LOGO CAIB
Contingut
23 abril 2020Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

COVID-19: Vicepresidència proposa accions per reformular i innovar el sector nàutic NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Vicepresidència proposa accions per reformular i innovar el sector nàutic

\ El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Serveis Productius, Juan Pedro Yllanes, ha destacat la necessitat de fer una nova planificació industrial

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; el director general de Política Industrial, Antoni Morro, i la directora de l'IDI, Mariona Luis, s'han reunit aquest matí amb els principals representants del sector nàutic de les Illes Balears, un sector que es considera estratègic en la dinamització econòmica i la reactivació del teixit industrial balear. En la reunió, el sector ha traslladat la seva problemàtica actual causada per la crisi sanitària de la Covid-19, que ha estat transversal a tots els sectors, i que també ha deixat paralitzada l'activitat nàutica. Per aquest motiu, els empresaris d'aquest sector han exposat la necessitat de disposar d'ajudes estructurals immediates i comptar amb la màxima agilització administrativa per poder recuperar l'activitat.

Totes dues parts, Conselleria i sector nàutic, coincideixen en defensar que una aturada econòmica no ha de significar necessàriament una aturada de l'activitat. Per aquest motiu, des de la Conselleria s'ha proposat que per reactivar la indústria nàutica balear, és necessari reformular els plans de negocis i reorientar esforços a través de nous plans d'innovació empresarial que requeriran inversions. En aquest sentit, s'ha proposat estudiar una nova convocatòria de subvencions destinada a modernització i digitalització.

Per poder dotar de liquiditat immediata a les empreses nàutiques, la Conselleria ha sol·licitat al Ministeri d'Indústria que inclogui el sector nàutic dins les línies de finançament industrial REINDUS.

El sector nàutic és un dels sectors productius identificat al Pla Industrial com a prioritari per a l'economia de les Illes Balears pel seu grau elevat d'especialització, valor afegit, potencial de creixement i component industrial elevat. Per tot això, des de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius es donarà suport a les empreses, ja que tindran un paper clau en la recuperació econòmica de Balears.

Segons les dades del projecte de Desenvolupament estratègic i posada en marxa del clúster nàutic iniciat l'any 2018, el sector de la nàutica recreativa concentra a les Illes un total de 272 empreses, amb una facturació de 561 milions d'euros amb un creixement acumulat del 10,5% en els últims quatre anys, amb una ocupació superior a les 2.700 persones treballadores.

L'anàlisi del sector assenyala que el 51% de les empreses pertanyen a l'àmbit d'activitats industrials de manteniment i reparació d'embarcacions (refit&repair). La resta de la cadena de valor està formada per activitats lligades al turisme nàutic: marines, xàrters, agències de serveis de management i brokerage, comerç, etc.

Noves dates del Palma International Boat Show

El vicepresident Yllanes ha anunciat a les empreses les noves dates de celebració del Palma International Boat Show, ajornat enguany a causa de la crisi sanitària de la COVID-19. La propera edició tindrà lloc del 30 d'abril al 4 de maig de 2021. S'ha de tenir en compte que la fira és una de les accions més destacades de dinamització i promoció del sector nàutic balear, ja que ha estat una porta d'entrada de moltes empreses que avui ja estan consolidades a les Illes, i ha permès que les empreses locals obrissin nous canals de venda a nivell internacional.