Tonividal1_-_copia_retallada.jpg

 

Biografia

Joan Fuster i Ortells (Sueca, comarca de la Ribera Baixa, 1922-1992), intel·lectual, escriptor i activista cultural, va iniciar als anys quaranta la seva activitat com a escriptor. Va començar com a poeta i com a articulista, i ben aviat els seus interessos el van dur a tractar temes de política, qüestions nacionals o crítica literària. Va dur a terme aquesta activitat en plena dictadura franquista i en un context gens propici a aquestes manifestacions intel·lectuals. Posteriorment, va alternar els estudis sobre història cultural i lingüística del País Valencià i de la resta de l’àmbit català i els assaigs de contingut humanístic.

És justament l’assaig el gènere que esdevé l’eix central de la seva extensa producció bibliogràfica, i s’ha de remarcar que va ser precisament Francesc de Borja Moll qui li va editar, a Mallorca, l’obra El descrèdit de la realitat, amb la qual va iniciar la seva brillant carrera com a assagista.

El 1962 té lloc un fet cabdal en la producció fusteriana, ja que és l’any en què es publica Nosaltres els valencians, obra essencial per conèixer la història, la cultura i qüestions d’identitat nacional del País Valencià.

Després de la mort de Franco, va mantenir el seu compromís amb les llibertats democràtiques i amb la recuperació dels drets nacionals, però les circumstàncies en què es va desenvolupar la Transició i el model de país que en va sorgir ben aviat el desencisaren. Els darrers anys de la seva vida els va dedicar sobretot a la recerca i a l’activitat acadèmica com a catedràtic de literatura a la Universitat de València.

Joan Fuster va ser membre agregat de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Institució Valenciana d’Estudis i Investigacions; va formar part del Consell Valencià de Cultura, de l’Institut Valencià de Filologia i del Consell Assessor de la Biblioteca Valenciana, i va ser promotor i president d’Acció Cultural del País Valencià i president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Així mateix, va rebre al llarg de la seva vida nombroses distincions en reconeixement a la seva obra i a la seva trajectòria vital, entre les quals podem destacar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Premi de les Lletres del País Valencià i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. També va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona i per la Universitat Autònoma de Barcelona. En el marc dels Premis Octubre s’atorga un premi d’assaig que duu el seu nom.

Trobareu més informació en aquest enllaços:

La biografia de Joan Fuster de l'Espai Joan Fuster

La biografia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana