30 març 2020 Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca

COVID-19: Avui s’han repartit les targetes prepagament per a l'alumnat beneficiari dels ajuts de menjador NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Avui s’han repartit les targetes prepagament per a l'alumnat beneficiari dels ajuts de menjador

6.152 alumnes de totes les Illes tenen ajuts de menjador per raons socioeconòmiques

No hi ha hagut incidents destacables en el repartiment de les targetes a les famílies

340 centres educatius de Balears han repartit avui les targetes prepagament per als 6.152 alumnes que són beneficiaris dels ajuts de menjador per raons socioeconòmiques.

La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, ha explicat que el procediment de repartiment de les targetes a les famílies s’ha desenvolupat sense incidències rellevants i ha destacat “la bona feina que han dut a terme els centres educatius ja que s’han organitzat molt bé i han mostrat la seva voluntat d’ajudar a les famílies més vulnerables en un moment complicat com el que estam vivint”. Fernández ha explicat que tot el dispositiu per repartir les targetes “s’ha coordinat amb Delegació de Govern per garantir que les famílies i els centres poguessin dur a terme el procediment amb la seguretat i eficiència necessàries”.

La Conselleria d'Afers Socials i Esports ha invertit 375.000€  perquè, durant la primera quinzena de l’estat d’alarma, les targetes estiguin carregades amb 60€ euros cadascuna i ara ja es treballa per ampliar el crèdit per la segona quinzena d’estat d’alarma.

En total, es distribuiran 6.152 targetes: 5.453 a Mallorca, 434 a Menorca, 251 a Eivissa i 14 de Formentera. 

Com s’ha fet el repartiment?

Al llarg de la setmana passada els centres varen citar a les famílies beneficiàries per recollir les targetes als seus centres i punts habilitats per avui dilluns dia 30 amb un marge de 10 minuts entre usuari. Tenint en compte el següent:

  • Només pot anar 1 membre de cada família a cercar la targeta
  • Les persones en quarantena o amb possibles símptomes no han d’anar al centre i en aquest cas, els centres guardaran les targetes d’aquestes famílies.  
  • Als centres se’ls ha enviat el següent: Material sanitari necessari per dispensar aquestes targetes (guants d’un sol ús i mascaretes), les targetes,  llistat beneficiaris, llistat establiments d’alimentació i recomanacions de salut i higiene.
  • Els centres han habilitat un espai o varis, depenent el número de beneficiaris i sempre que sigui possible a l’entrada del centre, als porxos, o zones molt ventilades.
  • El procediment s’ha organitzat perquè es desenvolupi amb el màxim d’eficàcia possible. De manera que s’ha identificat a la persona que rep la targeta amb la documentació; s’ha informat als beneficiaris sobre el funcionament de la targeta i s’ha lliurat juntament amb la targeta el llistat de botigues d’alimentació.

Perquè aquest sistema i no d’altres?

La solució definitiva adoptada per les Conselleries d’Educació, Universitat i Recerca i la d’Afers Socials i Esports respon a l’objectiu d’arribar de la manera més ràpida i eficient a les famílies més vulnerables i després de consultar altres entitats afectades com consells insulars, ajuntaments i centres especialment afectats.

Abans de decidir es varen estudiar diferents vies, com la de distribuir menjar a través de les mateixes empreses que fan el servei de càtering als menjadors escolars. Però aquestes empreses no estan preparades per fer el servei a domicili i no tenen capacitat per assumir aquest servei. Es va proposar el mateix a serveis semblants gestionats per ONG, que tampoc tenen capacitat en la situació actual de fer-se’n càrrec. 

Es planteja la possibilitat de fer transferències bancàries. A molts de centres no tenen els comptes bancaris de les famílies i en el cas de les més vulnerables o bé no tenen compte o, en ocasions, està embargat.

Finalment es planteja la possibilitat de fer servir targetes prepagament. Es tracta d’una possibilitat ràpida i pràctica perque l’entitat que proporciona la targeta, La Caixa, ja havia fet aquest sistema abans en un altre projecte d’àmbit social i hi havia molts d’establiments conveniats. Es descarta la possibilitat d’un cupó, que és el que fa servir València, perquè només es pot fer servir en un únic comerç. 

L’altra qüestió a decidir ha ser com fer arribar aquesta targeta a les famílies. La possibilitat d’enviar-la per correu es descarta ja que els correus domiciliaris no estan actualitzats i els centres amb més alumnat becat en situació de vulnerabilitat apunta que en molts de casos el domicili que figura als impresos no correspon al real. Amb la qual cosa, enviar-ho per correu perjudicaria precisament a les famílies més vulnerables.

L’única opció possible amb garantia d’arribar a tot l’alumnat, amb facilitat, rapidesa i seguretat, especialment pensant en no deixar enrere a les famílies més vulnerables, ha estat el de la targeta prepagament distribuïda des dels centres educatius. Els centres solen ser llocs propers a les famílies, perquè viuen a la zona, per tant es redueixen els desplaçaments, i , a més, coneixen les famílies i això facilita els tràmits. En el cas de centres tancats per CORONAVID-19 s’ha organitzat el repartiment a altres centres propers o espais municipals. 

Des del Govern es vol agrair la implicació dels centres educatius en donar resposta a una situació de primera necessitat amb la seva dedicació i capacitat de gestió. En especial a aquells equips directius que degut a les característiques específiques del seu entorn social s’han oferit des del primer moment perquè són conscients de les necessitats d’una part del seu alumnat i famílies.