torna

Detall de la notícia

Imatge 4266505

COVID-19: Indicacions sobre la premsa escrita i la restauració col·lectiva

Tant l’organisme Centres per al Control i la Prevenció de les Malalties (CDC) dels Estats Units com la mateixa OMS han determinat que la principal via de transmissió del coronavirus és l’aèria; en concret, es pensa que la via de propagació més habitual és el contacte persona a persona. De fet, en els darrers mesos s’ha anat determinant que el contagi per contacte amb material té poc risc si s’estableixen les mesures de protecció pertinents.

El GOIB vol transmetre que la distribució de premsa escrita i la disposició d’aquesta per als clients dels establiments en què és habitual que n’hi hagi —com ara bars i restaurants, o també les sales d’espera d’altres serveis— no està expressament prohibida per cap norma en concret del procés de desescalada. És més, llegir els diaris no és una pràctica que el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social hagi prohibit o hagi recomanat que s’eviti pel perill de contagi, tal com es desprèn de l’Ordre SND/414/2020, de 16 de maig, per a la flexibilització de determinades restriccions d’àmbit nacional establertes després de la declaració de l’estat d’alarma en aplicació de la fase 2 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat.

Per la seva banda, en una nota que recollia els pronunciaments fets per l’OMS i els principals instituts científics i virològics de referència internacional, l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI) va recordar que «mai no s’ha documentat la transmissió de la COVID-19 a través del paper dels diaris, ni tampoc pel seu ús compartit».

Per tant, lluny de prohibir la presència de premsa escrita a disposició dels clients dels diferents establiments, el GOIB entén que és molt més eficaç complir les mesures següents per evitar la transmissió del virus:

  • Per al lector, observar les mesures de prevenció generals per a totes les activitats; en concret, a l’hora de llegir la premsa escrita, tenir cura de netejar-se les mans abans i després, sigui amb aigua i sabó, sigui amb solució hidroalcohòlica. S’evitarà la manipulació de boca, nas i ulls durant la lectura.
  • Per al responsable de l’establiment, disposar la premsa escrita en un lloc concret, amb solució hidroalcohòlica a disposició dels clients i cartells informatius sobre la necessitat de rentar-se les mans abans i després de llegir la premsa.


En definitiva, amb responsabilitat i seny es pot gaudir de la presència i la lectura de la premsa escrita en locals d’accés al públic.

Palma, 18 de juny de 2020

Rubén Castro Ortega, director de l’Institut Balear de Seguretat y Salut Laboral (IBASSAL)
Álvaro Gil Amigo, director general de Comunicació
Maria Antònia Font Oliver, directora general de Salut Pública i Participació