Torna

Seu Electrònica

Si cerques un procediment dirigit a persones físiques i a la ciutadania en general

Si cerques un procediment dirigit a persones jurídiques, autònoms, cooperatives, associacions, fundacions, ONG?S...

Si cerques un procediment dirigit a altres administracions públiques o ens, organismes i entitats que integren el sector públic (consorcis, organismes autònoms, etc...)

Convocatòria de subvencions per executar projectes de postemergència en l'àmbit de l'ajuda humanitària en països en desenvolupament per a l'any 2021

Donar suport a les poblacions de països en desenvolupament afectades per situacions d'emergència o crisis humanitàries mitjançant el finançament de projectes en l'àmbit de l'ajuda de postemergència. L'objectiu principal és protegir la vida, els drets i la dignitat de les persones, garantir la seva subsistència, satisfer la recuperació dels serveis bàsics, atendre la població vulnerable, desplaçada o refugiada, i la rehabilitació d'infraestructures bàsiques de la comunitat.

Codi SIA

2407484

Persones destinatàries

Entitats radicades a les Illes Balears inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament de les Illes Balears (RONGD) i entitats d'àmbit estatal inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament de l'Agència de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID).

Termini per a resoldre i notificar

Les resolucions, tant de concessió com de denegació, han de ser motivades i s'han de dictar en el termini màxim de tres mesos comptadors des de la data de presentació de les sol·licituds. La resolució s'ha de notificar individualment a cada entitat.

Silenci administratiu

Negatiu

Forma d'inici

D'ofici

Fi de la via administrativa

Si

Disponible per tramitar per persona apoderada

Si

Òrgan competent per a resoldre

Conselleria de Famílies i Afers Socials

Tràmits

X

Sol·licitud

Requisits

Les entitats beneficiàries han de complir els requisits següents:

a) Estar radicades a les Illes Balears o ser entitats d'àmbit estatal, dur a terme activitats en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat, estar vàlidament constituïdes i, per la seva presència, experiència i implantació, constituir la via única o preferent d'accés a l'acció humanitària en una zona determinada. Cal que la constitució legal de l'entitat s'hagi produït com a mínim dos anys abans de la publicació d'aquesta convocatòria. En el cas d'entitats radicades a les Illes Balears, han d'estar inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament de les Illes Balears (RONGD), i en el cas d'entitats d'àmbit estatal, han d'estar inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament de l'Agència de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID).

b) Disposar de l'organització, l'estructura tècnica i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l'activitat objecte de subvenció.

c) Establir en els seus estatuts que entre els seus objectius es troba la realització d'activitats o projectes relacionats amb la cooperació per al desenvolupament i el foment de la solidaritat amb els pobles.

d) Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

e) En el cas de fundacions, estar al corrent en el compliment de les obligacions comptables amb el protectorat en el moment de presentar la sol·licitud.

f) No estar sotmeses a cap procediment de reintegrament de subvencions públiques o a cap procediment sancionador.

g) Haver justificat suficientment les subvencions o els ajuts rebuts anteriorment del Govern de les Illes Balears, si és el cas.

h) No incórrer en cap de les prohibicions que estableixen l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions i l'article11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

i) Executar els projectes mitjançant l'actuació d'un soci local en el país empobrit. S'entén per soci local la persona jurídica legalment creada i reconeguda en el registre oficial corresponent com a entitat nacional, sense ànim de lucre, d'acord amb la legislació del país on s'ha de desplegar l'acció, que manté relacions de col·laboració amb l'entitat beneficiària i que assumeix, en tot o en part, l'execució directa de les actuacions objecte d'ajuda.

