5 maig 2020 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reactivació econòmica: Les persones treballadores de les Balears que s’han vist protegides per un ERTO superen les 141.000 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Les persones treballadores de les Balears que s’han vist protegides per un ERTO superen les 141.000

L’afiliació cau a les Illes un 8,7% el mes d’abril i l’atur s’incrementa un 62% interanual

Des de la declaració de l’estat d’alarma, més de 141.000 persones treballadores de les Illes Balears s’han vist afectades per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, així ho ha explicat aquest dimarts en una roda de premsa on també ha valorat les dades d’afiliació i atur del mes d’abril i que ha donat acompanyat del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

El fet que més de 141.000 persones entrin dins una mesura de protecció de l’ocupació com és un ERTO implica que totes elles cobraran durant el temps que duri la crisi sanitària i l’aturada de l’economia una prestació extraordinària, que no consumeix temps d’atur ni requereix d’un mínim de mesos cotitzats. Per Illes, els treballadors i treballadores que se n’han beneficiat són: un 81,8% a Mallorca, un 7,5% a Menorca, un 11,6% a Eivissa i un 0,3% a Formentera.

Negueruela ha explicat que, per tal de mantenir aquests llocs de feina (quan una persona entra dins un ERTO, el seu contracte no s’extingeix, sinó que queda en suspensió), el SEPE ha fet una inversió en nòmines durant el mes d’abril a les Illes d’aproximadament 130 milions d’euros.

El conseller ha valorat els ERTO com a “principal mecanisme de protecció de l’ocupació” i de les persones treballadores. Així, el nivell de cobertura per subsidi o prestació o taxa de protecció s’ha incrementat notablement a l’Arxipèlag, ja que el mes passat era del 48,8% i l’abril es va tancar amb una cobertura del 70,3%: és a dir, set de cada deu demandants d’ocupació està cobrant un subsidi o prestació.

 

CAIGUDA DE L’AFILIACIÓ I AUGMENT DE L’ATUR

La situació laboral derivada de la crisi sanitària s’ha vist clarament reflectida a les dades d’afiliació del mes passat. El mes d’abril va tancar a les Illes amb una caiguda de l’afiliació sense precedents, ja que es van registrar 460.850 persones afiliades, 44.091 menys que el mateix mes de l’any passat, un 8,7% menys. Aquesta reducció s’explica especialment per la no contractació de persones treballadores de caràcter temporal, que no han estat cridades enguany, i a totes aquelles persones amb un contracte indefinit que des de la declaració de l’estat d’alarma han estat acomiadades de manera improcedent. A nivell estatal, la caiguda de l’afiliació ha estat del 4%.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que les persones incloses dins d’un ERTO no entren dins les estadístiques d’atur pel fet de continuar d’alta a l’empresa i mantenir la relació contractual amb ella. És per això que ha valorat tan positivament “una eina de protecció que no destrueix llocs de feina”, però ha fet una crida a reflexionar sobre les polítiques de contractació “per anar cap a una ocupació de qualitat que eviti la precarietat laboral”.

A més de la reducció tan pronunciada de l’afiliació, el mes d’abril va registrar un augment molt important de l’atur: el mes passat hi havia a les Balears 72.542 persones aturades, una xifra que, per Illes, es desglossa d’aquesta manera:

  • Mallorca: 57.009 persones aturades, un 58,7% més que l’abril passat
     
  • Menorca: 5.465 persones aturades, un increment del 57,9%
     
  • Eivissa: 9.711 persones aturades, un augment del 87,7% 
     
  • Formentera: 357 persones aturades, una pujada del 101,7%.

A nivell autonòmic, l’augment és de 27.812 persones respecte de l’abril del 2019, és a dir, un 62,2% més d’atur.

“Aquestes dades ens mostren la cruesa de tenir una taxa de temporalitat tan elevada”, ha afirmat el conseller, qui també ha reivindicat la necessitat de “tancar el cercle de la protecció” amb mesures com un ingrés mínim vital: “hem de treballar junts en la reactivació de l’economia, però tenim la responsabilitat de mantenir mesures de protecció que s’han demostrat eficaces”.

Negueruela també ha explicat, en aquest sentit, que la Conselleria ha fet una projecció per saber què hauria passat si les empreses no haguessin disposat d’una eina de protecció com són els ERTO, ja que totes les persones incloses dins els expedients de regulació d’ocupació haurien estat acomiadades i, per tant, entrarien a les estadístiques d’atur. En aquestes circumstàncies, “estaríem xerrant d’una xifra propera a les 170.000 persones aturades i d’un increment del 281% respecte a les dades de l’any passat”, ha dit el conseller.

 

Aquí podeu consultar les declaracions del conseller: https://www.youtube.com/watch?v=X06dYzM5Owc&feature=youtu.be