2020-03-31- INFORME DE L'OBSERVATORI DE PREUS. SETMANA DEL 23 Al 27 DE MARÇ


Una part fonamental de l'Observatori de preus és la recollida de preus PVP a les botigues, mercats, supermercats i hipermercats. Un dels problemes principals de la presa de mostres de preus és la gran variabilitat de preus d'un mateix producte i una mateixa varietat, així com les presentacions. 

Per això és important que s'hagin tingut en compte una sèrie de consideracions bàsiques a l'hora de prendre preus en els establiments.

Consideracions generals:


En producte fresc, davant del mateix producte, però de categories diferents en un mateix establiment es pren sempre la categoria superior.
En producte envasat es pren el producte de marca blanca per evitar l'efecte "marca". Si no hi ha es recull el de menor preu.
També s'estableixen criteris per identificar els productes que són d'origen local si estan indicats de forma clara. 
Si no hi ha existències també s'anota
Es recullen incidències en un apartat anomenat Observacions, on es reflecteixen aquelles circumstàncies que poden ajudar a desenvolupar una posterior anàlisi. 

Llocs d'observació de preus en punt d'origen:

Llonja de Sineu, Ramaders Agrupats, Escorxador de Palma, Escorxador d'Inca, Ganados Palliser Maó, càrniques Sunyer, Hipercentro, Mercapalma, Camp de Menorca SC, Agroeivissa SC, Coop. Sant Antoni, Agroilla, TerraCor, Agromallorca, Agromenorca, Fruitabona, Ecofeixes, Apaema, DG de Pesca (preus llonja peixos)


Llocs d'observació de preu en punt de destinació

Grans superfícies: 

Mercadona
Eroski
Carrefour
Alcampo
Hipercentro
en aquestes botigues es recullen preus de fruita i verdura, ous, carns, peix i aliments bàsics.


Botigues de proximitat (botigues de barri)
Agromart
Suma
En aquestes botigues es recullen preus de fruita i verdura, ous, carns, peix i aliments bàsics.


Mercats municipals
Olivar
2 parades de verdura
1 carnisseria
totes les  parades de peix
Pere Garau
3 parades verdura
4 carnisseries
totes les  parades de peix
Santa Caterina
2 parades verdura
totes les parades  de peix
Dies de visites:

Les visites es realitzen dos cops per setmana, els dimarts i els divendres.

Per a Mercadona, Eroski, Carrefour, Agromart i Suma es va rotant el centre a visitar per monitoritzar la ciutat per sectors. Hipercentro, Alcampo i mercats municipals són centres únics així que es visitarà sempre el mateix. 


Repartiment de visites:

La recollida de preus es realitza el mateix dia en tots els establiments. Es reparteixen entre tres persones:

Mercadona, Carrefour, Alcampo i Hipercentro. Miquel Cañellas
Eroski, Suma i Agromart. Xisca Caldentey
Els tres mercats municipals: Yolanda Desco
Per a la primera visita els centres que es van visitar foren:  

Mercadona. Carrer de Pere Caffaro, 11 (Darrere conservatori de Música).
Eroski. Capità Salom. (Darrere conservatori).
Carrefour. General Riera
Alcampo. 
Hipercentro
Agromart Balear. Son Oliva.
Suma. Carrer de Ciutat de Quilmes, 12,
Les rotacions en els establiments que no són únics les va establint l'equip d’inspectors.

Els establiments estan a Palma. Per mostreig d’aliments en els municipis (part forana) es contacta telefònicament  amb inspectors municipals de mercats  o botigues locals.

Material necessari per a les sortides

Per a les visites cal:

Certificat de la Conselleria per poder circular pel carrer.
EPI. Guants, mascareta, sabó i mocadors / tovalloletes desinfectants.
Aliments de l'Observatori:

Com aliments bàsics s'estableixen: 

-Hortalisses:

Carbassó, Ceba, enciam romana, patates, tomàquet d'amanida i de ramallet, pastanagues.

-Fruites:

 Pera conferència, poma golden i taronja de suc i de taula. 

A  més hi ha un llistat molt més ampli que recull un total de 17 hortalisses i 22 fruites.

I s'afegeixen altres productes bàsic 

Llegums:

- cigrons castellà

- llentia pardina

- arròs blanc rodó


Cereals, sucres i cafès

-pa mallorquí moreno d’1kg bru

-farina de blat blanc 1kg

-pasta espagueti blanc 1kg

-sucre blanc 1kg 


Olis:

Oli d'oliva verge 1 litre. marca blanca, suau, 0,4º.
Oli de gira-sol 1 litre, marca banca o de menor preu.
Altres:

aigua 5 litres. garrafa plàstica, marca blanca o similar.
sal 1 kg fina. marca blanca o similar

Origen animal


Porcella (unitat 9 kg)

Llom de porc (kg)

Me sencer (6- 8 kg) kg

Costelles de me (kg)

Cuixa de me (kg)

Pollastre blanc (kg)

Vedella per cuinar (kg)

Peix:


Gerret, sèpia petita, sardina gran, lluç i aladroc


Al llistat hi ha 13 varietats de peix i marisc, alguns són de temporada, a l'igual que amb les hortalisses plantegem tenir com a bàsics els peixos de la llista anterior però en aquests dies s'estan recollint els preus de totes les varietats de la llista si hi ha existències.