Requisits dels projectes

Els projectes que es presentin a aquesta convocatòria han de complir els requisits següents:

a) El projecte ha de respondre a la finalitat objecte de la convocatòria i s'ha d'emmarcar en els principis de l'acció humanitària reconeguts internacionalment.

b) El projecte s'ha de desenvolupar en els països inclosos a la llista de països receptors d'ajuda del Comitè d'Ajuda al Desenvolupament (CAD) de l'OCDE, així com en els països menys avançats (PMA), on es produeixin les circumstàncies que especifica el punt 6.g), i s'ha de dur a terme a través d'una entitat local del país en el qual s'hagi produït el desastre. En casos excepcionals, es poden subvencionar projectes en països que no pertanyin a aquesta llista, sempre que s'adrecin a població refugiada provinent de països receptors d'ajuda del CAD amb conflictes armats o afectats per desastres naturals o humanitaris. En aquests casos en què el país no pertany a la llista, l'entitat haurà d'acreditar en el projecte l'excepcionalitat de la situació que no permet al país d'acollida atendre les necessitats bàsiques de la població destinatària.

c) La durada màxima de l'execució del projecte per a les actuacions de postemergència és de dotze mesos comptadors des de la data d'inici d'execució del projecte. Aquest termini es pot ampliar d'acord amb l'article 10.3 del Decret 15/2018. Tal com estableix l'apartat 1.2 d'aquest annex, són subvencionables les despeses dels projectes que s'iniciïn a partir de l'1 de gener de 2021. En cas que l'entitat hagi indicat únicament el mes i l'any d'inici del projecte, es considera que la data d'inici és el primer dia del mes indicat.

d) S'han de tenir en compte els sectors socials més vulnerables, com ara els infants, les persones grans, la població en situació de pobresa, les persones amb malalties, la població refugiada, els grups ètnics i, especialment, les dones d'aquests col·lectius.

e) Sempre que es pugui s'han de coordinar amb els altres actors que hi intervenen i contribuir a la capacitat administrativa i operativa dels països receptors per no disminuir les seves competències i futur desenvolupament.

f) La situació sobre la qual actua el projecte ha de ser susceptible d'actuacions de postemergència, s'ha de derivar d'una insuficiència en la capacitat de resposta, per causa política o econòmica, de les autoritats nacionals i locals per atendre la població vulnerable i, a més, s'ha de produir alguna de les circumstàncies següents:

◦ Que siguin situacions de conflicte armat, desastres naturals, crisis humanitàries o crisi oblidades de llarga durada que puguin provocar desplaçaments forçosos de persones, amb la consegüent destrucció de l'estructura social i econòmica de la població amb greus violacions dels drets humans.

◦ Que hi hagi un augment significatiu dels indicadors específics (mortalitat general, mortalitat infantil, població desplaçada i refugiada, brots epidèmics i mortalitat associada, morbiditat específica derivada del desastre, vulnerabilitat de la població afectada, afectació de les estructures locals, malnutrició, violació significativa dels drets humans i del dret internacional humanitari, escalada de violència en conflictes armats, etc.) del país o regió que ha patit una crisi d'emergència. Les dades poden provenir de fonts oficials o d'altres fonts, sempre que es justifiquin i siguin contrastables (ECHO, OCHA, etc.).

◦ Que el nombre de víctimes i persones afectades pel desastre sigui significatiu i no hi hagi capacitat local suficient per afrontar-lo.

◦ Que hi hagi una demanda específica de la societat civil o de les autoritats del país o regió afectat en casos d'emergència.

◦ Que hi hagi una crida internacional per emergència.

Documentació a presentar

Punt 8 de la convocatòria:

8. Documentació que s'ha de presentar

8.1. Les entitats sol·licitants han de presentar els documents següents:

a) La sol·licitud i les declaracions responsables següents, d'acord amb els models normalitzats disponibles al web http://dgcooper.caib.es:

· De compliment de les obligacions que estableixen l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, l'article 21 del Decret 15/2018 i aquesta convocatòria per a les entitats beneficiàries.

