18 març 2020 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

COVID-19: Pesca aclareix al sector com mantenir l’activitat i garantir el subministrament NNota Informativa

COVID-19: Pesca aclareix al sector com mantenir l’activitat i garantir el subministrament

El document proporciona també informació a la pesca professional, els treballadors i la Llotja de Palma per seguir fent feina amb seguretat

La conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha enviat un circular al sector pesquer de les Balears per clarificar alguns aspectes amb relació a l'aplicació del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, que declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. La circular s’ha enviat a tots els membres del Consell Pesquer de les Illes Balears. La conselleria és conscient que el de la pesca és un sector que es troba en un moment d’especial dificultat, i és un dels que, davant la situació actual, es pot veure més afectat. Així mateix, la conselleria treballa en constant comunicació amb el sector, i està al corrent de l’evolució de la situació, cercant diferents alternatives.

La circular deixa clar, com la remesa ja al sector agrari, ramader i agroalimentari, que el subministrament és una activitat essencial, que s’ha de garantir especialment en l’estat d’emergència sanitària. Sense cap dubte, la conselleria considera que el peix i els productes de la mar són aliments necessaris. De la mateixa manera, també s’ha de garantir el funcionament de tota la cadena, des de la producció fins al subministrament. Això implica totes les baules de la cadena alimentària: pescadors, treballadors de la mar, confraries i federacions de pescadors, organitzacions de productors de pesca, peixateries, i personal de la llonja.

 

Al sector de la pesca professional

Es considera activitat pesquera professional tota la que s’orienta a l’extracció de recursos marins amb caràcter habitual i ànim de lucre, que es desenvolupa amb ormejos propis de la pesca, en aigües de les Balears i/o amb una embarcació pesquera matriculada per a l’explotació comercial i, per tant, amb els permisos adequats. L’activitat productiva es pot i s’ha de continuar fent, seguint les instruccions que es decideixin des de l’Organització de Productors de Pesca de Mallorca, la Federació de Confraries o cada una de les confraries. Això fa referència a les decisions que es prenguin per ordenar els dies de pesca i aturada, amb la intenció de no col·lapsar el mercat.

L’operativa de la flota d’arrossegament i d’arts menors implica entrades i sortides cada dia. Es recomana que les tripulacions extremin les mesures de seguretat i segueixen els protocols de les autoritats sanitàries. Els pescadors professionals i els treballadors es podran desplaçar de residència habitual cap al port, on estigui amarrada l’embarcació. Aquests treballadors han de dur la documentació identificativa. Per garantir el subministrament alimentari, està permès el desplaçament dels professionals des de les embarcacions fins a les confraries, llonges de pesca, places, mercats o qualsevol punt de venda. Segons l’acord del Consell de Govern del 13 de març, els punts de venda dels mercats fixos estan inclosos. Està garantida també la venda de subministrament necessari pel desenvolupament de l’activitat pesquera, així com l’ús de les estacions de servei.

 

Als treballadors del sector pesquer

S’establirà un control, previ a l’embarcament, per verificar que els tripulants no han tingut contactes amb persones afectades per la malaltia, així com comprovar l’absència de simptomatologia. És essencial mantenir les mesures d’higiene, recomanades a tots els sectors laborals i en tots els centres de treball.

 

Amb relació a l’operativa de pesca a la Llotja de Palma

Es reduiran les activitats presencials i només podran accedir a la llotja els compradors i venedors autoritzats. Es prohibeix l’entrada a la llotja de tota persona que no estigui relacionada amb ni l’operativa ni amb el comerç de productes frescs. Es redueix al mínim imprescindible la presència de persones per a la realització de les subhastes. A la vegada, s’incrementarà el nivell de neteja i desinfecció dels espais utilitzats.