LOGO CAIB
Contingut
12 abril 2020Presidenta

COVID-19: Armengol demana a l’Estat extremar les mesures de precaució i seguretat en un futur escenari de desconfinament per protegir la salut de la població NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Armengol demana a l’Estat extremar les mesures de precaució i seguretat en un futur escenari de desconfinament per protegir la salut de la població

El Govern de les Illes Balears prioritza la salut de la població i la seguretat dels treballadors que han de mantenir la seva activitat reforçant els protocols i garantint que les empreses que no estiguin preparades puguin acollir-se a l’ERTO

La presidenta del Govern, així com la resta d’homòlegs autonòmics, s’ha reunit amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per videoconferència

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat aquest diumenge a al Govern central extremar les mesures de precaució i seguretat per garantir i protegir la salut de la població i la seguretat dels treballadors que mantinguin la seva activitat. D’aquesta manera i durant la reunió per videoconferència que ha tingut amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de presidents de les comunitats autònomes, ha traslladat que es pugui “mantenir el control de les entrades als ports i aeroports, també sanitàriament” durant un futur escenari de desconfinament.

“El primer és garantir la salut de les persones. El segon, la protecció de les famílies, els treballadors, els autònoms i les empreses de les Illes Balears”, ha destacat la presidenta en roda de premsa al Consolat de Mar. Per aquest motiu ha recordat també que des del Govern de les Illes Balears s’han reforçat els protocols de seguretat de cara a la tornada a la feina dels treballadors i treballadores d’activitats no essencials que van romandre suspeses durant una setmana.  Aquestes mesures s’han pactat a la Mesa de Diàleg Social, com també la decisió que totes aquelles empreses que no puguin garantir la seguretat dels seus treballadors puguin acollir-se als Expedients Temporals de Regulació de l’Ocupació (ERTO).

Armengol ha insistit a Sánchez amb la necessitat, per altre costat, d’un pla específic per al sector turístic. Per aquest motiu, el Govern proposa que els ERTO de les empreses turístiques es puguin allargar més enllà de la finalització de l’Estat d’Alarma, de moment previst per dia 26 d’abril. “Serà una de les activitats amb més dificultat per tornar-se a posar en marxa de manera ràpida”, ha apuntat la presidenta, que també ha assenyalat que és el moment d’incentivar altres activitats i sectors emergents.

També ha recordat que aquesta mesura ha de venir acompanyada d’una injecció de liquiditat a les empreses. En aquest sentit, ha assegurat que Sánchez ha anunciat que es posen en marxa 20.000 milions d’euros de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) que aniran destinats a donar suport a autònoms, petites i mitjanes empreses i microempreses, atenent una de les peticions que el Govern Balear va traslladar a l’Estat.

Treball conjunt

Per altre costat, la presidenta ha explicat que aquesta setmana el Govern central convocarà la comissió d’experts amb participants de totes les Comunitats Autònomes per plantejar els escenaris a mig i llarg termini a nivell de salut. En el cas de les Illes Balears, el doctor epidemiòleg Maties Torrent, de l’àrea de salut de Menorca, és la persona que hi participarà.

En el cas de la reconstrucció a nivell econòmic i social, el Govern de les Illes Balears ha demanat que els diferents territoris de l’Estat puguin participar a la presa de decisions una vegada superada la crisi sanitària, així com l’oportunitat de fer reunions bilaterals amb les diferents Comunitats Autònomes per fer plantejaments específics, com per exemple les inversions necessàries al sector turístic o a “aquells sectors estratègics que a les Illes Balears poden servir de palanca per refer-nos de manera més ràpida”.

En la mateixa línia i de cara a les institucions, Armengol ha explicat que aquesta setmana el Ministeri d’Hisenda es reunirà amb les conselleries de l’àrea en què es traslladarà de nou la possibilitat que Consells i Ajuntaments puguin gastar els romanents de què disposen sense límit, que les comunitats puguin rebre un fons d’inversió específic per fer front a la malaltia, que es permetin deutes extraordinaris i que s’aixequin totes les regles pressupostàries.