torna

Detall de la notícia

Imatge 4698523

Cultura presenta Partitures habitades, una reflexió sobre el cos des de la dansa amb el programa I-CorDes

La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, i la directora d'Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma, Imma Prieto, han presentat avui Partitures habitades, la tercera sessió del projecte I-CorDes. Institut de Corpologies Deslocalitzades, amb un programa que convida a la ciutadania a reflexionar sobre la vocalitat com a punt de partida comunitària i el pes del pensament occidental sobre els cossos, a més de l’exercici pràctic de com dissenyar un cos. 

Aquesta activitat tindrà lloc el dissabte 8 de maig a Es Baluard Museu i comptarà, a partir de les 10.30 hores, amb la sessió teòrica a càrrec de José Antonio Sánchez «Corpologia i poètica», la sessió pràctica «Partitures habitades» amb Mariantònia Oliver i una sessió sonora per part de Jaume Manresa.

"Des del Govern apostam per consolidar programes que ajudin a enfortir el sector donant-li eines per créixer en formació i afavorir, així, la creativitat. Amb I-CorDes responem a les necessitats de les arts escèniques i disciplines com la dansa contemporània o la performance. Ara tenim un espai de reflexió dedicat a la recerca i el pensament en la línia de les accions dels grans museus i en un temps, com l'actual, que es presta especialment a aquest propòsit", ha explicat Solivellas, la qual ha ressaltat l'«excel·lent resposta» obtenguda amb I-CorDes.

La sessió teòrica «Corpologia i poètica» proposa abordar com “el pensament occidental es va desenvolupar d'esquena al cos”, partint d’un recorregut sobre les idees del filòsof Plató fins a la pensadora feminista Adriana Cavarero, la filòsofa i assagista María Zambrano, la pensadora Suely Rolnik o l’artista León Ferrari.

D’altra banda, a la sessió pràctica «Partitures habitades» Mariantònia Oliver planteja “dissenyar un cos, un cos molt simple, partint d’una estructura física bàsica amb l’objectiu d’experimentar-lo cada un/a des de la seva fisicalitat i així habitar les curiositats pròpies que vivim quan estam en moviment, explorant en confiança i serenor”.

“Exposar aquest cos, compartir-lo, habitar-lo amb la resta, creant un cor de singularitats poètiques ens serveix per experimentar la diversitat de la comunitat, reflexionant activament gràcies a la multiplicitat, el diàleg i l’amabilitat en l'exposar i compartir, dissenyant partitures de múltiples realitats i ficcions”, afegeix.

Finalment, a la seva sessió sonora Jaume Manresa convida el públic a descobrir com es concreten el beat, el so, la pulsació, la veu i la musicalitat en els cossos individual i col·lectiu. Quins imaginaris es creen i quines conseqüències polítiques se'n deriven? El músic i actor proposa un diàleg i acompanyament entre el cos i el so. Quin és l'espai comú i l'espai individual? On són els límits, si existeixen?

Segons la directora d’Es Baluard Museu, Imma Prieto, “arribem a una espècie d’equador del cicle i sense dubte reafirmem la necessitat de continuar recolzant I-CorDes. Tot i oferir 30 places, a cada una de les sessions anteriors han quedat moltes persones interessades en llista d’espera”.

“Amb aquesta nova proposta continuem reforçant el pensament contemporani des del cos, amb el cos i a través del cos. És necessari i imprescindible obrir aquest espai de reflexió. Per això, em demano: com no pot interessar a tothom des del moment que si hi ha quelcom que tenim en comú tots els éssers humans és, precisament, el cos? Pensament, sentiments, moviment, tot va al mateix contenidor, aquest és el nostre cos i des d’ell coneixem i ens donem a conèixer”, conclou.

La jornada és de pagament (5 €), amb places limitades i inscripció prèvia a través de la web del Museu. Totes les dinàmiques que es desenvolupen durant la jornada compleixen amb les recomanacions sanitàries establertes.

I-CorDes. Institut de Corpologies Deslocalitzades

Aquest és un projecte pioner i innovador a les Illes Balears que respon una sèrie de necessitats i demandes del sector de les arts escèniques i disciplines com la dansa contemporània o la performance. De manera anual i al llarg d’una jornada intensiva, presentarà diferents formats de propostes escèniques, teòriques i sonores.

L’objectiu és dur a terme una reflexió sobre la relació entre el cos, el text i el so. En aquest sentit, el motor de recerca se centra en aquells treballs relacionats amb les arts escèniques que activen el concepte “exposició” a partir de la presència física dels cossos en l’espai. Així, l’Institut de Corpologies Deslocalitzades pretén retornar els cossos al centre, reafirmar la seva naturalesa en l’espai, en l’entorn.

Amb aquest programa, la Direcció General de Cultura i Es Baluard Museu defensen la necessitat de recuperar el vincle amb el cos, no només des de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19, sinó també respecte de les tendències que s’han anat generant en els darrers temps i que han augmentat, d’una banda, la sensació aïllament i, de l’altra, el grau d’individualisme.