1 maig 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Més de dos-cents pacients de Son Llàtzer ja han rebut la medicació al seu domicili NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Més de dos-cents pacients de Son Llàtzer ja han rebut la medicació al seu domicili

Ateses les circumstàncies actuals provocades per la pandèmia de COVID-19, el Servei de Farmàcia Hospitalària de l’Hospital Universitari Son Llàtzer va iniciar un programa de dispensació de medicaments a domicili per tal d’evitar que els pacients més vulnerables haguessin d’acudir al centre hospitalari a recollir els tractaments respectius. D’aquesta manera s’han evitat aglomeracions i cues a la sala d’espera de Farmàcia Hospitalària.

 

El programa es va iniciar el dia 1 d’abril i durant aquest mes s’ha enviat medicació a 226 pacients, 114 de Palma (en un repartiment setmanal)i 112 de la resta de municipis del Sector Sanitari de Migjorn (on s’han repartit dues vegades per setmana). La previsió és dispensar medicaments a uns 50-60 pacients cada setmana mentre es mantenguin les circumstàncies actuals de restricció de moviments de les persones. Això suposa un 15 % de les dispensacions que es fan a la consulta de Farmàcia Hospitalària de Son Llàtzer.

 

La Llei 29/2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris,regula que determinats medicaments es dispensin des de les farmàcies hospitalàries, sempre amb la prescripció dels metges especialistes i fent acudir els pacients a visites de seguiment a l’hospital i a la consulta de farmàcia hospitalària per poder retirar la medicació requerida.

 

En el context actual, el Servei de Farmàcia Hospitalària ha hagut d’adaptar els procediments de treball perquè els pacients redueixin el temps en què són a l’Hospital o fins i tot, en alguns casos, no sigui necessari que s’hi desplacin. Així doncs, es revisa prèviament l’agenda de la consulta i es contacta per telèfon amb els pacients per confirmar la visita i, d’aquesta manera, agilitar la dispensació dels medicaments i la programació de noves cites.

 

Però, en determinats casos, la medicació es dispensa a domicili. Per poder fer-ho, els farmacèutics hospitalaris han establert un criteri de selecció dels pacients que inclou, com a norma general, els pacients que estan en quarantena per la COVID-19, els que tenen problemes de desplaçament i els d’edat avançada, i també els pacients amb determinada patologia de base, com ara pacients oncològics, amb trasplants o que pateixin hipertensió pulmonar, fibrosi pulmonar idiopàtica, asma, esclerosi múltiple o esclerosi lateral amiotròfica i, en general, pacients en tractament amb medicaments biològics.

 

A tots els pacients seleccionats prèviament a la dispensació es fa una consulta d’atenció farmacèutica per telèfon, que equival a la consulta presencial, en la qual se’ls demana com es troben, si prenen els medicaments tal com estan prescrits i si han tingut algun problema relacionat amb la medicació, i finalment se’ls aclareix qualsevol dubte que tenguin. També es confirma si la seva adreça és correcta, per tal de no errar l’entrega.

 

De la distribució s’encarrega personal de l’Hospital, concretament dels departaments de Registre de Magatzem i d’Admissió, i el repartiment s’organitza per zones per tal de ser més eficients,atès que l’Hospital atén pacients tant d’una part de Palma com dels municipis adscrits al Sector Sanitari de Migjorn.