Torna

Sobirania Alimentària

El producte local i el paper del sector primari protagonitzen els concursos de dibuix de promoció agroalimentària per a l'alumnat de primària.

Dins les actuacions de la Direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària hi ha la promoció de productes agrícoles i pesquers de proximitat. Dins l'àmbit de la família escolar les actuacions s'han vist interrompudes per la situació de tancament de les escoles i s'ha optat per dinamitzar-les amb la convocatòria d'una concurs de dibuix on el producte local i el paper de la pagesia, la ramaderia i la pesca de les Balears són els temes protagonistes.

El concurs de dibuixos i logotips s'ha adreçat a alumnes de 3r a 6è de primària d'escoles participants en el “Pla de consum de fruites”, que promociona el consum de fruita, hortalissa i làctics entre la població escolar i aprofitant que en aquests alumnes també se'ls han impartit activitats del programa escolar de promoció agroalimentària de SEMILLA .

El concurs compta amb dues modalitats de dibuix:

-Un logo amb les paraules PROGRAMA ESCOLAR, format amb elements, colors o imatges referides al programa escolar de fruita, hortalissa i làctics i que serà imprès en totes les publicacions i material didàctic que realitzi la Conselleria d’Agricultura , Pesca i Alimentació, relacionades amb el Pla de consum de fruites a l'escola.

-Un dibuix representatiu de la campanya d’activitats impartides per l’equip de promoció agroalimentària de SEMILLA .

S’han presentat 120 logotips i 30 dibuixos de diferents escoles de les Illes Balears. En total s’han entregat 10 premis als millors dibuixos i al logotip guanyador.

El jurat, format per representants de la conselleria i de la FAPA, es va reunir el passat 26 de maig, i ha triat els dibuixos i el logotip guanyador per la promoció agroalimentària que fan dels productes que es conreen i es pesquen a les Balears. Així, per exemple, són habituals en aquestes obres les taronges, el raïm, les carabasses, les fraules, el pastanagó, les vaques, la llet, els escamarlans, les gambes i els pops, entre d’altres. A la vegada, també mostren la feina dels pagesos, així com la dels pescadors i de la Llotja de Palma. Els premiats són infants de Malorca, Menorca i Eivissa. El concurs ha estat organitzat per la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària i per SEMILLA i compta amb la col·laboració del Grup LEADER a Eivissa.

 Logotip premiat

L’alumne guanyador és Gabriel Vibrys, de cinquè de primària, del col·legi Sant Alfons Maria Ligorio, de Palma. El logotip té representades les fruites, verdures i la llet que conformen el ‘Programa Escolar’. Aquest concurs establia dos premis. L’alumne rebrà una tauleta i una senalla de productes frescs i de proximitat; i l’escola, tres bancades de cultiu per fer horts urbans i material necessari per al seu cultiu.

desc_Logo1rPremi.jpeg

 

Dibuixos premiats

Aquest concurs establia tres premis per cada unitat didàctica del programa escolar de promoció agroalimentària de SEMILLA que s’ha explicat al llarg del curs.

-‘Varietats Locals’, el primer premi és per a Miquel Llorenç Riera; el segon, per a Yaiza Aimar; i el tercer, per a Nerea Ortiz. Tots tres són alumnes de 3r de primària del CEIP Sa Bodega d’Eivissa.

desc_Eivissa1.jpeg   desc_Eivissa2.jpeg   desc_Eivissa3.jpeg

- ‘De la mar a la taula’, el primer premi és per a Lucin Kalaichan ; el segon, per a Umai Gibernau; i el tercer, per a Josep Reurer. En aquest cas són alumnes de 4t de primària del CEIP Pere Rosselló d’Alaró i del CEIP Maria Lluïsa Serra, de Maó.

- ‘Conèixer els productors’ (la visita a una explotació agrària o la Llotja de Palma), el primer premi és per a Aina Moreno; el segon, per a Sara Gómez; i el tercer, per a Bruno García. Els tres alumnes són de 5è de primària del CEIP Pere Rosselló i Oliver d’Alaró.

- ‘Sector Primari de les Illes Balears’, el primer premi és per a Andrea Cervant, del Col·legi Fra Joan Ballester de Campos. El segon i el tercer lloc han quedat deserts perquè no s’han presentat més propostes.

Per aquest concurs s’establien tres premis per unitat didàctica. El 1r premi és un ordinador portàtil i una panera de productes locals frescs de les Illes; el 2n premi, una tauleta digital i una panera de productes frescs de les Illes; i el 3r, una tauleta digital de butxaca i una panera de productes de les Illes.