2 juliol 2020 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

Reactivació econòmica: Yllanes visita el Far de la Riba de Palma com a possible seu del futur Moll Bit NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Aquest espai es reconvertiria en un pol marí dedicat a la investigació i la innovació

Reactivació econòmica: Yllanes visita el Far de la Riba de Palma com a possible seu del futur Moll Bit

Es calcula que la posada en marxa d’aquest centre podria beneficiar a més de 600 treballadors

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest matí el Far de la Riba del port de Palma amb l’objectiu de valorar les instal·lacions i la capacitat d’aquest emblemàtic edifici perquè es converteixi en la seu del futur Moll Bit, un centre de transferència de tecnologia i innovació marina. Es calcula que la posada en marxa d’aquest centre podria beneficiar a més de 600 treballadors i a tot l’emergent sector nàutic balear.

 

Durant la visita el vicepresident va estar acompanyat de la directora general d’Innovació, Núria Riera, el president de l’Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella, i el responsable de qualitat, medi ambient i innovació d'Autoritat Portuària, Jorge Martín. Durant aquesta primera presa de contacte s’ha fet balanç de les instal·lacions d’un far que va quedar en desús l’any 1982 i que ara el Govern vol reconvertir en un centre de tecnologia, recerca i transferència de coneixement marí.

 

«Amb la creació del pol d’innovació marí Moll Bit es pretén generar un ecosistema innovador en l’àmbit de les ciències i les tecnologies marines per al desenvolupament de serveis i productes d’alt valor afegit», ha dit Yllanes. A més, ha recordat la necessitat d’impulsar la innovació i la tecnologia com a sectors claus en la reactivació econòmica i social de les Balears i ha destacat que infraestructures com el Moll de Palma poden ajudar a determinar en gran mesura la productivitat i la capacitat de creixement econòmic de les Illes.

 

L’objectiu d’aquest centre és garantir la connexió entre les activitats de recerca i desenvolupament de tecnologies marines amb l’actual i el futur teixit productiu del sector marí balear. En aquest sentit, serviria per fomentar la creació d’empreses a partir de la tecnologia generada en els centres de recerca en ciència i tecnologia marina ja existents a les Illes i que són capdavanters en les respectives àrees de coneixement en l’àmbit internacional.

 

La creació d’aquest centre empresarial de indústries i tecnologies marines també preveu incloure un espai addicional com a incubadora de projectes d’emprenedoria en aquest sector i empreses tecnològiques especialitzades en ciències i tecnologies de la mar.

 

Cal recordar que el Moll Vell de Palma és una àrea de serveis vinculats a la mar. Les empreses interessades existents s’estimen en més de deu, dedicades a l’enginyeria i la tecnologia marina. Aquestes són —i encara haurien de ser-ne més— demandants del coneixement que poden aportar els centres existents a les Illes Balears, com ara el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) i l’Institut Espanyol Oceanogràfic (IEO), centres que s’hi ubicarien en aquest pol d’innovació marí.