torna

Detall de la notícia

Imatge 5512837

Balears participarà en tres projectes en xarxa de transformació digital per a l'impuls dels sectors econòmics de la Intel·ligència artificial i la Ciberseguretat

Les Illes Balears han estat seleccionades per participar en tres projectes que es desenvoluparan en el marc del programa «RETECH: Xarxes territorials d'especialització tecnològica» coordinat pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital amb l’objectiu de mobilitzar la inversió privada i reforçar la cogovernança en l’àmbit tecnològic.

Dels onze projectes que han estat seleccionats en una primera fase de RETECH, les Illes Balears participaran en dos relacionats amb la intel·ligència artificial i un en l’àmbit de la ciberseguretat, gràcies a l’avançat grau de maduració de les iniciatives i a l’impacte i implantació previst en les comunitats autònomes proposants.

La iniciativa Xarxa Territorial de Hubs d'Intel·ligència Artificial, orientada al foment de la tecnologia d'intel·ligència artificial per part d'empreses i institucions, serà coordinada per Catalunya i comptarà amb participació d’agents públics i privats de la Comunitat Valenciana i de les Illes Balears.

La finalitat és impulsar un ecosistema d'empreses especialitzades en l'àmbit de la indústria, la logística i el vehicle autònom i connectat, amb iniciatives pioneres com la creació del primer espai de dades per a vehicle autònom i connectat. El projecte s’emmarca en la xarxa HUB Km1070 de col·laboració per a la innovació, a la qual les Illes Balears es van adherir el passat mes de maig a través de la Fundació Bit i la Fundació Universitat Empresa de la UIB (FUEIB).

Una altra proposta RETECH seleccionada és l’Spain Living Lab (Missió IA), segons es va conèixer ahir a la Conferència Sectorial per a la Transformació Digital celebrada a les illes Canàries i presidida per la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en la qual ha participat el director general de Modernització i Administració Digital, Ramon Roca. Es tracta d’un projecte tractor per a la innovació en intel·ligència artificial aplicada al sector turístic i al comportament humà, coordinat per Canàries i participat, a més de per les Illes Balears, per Andalusia, Aragó, Navarra, Astúries i Castella-la Manxa.

El tercer projecte amb participació balear serà CIBERREG, una iniciativa coordinada per Navarra i dedicada a l’impuls a la ciberseguretat des dels territoris autonòmics. També hi formen part d’aquest projecte Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia i Canàries.

El llançament de la segona fase del programa RETECH es produirà en les pròximes setmanes amb el següent grup de projectes seleccionats per a construir una xarxa territorial de projectes d'especialització tecnològica i de cooperació interregional amb la finalitat d’aconseguir un gran impacte econòmic i social mitjançant la implicació de pimes, empreses i grans corporacions del sector tecnològic, empreses emergents (startups), tercer sector, entitats locals i altres agents institucionals.

El Govern central preveu una inversió inicial d'aproximadament 500 milions d'euros per al programa RETECH en el període 2022-2023 per finançar iniciatives orientades a prioritats com la perspectiva transregional, el foment de la innovació, la cooperació entre les institucions i el sector privat, la sostenibilitat en el mitjà i llarg termini, o la creació d'ocupació de qualitat i la generació de talent digital.

El Programa RETECH va ser presentat el passat 14 de juliol i atén dos dels principals objectius de l'Agenda Espanya Digital 2026, el full de ruta que guia la transició tecnològica del país: liderar el canvi disruptiu de manera inclusiva i sostenible, i centrar els esforços de digitalització en sectors econòmics clau.