LOGO CAIB
Contingut
11 abril 2020Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Salut ordena la intervenció de dues residències d’atenció a gent gran de titularitat privada per garantir la contenció dels contagis per Sars-CoV-2 i assegurar l’atenció adequada als usuaris NNota Informativa

Foto de noticia

COVID-19: Salut ordena la intervenció de dues residències d’atenció a gent gran de titularitat privada per garantir la contenció dels contagis per Sars-CoV-2 i assegurar l’atenció adequada als usuaris

El 4’2 % dels 5.421 usuaris de residències de les Illes Balears ha estat contagiats per coronavirus des de l’inici de la crisi

La Conselleria de Salut i Consum va ordenar ahir, d’acord amb l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, la intervenció de les residències de gent gran Oasis i DomusVi Palma per tal de contenir els contagis per Sars-CoV-2 i assegurar l’atenció adequada als usuaris.

Aquesta decisió s’ha adoptat després de comprovar que les accions dutes a terme per aquestes centres per tal de controlar la propagació de la malaltia han resultat insuficients i que un elevat nombre de residents i treballadors han donat positiu en les proves diagnòstiques que s’han efectuat als dos centres.

Concretament, fins a dia d’avui, a la residència Oasis s’han detectat 71 residents contagiats dels 106 interns, 3 dels quals han mort. També hi ha 18 professionals contagiats.

A la residència DomusVi Palma, amb 218 usuaris, 61 residents han donat positiu per coronavirus i 4 d’ells han mort. Així mateix, 30 professionals s’han contagiat; un d’ells s’ha curat.

Avaluada la situació, la Conselleria de Salut ha considerat necessari i proporcionat prendre, de manera immediata, diverses mesures de tipus sanitari i assistencial que ultrapassen les capacitats dels responsables del centre.

Per aquest motiu s’ha decidit intervenir la gestió de les dues residències, que passaran a ser dirigides y coordinades per funcionaris públics.

A partir d’ara, el personal, l’equip directiu i la titularitat d’aquests centres, així com els propis residents, es regiran per les instruccions, ordres i disposicions que emetin els directors i coordinadors designats.

Aquesta situació es mantindrà mentre sigui vigent l’estat d’alarma declarat pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, sense prejudici que es pugui modificar o revocar amb anterioritat.

A les Illes hi ha disponibles 114 centres de serveis socials de caràcter residencial, la qual cosa inclou residències, habitatges tutelats i habitatges supervisats per a gent gran en situació de dependència i discapacitat. Aquests centres sumen 5.421 residents (persones grans i persones amb discapacitat).

A data d’ahir, divendres, 21 residències de gent gran i discapacitats tenien afectats. Així mateix, hi havia 228 usuaris positius actius, el que representa el 4,2 % dels 5.421 residents. Per tant, el 95,8 % dels usuaris no està contagiat. Així mateix, hi ha 21 usuaris curats, 114 treballadors positius (i d’altres 10 curats)

També s’han registrat 28 èxitus, tots a centres de tercera edat, el que suposa el 0,5 % del total de residents.

Les 3 persones amb discapacitat que han mort eren ateses a centres de dia, no a centres residencials.