· De no incórrer en cap causa de prohibició o d'incompatibilitat per percebre l'ajut, d'acord amb la normativa aplicable, i de no haver estat mai objecte de sancions administratives ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

· De disposar de l'organització, l'estructura tècnica i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l'activitat objecte de subvenció en el moment de la publicació de la convocatòria.

· De totes les ajudes i les subvencions sol·licitades a qualsevol institució, pública o privada, nacional o estrangera, relacionades amb la sol·licitud, o que s'hagin concedit a l'entitat.

b) El formulari del projecte d'acord amb el model normalitzat, en el qual han de constar els antecedents, els objectius i els recursos humans i materials necessaris per executar les activitats, la població subjecte final i el pressupost amb detall dels ingressos i les despeses o inversions prevists.

a) Còpia del document d'identitat del representant legal de l'entitat. D'acord amb l'article 16.4 del Decret 15/2018, no és necessari que les entitats inscrites en el Registre d'ONGD de les Illes Balears presentin aquesta documentació.

c) Organigrama actualitzat i composició de l'òrgan directiu de l'entitat sol·licitant.

d) Amb relació al soci local, una còpia de la documentació següent:

· Estatuts de l'entitat formalment inscrits en el registre corresponent.

· Certificat expedit per l'organisme oficial competent que acrediti que l'entitat té personalitat jurídica al país on radica.

· Document d'identificació de la persona responsable legal i del nomenament.

· Si el soci o contrapart local és una administració pública, original o còpia compulsada del certificat de compromís de participació en el projecte.

e) Quan aquests documents estiguin en un idioma diferent de les llengües oficials de les Illes Balears, s'hi ha d'adjuntar una declaració responsable de la persona que representa l'entitat que n'acrediti el contingut.

f) Un certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària que indiqui que està al corrent en el pagament de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries davant l'Administració de l'Estat, en cas que l'entitat sol·licitant denegui expressament en la sol·licitud l'autorització perquè es faci la comprovació d'ofici.

g) En el cas de fundacions, document acreditatiu d'estar al corrent en el compliment de les obligacions comptables amb el protectorat en el moment de presentar la sol·licitud.

h) En el cas de desplaçament de personal expatriat, un informe signat per la persona que representa legalment l'entitat que en justifiqui la necessitat així com les tasques que s'han de fer, el temps de dedicació i la retribució.

i) Una declaració del responsable de l'entitat de complir les disposicions del Reial decret 519/2006, de 28 d'abril, pel qual s'estableix l'Estatut dels cooperants, especialment les relatives a l'assegurança dels cooperants.

j) Una declaració responsable relativa a la veracitat de les dades bancàries (la titularitat ha de ser de l'entitat sol·licitant), d'acord amb el model normalitzat disponible al web http://dgcooper.caib.es. En cas que el compte ja estigui d'alta a la Comunitat Autònoma, n'hi ha prou d'indicar on s'ha de fer el pagament.

k) Una declaració del responsable de l'entitat de conèixer el dret internacional humanitari i les iniciatives que detallen les normes mínimes per alleujar la difícil situació de les persones afectades per situacions de desastre o conflicte armat.

8.2. Addicionalment, les entitats no inscrites en el RONGD de les Illes Balears han de presentar la documentació següent:

a) Acreditació d'estar inscrites en el Registre de l'AECID.

b) Acreditació de la representació amb què actua la persona que signa la sol·licitud.

c) Còpia del número d'identificació fiscal de l'entitat.

8.3. En cas que les sol·licituds no compleixin els requisits o no incloguin la documentació esmentada, es requerirà l'entitat interessada perquè esmeni el defecte o aporti la documentació preceptiva, amb l'advertiment que, si transcorre el termini de deu dies hàbils i no l'ha esmenat, es considerarà que desisteix de la sol·licitud i s'arxivarà l'expedient sense més tràmits, amb la resolució prèvia corresponent, en els termes que preveu l'article 21.1 de la Llei 39/2015.