Altres aliments d'origen animal:


-llet 1 litre UHT sencera

-Ous. € / dotzena. Per gallines de gàbia (classe 1) i per a gallines de sòl (classe 

Observacions a inspecció de Botigues de proximitat 

Llenties: No queden llenties pardinya. Hi ha llenties normals (Castellana), però molt poca quantitat

Queden faves

Falta sal fina

Ous: Sense existències (només quedaven 6 capses de 6 ous). D’ecològiques si que hi havia estoc

Falta llentia “pardinya”. Normal si que hi ha


Observacions a inspecció de Grans superfícies 


Sal fina: No hi ha en bosses de 1 kg. Només quedaven envasos petits en pots cilíndrics de 0,50kg

Farina: Està limitada la compa a 4 paquets per comprador

Espagueti: Falta en general, queden poques existències

Sucre: limitada la compra a 4 paquets per comprador

 

 

Observacions a inspecció de Mercats


OLIVAR, hora 10:10

Carnisseria: Tenen els mateixos preus del dimarts

Peixateries: Poques parades obertes


PERE GARAU, hora 10:50

Peixateries: Només 4 parades obertes (3 que el dimart estaven obertes, avui no)

Carnisseria: Tenen els mateixos preus del dimarts


SANTA CATALINA, hora 11:30

A les parades de fruta i verdura: Més afluència de clients


Observacions durant la inspecció de grans superfícies


Superfícies visitades:

Carrefour, Porto Pi visitat a les 9:30 h

Mercadona, Pascual Ribot visitat a les 11 h

Alcampo, Marratxí visitat a les 12 h

Hipercentro, Palma visitat a les 13 h


Hortalisses i fruites : 

Les superficies estaven ben provistes, millor que dimarts en

quant a quantitat s’enten per l’avinentesa del cap de setmana.

En temes de fruita, tots el comerços, estan ben abastits amb productes bàsics

taronges, llimones, poma golden i algunes varietats de pomes vermelles la mes

present es la Pink lady. La pera conferència que es la que no faltava a cap

superfície , escasetjava la blanquilla.

La diferència de preus observats entre els distints comerços es deuen

principalment a les diferents categories, de calibres i formats preparat per venta

que presenta cada superficie.


Altres:

Destacar en aquest apartat, la falta de llegums (ciurons i llenties) amb un preu per

kilo mes asequible per els productes precuinats.

Sembla que els arribin en poca quantitat a les superfícies, encara que n hi havia a

totes elles. A partir de les 12 del migdia es notaven mes buits els prestatges

d’aquest producte.

La farina, especialment de panades era la mes sol·licitada i quedava poca

especialment a Alcampo.

Ous:

Sense problemes a les superfícies, 

Peix:

Poca varietat de producte, poca cantitat de peix, predominava el peix de

piscifactoría i/o peix descongelat per venta.


Carn:

Hi havia abastiment de carn de tots els tipus i sense falta de procuctes.

A les grans superfícies el xot és la carn menys sol·licitada

Observacions dels preu d’origen 

Hortalisses:

Hi ha pocs informadors d’hortalissa i pocs preus, s’haurien d’incloure els grells (sofrits) a la llista de preus


Fruita: Només taronja


Carn: els preus de carn dels escorxadors diuen que s’ajusten als de llonja, caldria obtenir informació directa del ramaders (però és complicat). Baixada mínima des de la setmana passada del porc, un -0,03% i significativa del xot a partir de 8 kg un -0,3% per causa de  la pujada de demanda. A pesar d’això algun intermediaris van acumulant excés d’estoc de xot i vedella per falta d’hotels.


Pesca: pendent preus de llonja de DG recursos pesquers

OBSERVACIONES generales


La mostra actual, amb dos dies d'observació, ens servirà de referent per poder fer una anàlisi a partir de la setmana vinent.


En general veiem que els preus no tenen una variació important entre aquests dos dies d'observació, però és prest per analitzar les dades.


Entre les observacions in situ més destacades dels mercats de Palma hi ha el tancament d'algunes de les parades de peix i l'interès que hi ha entre els consumidors pels productes frescs a tots els punts de venda de fruites i verdures que estan en general ben proveïts .


El model de consum actual reflecteix que les compres són més abundants al matí a primera hora, perquè al llarg del dia van faltant referencials que a primera hora de les observacions si estan en els lineals. No s'observa la manca de cap productes bàsic d'alimentació, per exemple si no hi ha varietat de llentia pardina sí que n'hi ha sempre de castellana. Si no hi ha sal en format d'1 kg sí que n'hi ha en format de ½ kg. o menor. La pasta i la farina està molt demandada perquè s'acaba aviat en els lineals, en les primeres observacions.