20 desembre 2023 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

Les excavacions del Cementiri Nou de Sant Francesc a Formentera acaben amb la recuperació de 23 cossos NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les excavacions del Cementiri Nou de Sant Francesc a Formentera acaben amb la recuperació de 23 cossos

També s’han trobat tres conjunts d’ossos desarticulats que podrien correspondre a possibles víctimes del penal de Formentera

L’UTE formada per la Societat de Ciències Aranzadi i ATICS S.L. ha donat avui per acabades les tasques de la segona fase d’exhumació al cementiri nou de Sant Francesc, a Formentera, emmarcada en el IV Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears (2023-2024).

Les tasques començaren fa just un mes, dia 20 de novembre. Durant les excavacions, els arqueòlegs i tècnics han localitzat els cossos (en posició primària) de 23 possibles víctimes que haurien estat recloses al penal de l’illa entre els anys 1941 i 1942. Així mateix, també s’han trobat restes de tres conjunts d’ossos desarticulats (en posició secundària) que també podrien correspondre a possibles víctimes del penal.

Al llarg d'aquestes setmanes s'han excavat 33 tombes de les files 5, 6, 7 i 8. La major part de les troballes s'han donat en les files 7 i 8, on tres dels enterraments eren dobles, és a dir, hi havia dos possibles presos enterrats en la mateixa fossa, l'un sobre l'altre, en diferents taüts. L’UTE ha informat també que dos dels individus localitzats són menors de 30 anys i altres dos presenten signes compatibles amb tuberculosi pulmonar, que era una de les principals causes de mortalitat entre les persones recluses en el penal.

Cal recordar que la primera fase de les excavacions es va dur a terme el 2022 (emmarcada en el III Pla de Fosses) i que en aquest mateix indret es varen localitzar 6 cossos d’altres possibles víctimes. D'aquesta manera, la coordinadora del projecte i arqueòloga, Almudena García-Rubio explica que sumant les troballes de 2022, ja haurien estat localitzades la meitat de les víctimes del penal.

Des de la Societat de Ciències Aranzadi-ATICS han afegit que al llarg de l’any 2024 es faran les feines de laboratori i s'interpretaran les dades per a valorar la possibilitat d'ampliar la recerca a una altra zona del cementiri. També es continuarà amb les anàlisis de genètica amb la col·laboració amb la Junta d'Extremadura, i altres institucions, per a cercar a familiars que puguin donar les seves mostres per a la identificació de les víctimes.