LOGO CAIB
Contingut
10 maig 2020Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Salut farà les proves de diagnòstic de la COVID-19 a tots els casos sospitosos i un estudi de contactes NNota Informativa

Foto de noticia

COVID-19: Salut farà les proves de diagnòstic de la COVID-19 a tots els casos sospitosos i un estudi de contactes

La Conselleria de Salut i Consum posa en marxa, a partir de demà dilluns, l’Estratègia de diagnòstic, vigilància i control de la fase de transició de la pandèmia generada per la  COVID-19. 

A tots els pacients sospitosos d’estar afectats per la COVID-19 se’ls farà la prova de diagnòstic —PCR— en un termini inferior a 24 hores. En el cas de ser positiva s’iniciarà un estudi dels contactes estrets, amb l’objectiu de poder fer un diagnòstic precoç de la malaltia.

El document considera cas sospitós d'infecció per SARS-CoV-2 qualsevol persona amb un quadre clínic d'infecció respiratòria aguda d'aparició sobtada de qualsevol gravetat que cursa, entre d’altres, amb febre, tos o sensació de manca d'aire. Altres símptomes atípics com dolors musculars, diarrees, dolor toràcic o cefalees, entre d’altres, poden ser considerats també com a símptomes sospitosos d'infecció per SARS-CoV-2, segons criteri clínic.

L'objectiu de l'Estratègia consisteix a augmentar la capacitat de detecció precoç, a aïllar nous casos —sospitosos i confirmats—, així com també a fer la vigilància i el diagnòstic dels contactes estrets, que esdevenen l'eix central per poder escometre la fase de transició amb les màximes garanties.

Les proves de diagnòstic de la COVID-19 es faran a Mallorca directament al centre de salut del pacient sospitós de tenir la malaltia. Els centres de salut comptaran amb PCR. Una vegada preses, les mostres s’enviaran al laboratori de l’Hospital Universitari Son Espases. A Menorca i a Eivissa i Formentera, las faran les unitats volants d’atenció al coronavirus (UVAC) i els centres de COVID-exprés. En el cas de Menorca les mostres es remetran al laboratori de l’Hospital Mateu Orfila i en el cas d’Eivissa i Formentera a l’Hospital Universitari de Son Espases.

L’estudi de contactes estrets dels casos positius de les quatre illes estarà centralitzat a Mallorca i es durà a terme per personal d’infermeria d’atenció primària. Qualsevol persona asimptomàtica que compleixi la definició de contacte estret d'un cas confirmat haurà de ser informada i se li farà una vigilància. En el cas dels convivents se’ls farà el seguiment des del moment de la detecció del cas sospitós.

Aquest seguiment dels possibles contactes estrets serà determinant per poder fer una detecció precoç de la malaltia durant aquesta fase de transició.