LOGO CAIB
Contingut
17 maig 2020Presidenta

COVID-19: Armengol demana a Sánchez que el Govern pugui pactar amb ajuntaments i consells la inversió dels seus estalvis NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Armengol demana a Sánchez que el Govern pugui pactar amb ajuntaments i consells la inversió dels seus estalvis

La presidenta apel·la a la responsabilitat i la prudència individual i col·lectiva davant de la desescalada

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat al Govern central que els ajuntaments i els consells insulars participin de manera activa i proposin com aixecar els seus superàvits i romanents i en quines mesures invertir-los per fer front a la situació de la crisi derivada de l’emergència sanitària. Així li ho ha traslladat al president espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió que han mantingut, com cada diumenge, amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes.

“Hi ha voluntat política, però molt endarreriment en l’aixecament dels superàvits dels darrers anys”, ha criticat Armengol, respecte la reclamació que tant consells com ajuntaments, de la mà del Govern, fan a l’Estat per desbloquejar aquests estalvis. Davant aquesta situació, la presidenta ha demanat a Sánchez que a partir d’un únic acord entre la FEMP i el Govern central, es permetin pactes també a nivell autonòmic amb les federacions de municipis, les institucions locals intermèdies i els governs de les comunitats, amb el permís del Ministeri d'Hisenda, per poder aixecar els romanents i superàvits i invertir-los en mesures que considerin més necessàries, com són la conciliació laboral i familiar, programes de suport per a joves i infants, programes sanitaris o mesures per a la protecció de les persones i els diferents sectors productius. “És molt mal d’explicar que els ciutadans tenguin necessitats d’emergència absoluta i els ajuntaments tenguin doblers al banc sense poder utilitzar”, ha recalcat.

En la mateixa línia, ha reclamat més suficiència financera per a les institucions públiques i així poder afrontar la contenció de la malaltia, millorar el sistema públic de salut i, alhora, dedicar recursos a necessitats socials i econòmiques. “Benvingut el fons de 16.000 milions d’euros per a les comunitats, però no estam d’acord en el repartiment i no seran suficients”, ha apuntat Armengol. També ha advertit que “no és possible que es mantengui el dèficit del 0,2% per a les comunitats autònomes en els pressupostos generals de l’Estat.

Cap a la Fase 2

El Govern de les Illes Balears ha demanat també que dilluns 25 Menorca, Eivissa i Mallorca puguin passar a la Fase 2 de la desescalada, com farà Formentera demà mateix. “És una bona notícia que Formentera estigui preparada per entrar a la Fase 2 i per demanar el mateix per a la resta d’illes la propera setmana”. 

Pel que fa al procés dins la Fase 1, Armengol ha plantejat a Sánchez que en la nova ordre ministerial per aixecar restriccions a municipis de menys de 10.000 habitants i igualar-los als de menys de 5.000, no s’exclogui el moviment entre municipis. És a dir que la ciutadania pugui passejar o fer esport per tota l’illa. També ha demanat que es corregeixi que a les passejades amb infants durant la Fase 1 puguin sortir els dos progenitors. Per altre costat, s’ha plantejat al govern central que el turisme actiu i de naturalesa es pugui fer de forma individual, i no només contractat a través d’una empresa.

“Com més ens moguem dins la mateixa illa, necessitam més responsabilitat i més seguretat”, ha exposat Armengol. És per aquest motiu que la presidenta, juntament amb altres presidents, han demanat al Govern espanyol que sigui “més contundent amb l’ús de les mascaretes”, de manera que siguin obligatòries en espais públics sempre que no es mantingui la distància de seguretat. “Començam a desescalar, però tenim un virus que encara viu entre noltros. Ens hem de seguir protegint si volem més activitat econòmica i més drets i llibertats de moviments”, ha subratllat.

Conferència de presidents sobre el sector turístic

Durant la reunió també s’han plantejat temes com la reobertura de les Illes al turisme nacional i internacional d’una manera segura, ja que “és el sector que més patirà”. “Hem perdut mesos claus de la temporada alta i hem d’assegurar que la desescalada ens permeti obrir al turisme de manera segura”, ha explicat la presidenta. Per aquest motiu, a més de reclamar l’extensió dels Expedients de Regulació de l’Ocupació (ERTO) per força major i la seva protecció absoluta a les empreses, s’ha proposat la celebració d’una conferència de presidents específica sobre el sector turístic.

D’aquesta manera, es treballarà conjuntament per poder estar “preparats” per a l’obertura del sector serveis i, concretament, del sector turístic, i tenir les “certeses necessàries per a les nostres empreses i treballadors”. “És absolutament fonamental si volem reactivar l’economia”, ha matisat Armengol.

Per altre costat, la presidenta també ha demanat la implicació del Govern central en l’elaboració d’un pla de conciliació de la vida laboral i familiar, que ja es treballa a nivell autonòmic i braç a braç amb consells insulars i ajuntaments, “per resoldre una problemàtica social important en un moment que necessitam tenir cura dels nostres infants”.