29 maig 2020 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

COVID-19: CONSELL DE GOVERN: L’ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL POBLE SAHRAUÍ I ESCOLA EN PAU REBRAN EL 100 % DE LES SUBVENCIONS NOMINATIVES DE COOPERACIÓ PER COMPENSAR ELS INFANTS DEL CAMPAMENT DE TINDOUF QUE AQUEST ESTIU NO PODRAN VENIR A LES ILLES BALEARS CConsell de Govern

COVID-19: CONSELL DE GOVERN: L’ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL POBLE SAHRAUÍ I ESCOLA EN PAU REBRAN EL 100 % DE LES SUBVENCIONS NOMINATIVES DE COOPERACIÓ PER COMPENSAR ELS INFANTS DEL CAMPAMENT DE TINDOUF QUE AQUEST ESTIU NO PODRAN VENIR A LES ILLES BALEARS

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí (AAPSIB) i Escola en Pau rebran el 100 % de les subvencions nominatives de la Direcció General de Cooperació destinades a la població dels campaments de refugiats de Tindouf, especialment per a tots els infants que, a causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, aquest estiu no podran passar les vacances amb famílies de les Illes balears. Aquest divendres el Consell de Govern ha autoritzat a la Conselleria d’Afers Socials i Esports el pagament anticipat perquè l’AAPSIB pugui executar el seu projecte «Millora de les condicions de vida de la població sahrauí refugiada als campaments de refugiats de Tindouf i sensibilització, incidència política i mobilització social de la població balear envers el conflicte sahrauí». Així mateix, també ha donat llum verda a l’abonament de l’ajuda a Escola en Pau per al projecte «Madrassa 2020».

El Govern de les Illes Balears, en el seu compromís polític amb la cooperació al desenvolupament, és conscient que la població sahrauí concentrada des de 1975 a una de les zones més inhòspites del desert algerià, concretament als campaments de refugiats ubicats a la regió de Tindouf, travessa una crisi crònica amb greus dificultats humanitàries derivades de les difícils condicions físiques en què es troben. Si a aquesta realitat s’hi suma la crisi de la pandèmia mundial de la COVID-19, es veu més que necessari accelerar les subvencions destinades a les entitats que fan una feina solidària tan important com aquesta.

Els pressuposts de la Comunitat Autònoma preveuen una subvenció per a l’AAPSIB de 200.000 €. Aquesta entitat és una organització no governamental sense ànim de lucre que des de l’any 1987 treballa per promoure el coneixement a les Illes Balears de la situació que viu el poble sahrauí, afavorir vincles d’amistat entre la població balear i la sahrauí, i desenvolupar projectes als camps de refugiats de Tindouf que permetin millorar les condicions de vida dels refugiats sahrauís que hi viuen.

El projecte presentat per l’AAPSIB inclou les actuacions següents:

— Donar cobertura al sistema de salut de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), amb què es contribueix a enfortir el sistema de salut pública del poble sahrauí. Aquest eix consisteix a formar el personal sanitari, trametre medecines i material quirúrgic, i establir comissions sanitàries expatriades de pediatria i urologia per promoure l’accés de la població refugiada a una atenció sanitària necessària i vital per a la seva salut.

— Millorar la salut i la qualitat de vida dels infants sahrauís dels campaments de refugiats per mitjà del programa «Vacances en pau». A causa de la greu situació generada per la COVID-19 a escala mundial, enguany els infants no podran venir a passar un temps de vacances a les Illes Balears com feien cada estiu. L’entitat ha decidit suspendre el programa «Vacances en pau» per a l’any 2020 en el format habitual i dur a terme les activitats alternatives següents: millorar la salut dels infants amb revisions sanitàries i tallers de sensibilització sobre la seva salut; facilitar la connexió dels nins amb la cultura i la història de la seva societat; donar suport a la infraestructura i a la feina del Ministeri de Joventut i Esport de la RASD, i visibilitzar la causa del Sàhara Occidental per mitjà de la difusió de les activitats que es fan als campaments. Aquestes activitats estan previstes per a infants d’entre vuit i dotze anys.

— Promoure la sensibilització, la incidència política i la mobilització social de la població balear envers el conflicte sahrauí. Dins aquest eix es plantegen accions i campanyes per divulgar entre la població balear la realitat política, social i cultural del poble sahrauí i les causes que han generat el conflicte. La finalitat d’aquestes accions és que els ciutadans i les institucions públiques exerceixin una pressió constant per tal d’avançar en una resolució justa i pacífica d’aquest conflicte.

— Proporcionar ajuda alimentària als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. Aquest eix del programa pretén contribuir a augmentar la quantitat d’aliments disponibles als campaments i alleugerar la situació d’inseguretat alimentària que pateix la població refugiada. Es proporcionarà a la població arròs, sucre, oli, llegums i altres productes d’alimentació bàsica de la dieta sahrauí.

D’altra banda, l’entitat Escola en Pau és una organització no governamental sense ànim de lucre que des de l’any 2002 fa feina per fomentar l’educació dels infants i joves sahrauís dels camps de refugiats de Tindouf. A més de comptar amb el suport total de l’Administració sahrauí, és una ONGD consolidada a les Illes Balears i té una àmplia experiència en l’execució d’aquest programa educatiu. Escola en Pau va ser la primera entitat de l’Estat espanyol que va iniciar aquest tipus de projectes. Actualment és el model de referència de setze entitats de nova creació radicades a altres comunitats autònomes que duen a terme projectes similars.

Escola en Pau rebrà 35.000 € per al projecte «Madrassa 2020». Aquesta iniciativa consisteix en l’acolliment solidari d’infants i joves procedents dels camps de refugiats sahrauís per part de famílies residents a les Illes Balears, per tal que puguin exercir el seu dret a l’educació en unes circumstàncies i amb una qualitat adequades, i que en un futur la seva formació pugui repercutir en el benestar de les seves famílies i del seu poble.

El projecte «Madrassa» és un programa d’acollida humanitària d’infants i joves sahrauís procedents dels campaments de refugiats del Sàhara Occidental a Tindouf per part de famílies radicades a les Illes Balears perquè puguin estudiar en circumstàncies millors de les que tindrien als campaments i així millorar el seu dret a l’educació i les expectatives de futur de les seves famílies i del seu poble. En el projecte hi participen principalment famílies radicades a les Illes Balears que acullen de manera indefinida i solidària infants i joves procedents dels campaments. El programa es repeteix cada curs escolar i, cada tres o quatre anys, segons la disponibilitat de famílies acollidores, s’hi incorporen nous estudiants.

Enguany, la situació provocada per la COVID-19 no permetrà dur a terme el programa «Vacances en pau», que ha permès a 4.000 infants passar els mesos d’estiu amb famílies espanyoles.