La llengua camina


desc_Gif_primavera(1).gif

«La llengua camina» és una iniciativa que pretén crear espais de socialització en què participin catalanoparlants i persones que volen practicar la llengua catalana. Amb aquesta finalitat, s’organitzen una sèrie d’excursions que serveixen també per donar a conèixer elements del patrimoni natural i cultural de les Illes Balears. A més, les excursions inclouen un petit tast gastronòmic de productes típics elaborat a establiments locals.

L’activitat s'ha pensat per generar contextos i situacions en què els aprenents estan en contacte amb el català i poden practicar-lo en un entorn amable, sense que els interlocutors canviïn d’idioma innecessàriament.

És una activitat gratuïta i inclou, en la majoria de casos, un servei d’autobús per anar fins al punt d’inici de la ruta o per tornar des del punt final. Les places són limitades i s’adjudiquen per ordre d’inscripció i per perfil de parlant (catalanoparlant i aprenents de la llengua catalana). Tot i que les sortides tenen un nivell de dificultat baix, els participants han de dur roba i calçat adequats perquè les rutes es fan a peu i duren entre dues i tres hores. Totes les excursions són matinals. A més, els participants són obsequiats amb un coll de la campanya «Mou la llengua».

El Govern de les Illes Balears ha organitzat aquestes excursions, en el marc de la campanya «Mou la llengua», amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Eivissencs i l’Obra Cultural Balear de Formentera.

 

PROPERES EXCURSIONS DE «LA LLENGUA CAMINA»

desc_Menorca_llengua_camina.png

Menorca

 • El diumenge 21 de gener de 2024

Excursió pel Camí Vell des Migjorn

Itinerari circular per diferents entorns agraris i naturals pels voltants del poble des Migjorn Gran. Podrem observar les diferents espècies de flora de l’ecosistema i les construccions etnològiques relacionades amb l’activitat humana. Guiat per Pere Fraga, botànic. Autobús gratuït d’anada i tornada des de Maó.

Inscripcions: clicau aquí

 

 • El diumenge 28 de gener de 2024

Excursió al castell de Santa Àgueda 

Itinerari per un dels camins més emblemàtics de Menorca, ple de biodiversitat, patrimoni històric i llegendes. Guiat per Elena Sintes, historiadora. Autobús d’anada i tornada des de Maó.

Inscripcions: clicau aquí

 

EXCURSIONS DE «LA LLENGUA CAMINA» QUE JA S'HAN FET

 

Mallorca


 

 • El dissabte 21 de gener de 2023

«L'amo de Son Pancuit»: un recorregut de llegendes i tradicions per terres de Valldemossa.
Visita guiada per Joan Carles Palos (Fita a fita).

 

 • El diumenge 19 de febrer de 2023

«La cuca de la Mola»: un recorregut de llegendes i tradicions per la vall de Sóller.
Visita guiada per Joan Carles Palos (Fita a Fita).

 

 • El dijous 23 de febrer de 2023

«El fill del llop»: una passejada per Llubí seguint l’empremta de llegendes, tradicions i fets històrics.
Visita guiada per Joan Carles Palos (Fita a Fita).

 

 • El dissabte 6 de maig de 2023

Puig de Randa: una volta per Randa, la muntanya dels tres santuaris (Gràcia, Sant Honorat i Cura), per parlar de llegendes locals i de la figura de Ramon Llull.
Activitat guiada per Aina Mora.

 

 • El dimecres 17 de maig de 2023

Excursió pel Port de Sóller: visita a aquesta localitat amb l’objectiu de conèixer-ne els racons amb història.
Activitat guiada per Aina Mora.

 

 • El diumenge 4 de juny de 2023

Excursió per s’Empedrat: itinerari pels voltants de Binissalem. Un dels punts importants és s’Empedrat, conegut popularment com a Camí Romà, de la vella via de comunicació entre Binissalem i Alaró.
Activitat guiada per Aina Mora.

 

 • El dissabte 10 de juny de 2023

Raixa i els seus personatges: recorregut per descobrir la història d’aquesta possessió a partir dels personatges que hi han viscut i han contribuït a crear-ne el mite.
Activitat guiada per Aina Mora.

 

Menorca


 

 • El diumenge 5 de febrer de 2023

Caminada arqueològica pel camí de Son Morell i per cala Morell.
Visita guiada per Elena Sintes.
Itinerari: camí de Son Morell – Camí de Cavalls – necròpolis de cala Morell – poblat del Coll de cala Morell. Distància aproximada: 7 km.

 

 • El diumenge 12 de febrer de 2023

Caminada arqueològica des de Maó fins a Trebalúger aprofitant els antics camins de vinya.
Visita guiada per Elena Sintes.
Itinerari: Maó – poblat talaiòtic de Trepucó – talaiot de Trebalúger. Distància aproximada: 6 km.

 

 • El diumenge 30 d’abril de 2023

Excursió per Alforí: itinerari per diferents entorns agraris i naturals fins a arribar a cala Pilar. S'hi van poder observar les diferents espècies de flora de l’ecosistema i les construccions etnològiques relacionades amb l’activitat humana (pous, barraques de bestiar, abeuradors…).
Activitat guiada per Pere Fraga, botànic.

 • El diumenge 7 de maig de 2023

Excursió pel barranc d’Algendar: itinerari per un dels camins més antics de Menorca, ple de biodiversitat, patrimoni històric i llegendes.
Activitat guiada per Pere Fraga, botànic.

 

Eivissa


 

 • El dissabte 11 de febrer de 2023

Caminada de Santa Gertrudis: itinerari de Puig d'en Valls fins Sant Llorenç, passant per Sant Gertrudis. Distància aproximada: 19 km.

 

 • El dissabte 11 de març de 2023

L'antic camí de Labritja. Distància aproximada: 19 km.

 

 • El diumenge 14 de maig de 2023

Caminada pel Parc Natural de ses Salines: itinerari des del carregador de sal fins a la torre de ses Portes, i tornada pes Cavallet.
Activitat guiada per Antònia Cirer, biòloga.

 

 • El diumenge 21 de maig de 2023

Caminada pel Parc Natural de ses Salines: itinerari des de Sant Francesc de ses Salines fins al jaciment púnic de sa Caleta.
Activitat guiada per Antònia Cirer, biòloga.

Formentera


 

 • El dissabte 28 de gener de 2023

Caminada històrica.
Guiada per Santi Colomar i Andreu Ferrer
Itinerari de l'excursió: plaça de la Constitució (Sant Francesc) - creufita d'en Marc Ferrer - cas Barber - Escoles Velles - molins de sa Miranda - ses Bardetes - fita d'en Toni Blanc - can Ramon - can Carlos - capella de sa Tanca Vella.

 

 • El diumenge 7 de maig de 2023

Itinerari circular amb sortida i arribada a la plaça de Sant Ferran. En aquesta ruta es van visitar punts com la Torre des Pi des Català, les restes de s'Almadrava de Migjorn o el Molí d'en Teuet.
Caminada guiada per Santi Colomar i Andreu Ferrer
Amb la col·laboració de l'OCB Formentera.