Informació sobre els certificats oficials de català expedits en altres territoris
CERTIFICATS OFICIALS DE LLENGUA CATALANA
Què són
Els certificats oficials de llengua catalana s’obtenen mitjançant una prova i acrediten un determinat nivell de coneixement de la llengua. Aquests certificats segueixen els continguts del Marc europeu comú de referència, que ha esdevingut l’estàndard en l’acreditació de coneixements de llengües a la Unió Europea.
Oficialitat dels certificats
Els certificats que expedeixen el Govern d’Andorra (Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior), la Generalitat de Catalunya (Secretaria de Política Lingüística), el Govern de les Illes Balears (Direcció General de Política Lingüística) i la Generalitat Valenciana (Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià) a partir generalment de la superació d'una prova tenen reconeixement mutu i són el mitjà principal per acreditar un nivell de català davant qualsevol organisme d’aquests quatre territoris.
Podeu consultar les equivalències reconegudes en aquest enllaç.
Nivells de les proves i descripció
Les proves s’estructuren en sis nivells: A1 (el més bàsic), A2, B1, B2, C1 i C2 (el més elevat). Els quatre organismes certifiquen tots els nivells excepte l’A1, que només el certifiquen el Govern d’Andorra i la Generalitat Valenciana
D’acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües, i des del punt de vista de l’usuari de la llengua, els nivells es poden definir així:
A1. Comprèn i utilitza expressions i frases molt senzilles per satisfer les primeres necessitats. Pot presentar-se, formular i respondre preguntes sobre on viu, la gent que coneix i les coses que té o fa habitualment.
A2. Pot comunicar-se en situacions senzilles i habituals que exigeixen un intercanvi simple i directe d’informació sobre temes familiars i habituals (informacions personals, compres, habitatge, ocupació, etc.).
B1. Comprèn les idees principals d’una informació clara sobre temes relatius a la feina, a l’escola, a l’oci, etc. Pot fer front a la major part de situacions lingüístiques i produir un discurs senzill i coherent sobre temes familiars o d’interès personal.
B2. Comprèn les idees principals de textos complexos sobre temes concrets i abstractes personals i de la seva feina. S’expressa amb prou fluïdesa per mantenir una interacció amb parlants nadius.
C1. Comprèn una àmplia gamma de textos llargs i complexos i s’expressa amb fluïdesa i espontaneïtat. Pot utilitzar la llengua per a propòsits socials, acadèmics i professionals amb textos clars, ben estructurats i detallats.
C2. Comprèn sense esforç tot el que llegeix o escolta i pot expressar-se espontàniament, amb fluïdesa i precisió, distingint matisos subtils de significat fins i tot en les situacions més complexes.
Destinataris
Els exàmens oficials de tots quatre organismes certificadors estan oberts a tota la població major de 16 anys (a la Comunitat Valenciana i les Illes Balears cal disposar de NIE o DNI, i a Catalunya també s’admet la inscripció amb passaport; en el cas d’Andorra no cal acreditar la residència al país o la nacionalitat).
Informació i contactes
Govern d’Andorra
- Calendari de les proves oficials
- Inscripció a les proves
- A/e: catala_examens@govern.ad
- Telèfon: (00376) 875708 ext. 3330
Secretaria de Política Lingüística de Catalunya
- Calendari de les proves oficials
- Inscripció a les proves
- Bústia de contacte: http://llengua.gencat.cat/bustiacertificats
- Telèfon: 93 467 91 30
Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià
- Calendari de les proves oficials
- Inscripció a les proves
- A/e: jqcv@gva.es
- Telèfon: 961 97 01 89
Institut Ramon Llull
- Calendari de les proves
- Inscripció a les proves
- A/e: info@llull.cat
- Telèfon: 93 467 80 00