14 maig 2020 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reactivació econòmica: El nou decret-llei aprovat pel Govern permetrà que el sector de la restauració millori les seves instal·lacions de manera àgil NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El nou decret-llei aprovat pel Govern permetrà que el sector de la restauració millori les seves instal·lacions de manera àgil

El conseller Negueruela es reuneix amb PIMEM Restauració per explicar els detalls de la mesura

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la directora general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, Vanessa Rosselló, s’han reunit aquest dijous amb representants de PIMEM Restauració per explicar en profunditat el decret-llei aprovat aquesta setmana pel Consell de Govern. A la reunió han assistit, per part de la patronal, Gustavo de Vicente, gerent de PIMEM, i Eugènica Cusí, presidenta de l'associació de restauració.

Negueruela ha tengut així l’oportunitat de donar detalls sobre les mesures a les quals, a partir d’ara, el sector es podrà acollir. La principal és el fet que els establiments de restauració podran optar a una major agilitat administrativa per millorar i modernitzar les seves instal·lacions.

Amb el decret-llei aprovat dimecres, els restaurants podran realitzar actuacions de millora que impliquin obres d’ampliació de fins a un 15%, sempre dins la seva parcel·la. El conseller ha recordat que aquesta mesura representa un increment en l’edificació molt lleuger respecte de l’anterior normativa, aprovada el 2017, que permetia ampliacions del 10%. Els establiments que ja van fer servir l’anterior norma per millorar les seves instal·lacions, no podran acollir-se a aquesta nova mesura.

A més de la restauració, també poden demanar les sol·licituds de modernització els establiments turístics, d’entreteniment, d’esbarjo, esportius, culturals o lúdics. Les actuacions de millora permetran que els establiments s’adaptin millor a les necessitats de distància personal derivades de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

CANVI D’ÚS D’ESTABLIMENTS OBSOLETS

A la reunió, la primera d’una ronda on Negueruela es trobarà amb entitats i agents afectats pel decret-llei, també s’han debatut altres mesures de la normativa, com el fet que els establiments de restauració que estiguin obsolets es puguin transformar en habitatges de protecció oficial, instal·lacions sanitàries o infraestructures relacionades amb la innovació i la ciència.

En aquest sentit, el conseller també ha recordat durant la reunió que aquest canvi d’ús ve acompanyat d’un control social de l’urbanisme: en tots els casos, serà necessari un informe favorable de l’ajuntament del municipi en què es trobi i el vist-i-plau d’una comissió que estarà formada pel Govern, els sindicats i les patronals. Per tal de fer efectiu el canvi d’ús, serà necessari el vot unànime d’aquesta comissió.

En cas que aquest canvi d’ús sigui sol·licitat per un establiment turístic, Negueruela ha insistit en la idea que les places turístiques no són recuperables, és a dir, no es poden vendre amb el canvi d’ús. De fet, si es renuncia a elles, les places perdudes no entren de nou a la borsa de places i, per tant, es perden, generant, de facto, una reducció de places turístiques.

FOMENT DEL TURISME FAMILIAR

Una altra de les mesures que recull el decret-llei és el foment del turisme familiar en un període de baixa demanda i activitat, permetent que les famílies puguin compartir habitació amb els seus fills i filles de fins a 15 anys, una realitat que ja es dona a moltes altres destinacions europees. Fins ara, la normativa permetia que els menors de 12 anys s’allotgessin amb els seus pares, de manera que la modificació suposa ampliar les facilitats per a les famílies i, alhora, adaptar la normativa al mercat.

Es tracta, llavors, d’una mesura més dirigida a fomentar un turisme familiar en detriment del turisme de gatera, un model contra el qual el Govern ja va actuar el passat mes de gener aprovant un decret-llei que el restringia enormement. De fet, la normativa presentada aquesta setmana penalitza encara més aquest tipus de turisme, ja que prohibeix en tots els establiments turístics els autodispensadors d’alcohol fora dels dinars o sopars.