Torna

Departament de Cultura

Tornar al llistat de notícies

10/10/2018

Lina Sansano Costa

Lina Sansano Costa

Llicenciada en Geografia i Història General per la Universitat de Barcelona

Formació acadèmica:

-1985: Curs d’Adaptació Pedagògica, Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona

-1989: Diploma de Mestre de català de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona

-1989: segona Llicenciatura en Antropologia Cultural per la Universitat de Barcelona

-1995: Postgrau sobre Museologia i Patrimoni Etnològic, Universitat de Barcelona

-1996: Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Etnològic i Cultural, Universitat de Barcelona

Altres cursos monogràfics i d’especialització:

Diversos cursos monogràfics i seminaris d’especialització sobre Història Oral, Antropologia i Etnografia aplicada, i estudis d’Història local, Antropologia del parentiu, creences religioses,  i Antropologia econòmica, i IPEC (Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya) a Barcelona, Tarragona i Vall d’Aran, València, Granada, Santiago de Compostela.

Publicacions, cursos i conferències impartides:

Té diversos estudis i articles publicats sobre els temes de festeig pagès i estratègies matrimonials, costums i dret foral, les espardenyes eivissenques, evolució de la indumentària tradicional, calendari de festes tradicionals, es Amunts, Etnografia d’Eivissa, costums i tradicions d’Eivissa, Col·leccions etnogràfiques d’Eivissa i Col·leccions d’imatges antigues.

I ha impartit cursos i xerrades a Eivissa, Formentera, Ciutadella, Muro, Palma, Alaior, Barcelona, La Laguna (Tenerife), Aranjuez, Manresa...

Va col·laborar des de 1990 amb Josep Maria Bassols i TV-Research amb el guió i l’elaboració de documentals etnogràfics, i especialment amb la sèrie de 26 capítols El llegat de les Pitiüses, encarregat i emès per Televisió Espanyola en la seua desconnexió balear des de 1999 fins 2002.

Va coordinar per al Museu d’Arts i Tradicions Populars de la Universidad Autònoma de Madrid els núm. 101 al 104 de la revista NARRIA, sobre articles dins la temàtica «Las Pitiusas: Ibiza y Formentera», publicat el 2003.

El 1991 va iniciar el projecte del Museu Etnogràfic d'Eivissa, inaugurat el 1994. I, el 2001 va iniciar el projecte de l'Arxiu d'Imatge i So del Consell Insular, presentat el 2002, des del qual s'ha fet una tasca de recollida d'imatges antigues i actuals, amb l'organització d'exposicions periòdiques per a la seua difusió.

Organismes i associacions:

- Sòcia Institut d’Estudis Eivissencs

- Sòcia Institut Català d’Antropologia

- Sòcia de l'institut d'Antropologia de les Illes Balears

- Membre fundadora i Tresorera de l’extint Arxiu de Cultura Popular (ACP), que entre altres, es va encarregar de fer l’Inventari de Cases Pageses d’Eivissa i Formentera

- Vocal Associació d’Amics del Museu Etnogràfic d’Eivissa

- Membre del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional d’Eivissa

- Membre fins el 2015 del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, i vicepresidenta durant 2 anys

- Vocal del Consell Assessor de Dret Foral de les Illes Pitiüses els anys 2003-2007, com experta en cultura popular i tradicional de les Pitiüses

- Cap d’àrea de Cultura Popular de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, des dels inicis fins el 2011

- Membre de la Comissió Tècnica de Museus de les Illes Balears

- Ha col·laborat diverses vegades amb les Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears.

- Ha Col·laborat diverses vegades amb les Jornades de CPT de les Illes Pitiüses, organitzades per la Federació de Colles de Ball pagès.

- Va col·laborar també en les Jornades de Cultura Popular que abans organitzava Sa Nostra.

- Ha col·laborat com a professora amb la UOM de la UIB, organitzant una campanya de recollida d'imatges antigues, i la corresponent exposició (2016-2017), i en projecte (2018-2019) una nova edició. 

Feina actual:

- Des de 1989, treballa al Consell Insular d'Eivissa.

Funcionària de carrera: Tècnica Superior de Patrimoni Cultural i Directora del Museu Etnogràfic d'Eivissa i de l’Arxiu d’Imatge i So del Consell Insular d’Eivissa.