avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern convida a agents sanitaris, socials i polítics a treballar conjuntament per un Pacte per la Salut a Balears

El Govern convida a agents sanitaris, socials i polítics a treballar conjuntament per un Pacte per la Salut a Balears

301123 salut 30 novembre 2023

/ “Aquest procés que avui iniciam és només un punt de partida que definirà el full de ruta de la Sanitat balear la dècada vinent” ha afirmat la presidenta

/ “El document sobre el qual treballarem serà un document viu, obert a aportacions i que posi el benestar dels ciutadans per sobre de les nostres diferències” ha subratllat la consellera de Salut, Manuela García

/ S'articularan sis grups de treball que treballaran en àrees com la promoció de la salut, l'abordatge de la cronicitat, el dèficit de professionals, les llistes d'espera o la salut mental

 

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens ha iniciat avui el procés participatiu amb els agents socials, polítics i el sector sanitari de les Illes, amb l'objectiu de trobar el compromís de tots els agents implicats per a treballar conjuntament per construir el primer pacte polític i social per la Salut de les illes Balears. “Avui feim la primera passa per a complir amb el compromís de treballar per un gran Pacte per la Salut, per a complir amb la paraula donada” ha afirmat Prohens.

En un acte celebrat aquesta tarda a l'Hospital Son Llàtzer, acompanyada per la consellera de Salut Manuela García i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Javier Ureña, i davant els representants de col·legis professionals, sindicats, facultat de medicina i infermeria, entitats de pacients i usuaris, institucions i representants de les forces polítiques de les Illes, la presidenta del Govern, Margalida Prohens, ha desgranat la situació actual de la sanitat balear i ha recordat que el dèficit de professionals, en un context d'una població cada vegada més envellida, continua sent un dels reptes d'aquest Govern.

El dèficit de professionals sanitaris en tots els nivells assistencials, el pla de xoc contra les llistes d'espera que es presentarà en els pròxims dies, l'enfortiment de l'Atenció Primària, l'abordatge de la cronicitat o la salut mental dels ciutadans d'aquestes illes són alguns dels reptes als quals ha d'enfrontar-se la sanitat pública balear.

Per a afrontar aquest i altres reptes, Prohens ha remarcat la necessitat de “treballar tots a l'una amb l'únic objectiu comú de garantir una atenció sanitària de qualitat, eficient i moderna”. Això és només “un punt de partida” -ha subratllat- “per a començar a treballar en un Pacte per la Salut que defineixi el futur i el full de ruta de la sanitat balear en la dècada vinent”

La intervenció de la consellera de Salut, Manuela García, s'ha centrat en explicar la metodologia amb la qual es treballarà a partir d'ara perquè “aquest primer Pacte per la Salut sigui una realitat a mitjan 2024”. García ha remarcat que el document de partida amb el qual avui es comença a treballar és una proposta dirigida al consens i al diàleg i a poder marcar directrius “on la majoria dels quals formam part de la solució o del problema ens sentim còmodes amb elles”.

L'objectiu és construir i desenvolupar un sistema sanitari universal, de qualitat, més equitatiu i eficient, on qualsevol ciutadà, amb independència del seu lloc de residència pugui accedir als mateixos recursos. Amb el ciutadà en el centre i la cura del professional com a valor fonamental de l'organització.

 

Grups de treball

Per a això es crearan sis grups de treball i un coordinador que realitzarà un seguiment de la comesa de cadascun d'ells. Aquests grups de treball estaran conformats definitivament a finals del mes de desembre. Per a cadascun d'ells s'han nomenat un o dos coordinadors:

 

•           Coordinador del Pacte per la Salut, Javier Ureña, director general del Servei de Salut de les Illes Balears

•           Grup 1: Reconeixement, la fidelització, l'estabilització i la captació dels professionals per a fer front al dèficit de professionals sanitaris. Coordinat per:

  • Marga Bujosa directora de l’Àrea de Professionals i Relacions Laborals
  • Verónica Segura, subdirectora de Relacions Laborals i d’Atenció al Professional

 

•           Grup 2: La modernització i l'enfortiment de l'atenció primària i la seva capacitat de resolució assistencial i prevenció:

  • Vicenç Juan, director general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació
  • Carlos Raduán, gerent d'Atenció Primària de Mallorca

 

•           Grup 3: Abordatge de la cronicitat: atenció centrada en la persona, i atenció social i sanitària integrada.

  • Joan Simonet, director general de Prestacions, Farmàcia i Consum
  • Estefanía Serratusell, subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària i Malalties Poc Freqüents

 

•           Grup 4: Promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i el foment d'hàbits de vida saludables. Responsables:

  • Elena Esteban, directora general de Salut Pública
  • Rosa Tarragó, directora gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits de Balears

 

•           Grup 5: Atenció a les malalties de salut mental, potenciant la prevenció i l'atenció comunitària. Responsables:

  • Alicia González, directora general de Salut Mental
  • Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental

 

•           Grup 6: Increment de l'activitat programada i reducció dels temps d'espera per a les consultes amb l'especialista i les intervencions quirúrgiques. Responsable:

  • Raúl Lara, director d'Assistència Sanitària del Servei de Salut

 

El document inicial de treball remès a tots els agents convidats a participar serà el punt de partida sobre el qual es durà a terme una anàlisi, es definiran objectius i estratègies concretes en cadascuna de les sis àrees.

El punt de partida és el compromís de construir i desenvolupar un sistema sanitari universal, de qualitat, amb l'usuari com a element central i els professionals com a valor fonamental de l'organització, que permeti donar resposta als reptes de futur. El Govern treballarà per una sanitat més accessible, més equitativa i més simètrica, en la qual tots els ciutadans, amb independència d'on resideixin, puguin accedir als mateixos recursos.

L'objectiu és que d'aquests grups de treball sorgeixi un document definitiu a la fi del primer semestre de 2024, una vegada treballades totes les àrees d'anàlisis proposades.


Data d'actualització: 30 novembre 2023


Comparteix