8.4. Amb la sol·licitud, s'ha de presentar el formulari, amb tots els apartats emplenats, la qual cosa és un requisit indispensable per a l'admissió de la sol·licitud. La manca de presentació del formulari o d'algun dels apartats no és esmenable. La presentació del formulari en un model distint del que estableix aquesta convocatòria implica l'exclusió i la no valoració del projecte.

Documents relacionats amb el tràmit:

Termini màxim

El termini de presentació de sol·licituds s'inicia l'endemà d'haver-se publicat aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i finalitza el dia 15 de novembre de 2021.

Forma de presentació

La presentació d'aquest tràmit únicament es pot fer per via telemàtica, i heu d'accedir fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ve permanente.

Òrgan competent per a la tramitació

Direcció General de Cooperació i Immigració

Contacte

Servei o Secció responsable

Direcció General de Cooperació i Immigració

Pl. de la Drassana, 4. Tel.: 971177200 - Fax:

(jfortuny@dgcooperacio.caib.es)

X

Acceptació de la subvenció

Requisits

S'ha d'atorgar a les entitats beneficiàries un termini de deu dies hàbils, comptadors des de la notificació de la proposta de resolució, per acceptar la subvenció o renunciar-hi. L'acceptació i la renúncia s'han de dur a terme d'una manera expressa per qualsevol mitjà que permeti tenir-ne constància.

Documentació a presentar

Acceptació

Documents relacionats amb el tràmit:

Termini màxim

10 dies hàbils des de la notificació de la proposta de resolució

Forma de presentació

La presentació d'aquest tràmit únicament es pot fer per via telemàtica, i heu d'accedir fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ve permanente.

Òrgan competent per a la tramitació

Direcció General de Cooperació i Immigració

Contacte

Servei o Secció responsable

Direcció General de Cooperació i Immigració

Pl. de la Drassana, 4. Tel.: 971177200 - Fax:

(jfortuny@dgcooperacio.caib.es)

X

Seguiment tèncic i justificació del projecte

Requisits

Punt 16.1f) de la Resolució de convocatòria

Documentació a presentar

Documents relacionats amb el tràmit:

Termini màxim

Cada sis mesos després del començament de l'activitat objecte d'ajut.

Forma de presentació

La presentació d'aquest tràmit únicament es pot fer per via telemàtica, i heu d'accedir fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ve permanente.

Òrgan competent per a la tramitació

Direcció General de Cooperació i Immigració

Contacte

Servei o Secció responsable

Direcció General de Cooperació i Immigració

Pl. de la Drassana, 4. Tel.: 971177200 - Fax:

(jfortuny@dgcooperacio.caib.es)

X

Aportació de documentació

Requisits

Haver presentat una sol·licitud en aquesta convocatòria de subvencions.

Especificar el número d'expedient al que s'ha d'incorporar la documentació.

Documentació a presentar

Termini màxim

Sense termini

Forma de presentació

La presentació d'aquest tràmit únicament es pot fer per via telemàtica, i heu d'accedir fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ve permanente.

Òrgan competent per a la tramitació

Conselleria de Famílies i Afers Socials

Contacte

Servei o Secció responsable

Direcció General de Cooperació i Immigració

Pl. de la Drassana, 4. Tel.: 971177200 - Fax:

(jfortuny@dgcooperacio.caib.es)

Informació sobre protecció de dades

X

De conformitat amb el reglament (UE) 2016/679 i la legistació vigent en matèria de protecció de dades, s’informa del tractament de les dades personals que conté aquest tràmit

Responsable del tractament

Direcció General de Cooperació i Immigració

Finalitat

Tramitació del procediment

Legitimació

Compliment d'una missió realitzada en interès públic o en l'exercici de poders públics

Destinatari

No se cediran dades a tercers tret d'obligació legal

Drets

Drets d'accés, de rectificació, de supressió, de limitació, de portabilitat, d'oposició i de no inclusió en tractaments automatitzats, com s'explica en la informació addicional

Informació adicional

Descarregar