avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural avança al dia 1 d’abril l’època de perill alt d’incendis forestals a Eivissa i Formentera

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural avança al dia 1 d’abril l’època de perill alt d’incendis forestals a Eivissa i Formentera

La decisió, que s’ha pres per la situació de sequera que presenten les Pitiüses, implica la prohibició de l’ús del foc en terreny forestal i a 50 metres de proximitat d’aquest, i també a totes les àrees recreatives

Perill alt d’incendis forestals a Eivissa i Formentera 27 març 2024

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha decidit modificar la data d’inici de l’època de perill alt d’incendis forestals d’enguany a Eivissa i Formentera. Així, s’avançarà a l’1 d’abril, encara que de manera habitual s’iniciava un mes més tard (1 de maig). Aquest fet implica que, des d’aquesta data, es prohibeix l’ús del foc en terreny forestal i a 50 metres de proximitat d’aquest, i també a totes les àrees recreatives. A més, serà necessari demanar autorització per dur a terme cremes dins terreny agrícola a menys de 500 metres de terreny forestal.

La decisió s’ha pres a causa de la situació de sequera que pateixen les Pitiüses, que presenten un greu dèficit de precipitacions acumulades durant els darrers mesos. En aquest sentit, els índexs de sequera elevats i les anomalies pluviomètriques reflecteixen una elevada disponibilitat de combustible, fet que suposa un risc d’incendi entre molt alt i extrem. A més, es preveu que les setmanes vinents aquest índex no millori, atesa la manca de precipitacions previstes a mitjà termini.

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha volgut destacar que «és important adaptar-nos a les noves condicions de sequera que patim, ja que són cada vegada més intenses i freqüents, fet que incrementa considerablement el risc d’un gran incendi forestal». En aquesta línia, el conseller ha manifestat que «en un territori tan vulnerable als incendis forestals com les Illes Balears, és imprescindible adequar la planificació de tots els mitjans i recursos de què disposam i establir mesures preventives eficients. Per això, si la situació no canvia durant les setmanes vinents, tampoc descartam avançar l’època de risc d’incendi forestal a Mallorca i Menorca».

Simonet també ha explicat que es reforçarà el dispositiu interinsular d’incendis forestals (OIF) durant la precampanya d’enguany a tot l’arxipèlag. D’aquesta manera, «s’incrementaran els recursos durant la Setmana Santa i tot el mes d’abril. En concret, les Pitiüses disposaran d’una brigada de disponibilitat addicional de primera intervenció en cas d’incendi forestal a partir del dia 28 de març i d’un helicòpter a la base de sa Coma (Eivissa) a partir del dia 8 d’abril». Així mateix, el conseller ha detallat que es reforçarà la resta del dispositiu amb l’activació de la brigada helitransportada a Mallorca (amb capacitat de desplaçament i intervenció a totes les illes) durant la Setmana Santa i els caps de setmana del mes d’abril, i amb el reforç de la brigada de disponibilitat a Menorca.

L’OIF està integrat per més de 350 persones, entre tècnics forestals, agents de medi ambient, brigadistes, conductors, operadors, vigilants, etc., a més de les de la resta d’organismes que formen part de l’INFOBAL (Pla Especial de Protecció Civil d’Emergències per Incendis Forestals). Per a aquesta campanya 2024, s’implementaran les novetats tècniques i operatives que s’han previst en el nou contracte de mitjans aeris per a la defensa contra els incendis forestals i s’instal·laran noves càmeres terrestres de vigilància amb visió de 360°, entre d’altres.

Amb tot, el conseller ha aprofitat per llançar un missatge a la població en què ha demanat «molta prudència i precaució». A més, ha destacat que «és fonamental que des del Govern facem feina en la conscienciació i l’educació en matèria de prevenció».

Cal recordar que enguany s’han produït 18 incendis forestals a les Illes Balears, que han cremat un total de 9,7 hectàrees, la gran majoria de les quals han estat desarborades. Les recomanacions, la normativa aplicable i la regulació diària sobre l’ús del foc es poden consultar a alertafoc.caib.es.


Data d'actualització: 27 març 2024


Comparteix