència, el nombre de receptors que se’n poden beneficiar. Enguany, els donants en asistòlia controlada representen gairebé el 40 % del total.

 

Consolidació del Programa de Trasplantament Hepàtic

Des del començament del Programa de Trasplantament Hepàtic a les Illes Balears el juny de 2021, s’han fet vint-i-quatre trasplantaments de fetge, xifra que consolida aquest programa. Enguany s’han fet 16 trasplantaments hepàtics. Això ha estat possible gràcies a l’impuls dels professionals i de la col·laboració de la Conselleria de Salut i del Servei de Salut de les Illes Balears.


Data d'actualització: 04 desembre 2023


Comparteix