LOGO CAIB
Contingut
21 abril 2020Conselleria d'Afers Socials i Esports

COVID-19: Santiago urgeix al govern de l’Estat que aprovi el mínim vital per poder determinar el pressupost post-crisi COVID-19 d’Afers Socials NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Santiago urgeix al govern de l’Estat que aprovi el mínim vital per poder determinar el pressupost post-crisi COVID-19 d’Afers Socials

La consellera exposa al Parlament el seguit d’actuacions que s’han fet a Afers Socials durant l’Estat d’Alarma i anuncia que no seran les darreres

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago,  ha demanat a les dues formacions que configuren el govern de l’Estat que es posin d’acord ja sobre l’ingrés mínim vital perquè la Conselleria pugui determinar de quin pressupost post-crisi COVID-19 disposa.

La consellera ha fet aquesta petició durant la seva compareixença al Parlament de les Illes Balears per informar sobre les accions dutes a terme des de la Conselleria d’Afers Socials i Esports davant la crisi sanitària generada pel COVID-19. 

Ha estat durant la rèplica quan la consellera ha defensat la necessitat d’aprovar una prestació a nivell estatal que pugui complementar la Renda Social Garantida (RESOGA) de les Illes Balears. En funció de la lletra petita de l’ingrés mínim vital la Conselleria tendrà més o manco pressupost per poder ampliar els perceptors de la Renta Social illenca.

Això sí, la consellera ja ha advertit en seu parlamentària que si el futur ingrés mínim vital invaeix les competències autonòmiques «mos trobaran enfront».

A l’inici de la seva compareixença, Santiago s’ha mostrat molt orgullosa de la feina feta des dels serveis socials que han estat considerats essencials i imprescindibles per a la societat.La consellera, abans d’exposar tota la feina feta, ha especificat que tot s’ha fet amb la màxima col·laboració entre les diferents administracions públiques i el tercer sector.

Entre les mesures destinades a la ciutadania, que Santiago ja ha avançat que no seran les darreres i que sempre es decidiran escoltant al sector, la consellera ha detallat que fins ara s’han fet les següents:

-S’ha ampliat el pressupost de la Renda Social Garantida (RESOGA) en 2,5 milions d’euros i s’ha ampliat la cobertura per arribar a tots els majors de 18 anys que pateixen una situació d’emergència social provocada pel COVID-19. S’ha ampliat el nombre de destinataris i es dona cobertura a tots els majors d’edat sense ingressos. Se simplifica el tràmit a la sol·licitud acompanyada d’un informe del treballador social municipal o un treballador del tercer sector que conegui de primera mà la situació personal del beneficiari.

-S’han comanat d’urgència 3.000 terminals de  teleassistència a la Creu Roja, un servei que reben diàriament moltes persones dependents de la nostra comunitat, concretament, 7.500 usuaris. Amb  aquest augment d’aparells, es permet donar suport a més de 10.500  persones en situació de dependència. Per garantir l’acompanyament durant el desplegament dels aparells, es  facilita un telèfon durant les 24 hores del dia als usuaris  pendents d’instal·lar la teleassistència.


- Des que va entrar en vigor l’estat d’alarma, un equip de 90 persones (treballadors de la Conselleria d’Afers Socials i Esports) es posa en contacte per telèfon amb totes les persones en situació de  dependència (excepte les que ja estan ateses en residències o mitjançant el servei de  teleassistència). L’objectiu és identificar situacions de risc  sobrevingut per l’estat d’alarma. Ja s’han fet quasi 15.000 telefonades. Així, per exemple, als dependents, se’ls demana si han pres la medicació, si tenen cobert el menjar o si els visita algú; segons les respostes, es  categoritzen en grups de risc per fer seguiments més freqüents o per  mobilitzar els recursos d’emergències, si és necessari.

-Davant el tancament dels centres de dia,  s’ha demanat als titulars municipals i dels consells que donin suport a domicili als seus usuaris. 

-S’ha posat a disposició de les entitats del  tercer sector un grup de professionals, treballadors públics de la Conselleria d’Afers Socials i Esports que  aquestes setmanes no poden exercir les seves activitats amb normalitat,  perquè els ajudin en les tasques de repartiment d’aliments que  setmanalment reben més de 500 famílies.  

-S’han renovat d’ofici totes les valoracions de discapacitat revisables per un any, per no perjudicar les persones a les quals els caducava.  

-S’ha posat un telèfon d’atenció ciutadana, el 971 17 72 72, per resoldre tots els dubtes que es puguin tenir sobre pensions no contributives, renda  social garantida, dependència i discapacitat.

-S’ha constituït la Mesa de Seguiment de Serveis Socials Covid-19 per posar damunt la taula tota la feina que es fa des de les institucions i les federacions del tercer sector davant la crisi sanitària. Hi participen la Conselleria d’Afers Socials i Esports, l’IMAS, el Consell Insular de Mallorca, el Consell d’Eivissa, el Consell de Menorca, el Consell de Formentera, la FELIB, l’Ajuntament de Palma , Creu Roja, Cáritas, FOQUA, UNAC i EAPN  

-S’ha habilitat la Xarxa Junts per canalitzar la solidaritat ciutadana de les Illes Balears. Té 4 ramificacions solidàries: el material sanitari, la donació econòmica, la col·laboració veïnal i el voluntariat.

-S’han invertit 625.000€ invertits en 6.152 targetes prepagament per a l’alumnat beneficiari dels ajuts menjador. 375.000 € per la primera quinzena de confinament i 250.000 € per la segona quinzena. 5.453 targetes a Mallorca, 434 a Menorca, 251 a Eivissa i 14 a Formentera.

-S’ha destinat dos milions d’euros als ajuntaments i els Consells Insulars per cobrir les necessitats bàsiques de la població. Són per finançar la despesa que ha generat l’atenció a les noves necessitats socials i atendre especialment a les persones més vulnerables. Entre les línies d’actuació: apostar pels serveis d’ajuda a domicili, incrementar els dispositius de teleassistència, dispositius de persones sense llar o augmentar les plantilles de serveis socials.

-S’han mantingut els serveis socials inclosos en la cartera bàsica de serveis socials. Es mantenen tant els de tipus residencial (habitatges supervisats i el servei per a l’execució de mesures privatives de llibertat) com els comunitaris (el servei de tutela de persones incapacitades judicialment, el servei de suport a l’habitatge, les prestacions per a dones víctimes de violència de gènere i per als seus fills i filles i les prestacions econòmiques). Les entitats socials que gestionen un servei d’estades diürnes i un servei residencial poden destinar el personal d’estades diürnes al servei residencial.

-S’han mantingut els concerts socials i els mòduls econòmics. Els serveis essencials es mantenen i també en el cas dels serveis on s’hagin suspès les activitats presencials però en els quals s’hagin adoptat les mesures adients per continuar-ne la prestació de manera no presencial.