LOGO CAIB
Contingut
28 abril 2020Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

COVID-19: L’EPA del primer trimestre comença a reflectir els efectes de la crisi de la COVID19, amb una caiguda de l’ocupació interanual del 2,5% NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: L’EPA del primer trimestre comença a reflectir els efectes de la crisi de la COVID19, amb una caiguda de l’ocupació interanual del 2,5%

La contractació indefinida sí ha mantingut el nivell de l’any anterior, gràcies a l’ús de l’ERTO com a eina de protecció dels treballadors

Les Illes Balears van registrar durant el primer trimestre de 2020 un total de 503.000 persones ocupades, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicades avui i presentades en roda de premsa pel director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou. D’aquesta forma, l’ocupació ha caigut prop d’un 2,5% en termes interanuals (5.700 treballadors en valors absoluts), una dada que mostra un efecte molt parcial de l’impacte de l’estat d’alarma decretat pel COVID19.

Llorenç Pou ha apuntat, en aquest sentit, que l’efecte de COVID sí mostra que es trunca la tendència de l’ocupació, ja que en el trimestre anterior l’EPA reflectia un creixement del 2,5%, en la mateixa línia que el registre d’afiliacions de la Seguretat Social.

Major protecció en indefinits

Quan a contractació, sí que es percep a l’EPA uns nivells d’ocupació indefinida pràcticament estabilitzats respecte l’any anterior. Així, dels 404.000 treballadors assalariats que recull l’EPA del primer trimestre de 2020, 306.000 contractes eren indefinits (amb una caiguda interanual de 1.600 contractes), mentre que es van registrar 98.000 contractes temporals, amb un descens interanual de 13.200 persones.

Llorenç Pou ha ressaltat la importància de la contractació indefinida, que ha permès la proliferació d’ERTO a les Illes Balears i una major protecció per als treballadors fixos i fixos discontinus, i ha destacat que l’ERTO s’ha mostrar una eina eficaç per al manteniment de llocs de treball.

La taxa d’atur s’incrementa un 1,1%

L’atur s’ha situat en el primer trimestre de 2020 en 11.900 persones aturades, amb un increment del 5,4% respecte el mateix període de l’any anterior i 5.700 persones aturades més.

Malgrat el primer trimestre és, en termes d’ocupació, el més baix de l’any, degut a la temporalitat que presenta el mercat laboral de les Illes, la taxa d’atur s’ha situat en el 18,2, un 1,1% més que en el mateix període de 2019.

Una vegada més, la crisi del COVID té un efecte parcial en les xifres d’atur, i serà a partir del mes d’abril (i en el segon trimestre de l’EPA) quan es veurà de forma més clara com ha afectat aquesta situació al mercat laboral de les Illes.

La taxa de protecció per desocupació segueix incrementant-se, no obstant, a la nostra Comunitat, se situa en el 41,9%, 5 punts percentuals més que fa un any. D’aquesta manera, 46.900 treballadors aturats tenen una cobertura per prestació o subsidi.