avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El 9,4 % dels dependents amb grau reconegut, atesos per la Conselleria de Famílies i Afers Socials, tenen diagnòstic d'Alzheimer

El 9,4 % dels dependents amb grau reconegut, atesos per la Conselleria de Famílies i Afers Socials, tenen diagnòstic d'Alzheimer

2023 9 21 2959600 21 setembre 2023

En el Dia Internacional de l’Alzheimer, la consellera Catalina Cirer s’ha reunit amb l’associació Llar de Memòria

Dels 32.390 dependents amb grau atesos per la Conselleria de Famílies i Afers Socials, 3.050 usuaris tenen diagnòstic d’Alzheimer, la qual cosa suposa el 9,4 % del total. D’aquests usuaris, 3.005 tenen més de 65 anys, i 2.274, més de 80. A més, pel que fa a les 7.484 noves valoracions fetes per la Direcció General d’Atenció a la Dependència, en els primers vuit mesos de 2023, s’han diagnosticat 2.058 persones amb Alzheimer. D’aquestes, 2.029 són més grans de 65 anys i 1.552 en tenen més de 80.

En el Dia Internacional de l’Alzheimer, la consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, ha mantingut una reunió amb Isabel Pericàs, presidenta de l’associació Llar de Memòria; Catalina Gost, directora i neuropsicòloga; Joana Maria Sans, secretària de la Junta Directiva, i Antoni Serra, tresorer.

Cirer ha volgut destacar la important tasca que desenvolupa aquesta associació sense ànim de lucre, pel que fa a l’atenció tant a les persones amb Alzheimer i amb altres demències com als seus familiars. Segons els darrers estudis elaborats a Espanya, aquesta malaltia pot arribar a afectar el 40 % de les persones de més de 75 anys en els propers anys.

Cirer ha manifestat el compromís de la Conselleria per garantir que tant les persones diagnosticades com les seves famílies i cuidadors disposin dels recursos necessaris per fer front a una malaltia que «malauradament, i per mor de l’augment de l’esperança de vida, cada vegada afectarà més persones».

La consellera ha considerat que «és imprescindible seguir treballant en la detecció precoç, cosa que permetrà obtenir les eines i els programes de promoció de l’autonomia per a aquestes persones, que farà possible que el deteriorament de la malaltia arribi al més tard possible».

Per part de la Conselleria, es continuaran posant a disposició de les persones amb Alzheimer els serveis i prestacions desenvolupats en el Catàleg de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència. Són, entre d’altres, places residencials i de centre de dia, la prestació d’ajuda a domicili, el servei de teleassistència bàsica i avançada, la prestació econòmica per cures en l’entorn familiar i suport a les persones cuidadores no professionals, la prestació econòmica vinculada al servei per a persones en situació de dependència i la prestació de promoció de l’autonomia i prevenció de la dependència en persones grans.

A més, durant el 2023 i a través del 0,7 % de l’IRPF, s’estan finançant els projectes de les entitats següents:

  • AFAEF (Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer d’Eivissa i Formentera), per dur a terme el projecte «Atenció integral, terapèutica, assistencial i psicosocial per a persones afectades per la malaltia d’Alzheimer i les seves famílies».
  • AFAMA (Associació de Familiars i Amics de Malalts d’Alzheimer del municipi de Pollença), per dur a terme el projecte «Atenció, prevenció i promoció de l’autonomia en persones amb demència i altres malalties neurodegeneratives».

Data d'actualització: 26 setembre 2023


Comparteix