Torna

Departament de Cultura

Tornar al llistat de notícies

10/10/2018

Josep Fornés i Garcia

Josep Fornés i Garcia

Mestre, Llicenciat en Antropologia Social i Cultural i Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona.

- Títol de Màster en Gestió Cultural pel Programa de Postgrau del Departament d'Economia Política, Hisenda Pública i Dret Financer i Tributari, en col·laboració amb el Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona. CERC. Universitat de Barcelona. Setembre de 1991.

- Diploma de Professor d'Educació General Bàsica, especialitat Ciències Humanes, per la Universitat de Barcelona. 16 de novembre de 1979.

-Títol de Llicenciat en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona. Divisió de Ciències Humanes i Socials, Facultat de Geografia i Història. curs. 1999.

- Professor habitual dels cursos de postgrau i màster en Gestió de la Cultura en la Universitat de Barcelona.

Es dedica a la gestió pública de la Cultura des de 1985. Fins a aquella data havia dedicat la seva activitat professional a la docència. Durant la dècada de 1980 va crear festes i grups de comparses de teatre de carrer, comparses de Carnaval i grups de música tradicional a Barcelona.

En la seva etapa com a director del Centre Cívic Municipal l’Artesà del barri de Gràcia de Barcelona va crear i va dirigir diversos projectes culturals, com cicles d'art contemporani, teatre, cinema, música tradicional, experimental i jazz entre uns altres. Destaquen el Festival Tradicionàrius, la revetlla mallorquina de sa Pobla a Gràcia i la declaració de la Festa Major de Gràcia com a Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya.

Va ser responsable de Cultura i centres cívics i tècnic metodològic de Serveis Personals en el Districte municipal de Gràcia a Barcelona fins al 1998.  Fins a l'any 2002 va treballar en el Servei de Festes de l'Institut de Cultura de Barcelona del mateix Ajuntament de Barcelona, on va coordinar el Carnaval, la festa de la Mercè, la Festa Europea de la Música a Barcelona, la Cavalcada dels Reis i altres festes. Va dirigir el forum de debat Barcelona Tradició del com van aparèixer diverses publicacions sobre temes que abasten la Sociologia, l'Antropologia i la Comunicació en relació amb la festa urbana.

En l'actualitat dirigeix el Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, institució museològica amb més de 75 anys d’història que posseeix una important col·lecció de 70.000 objectes etnogràfics de primer ordre, 50.000 fotografies, dibuixos, gravats i altres imatges, i una biblioteca de 27.000 títols. En aquest Museu de Barcelona ha preparat les seves exposicions permanents i ha coordinat diferents exposicions sobre temes d'Antropologia Avui dirigeix el seu més gran procés de transformació des de la seva fundació l’any 1942, amb la incorporació de prestigioses col·leccions de materials etnogràfics d’arreu del món, la Col·lecció Folch, Col·lecció Duran Vallosera, Col·lecció Clos.

Ha estat membre de diferents consells i comissions culturals oficials a la ciutat de Barcelona i a la comunitat autònoma de Catalunya: Comissió del Patrimoni Etnològic de Catalunya del Govern de la Generalitat de Catalunya, Consell de Redacció de la Revista d’Etnologia de Catalunya, Consell de Cultura de la Ciutat de Barcelona, Comissió de Cultura Popular i Tradicional de la Ciutat de Barcelona, Comissió de Seguiment del Protocol Festiu de la Ciutat de Barcelona, del qual va ser-ne redactor, Patró de la Fundació Festa Major de Gràcia de Barcelona.