27 maig 2020 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

COVID-19: Es reactiven progressivament els serveis socials d’atenció als majors, persones en situació de dependència, discapacitat, diagnòstic de salut mental i atenció primerenca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Es reactiven progressivament els serveis socials d’atenció als majors, persones en situació de dependència, discapacitat, diagnòstic de salut mental i atenció primerenca

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha signat una nova resolució que continua amb la reactivació de manera progressiva els serveis socials d’atenció a les persones grans, a persones en situació de dependència, amb discapacitat, diagnòstic de salut mental i atenció primerenca que es varen veure afectats per la crisi sanitària de la COVID-19.

La resolució que s’ha elaborat tenint en compte, en tot moment, dels criteris de la conselleria de Salut, s’ha publicat aquest dimecres en el BOIB i estableix, un a un, com es reactivaran aquests serveis.

Com a norma general, quan les intervencions de qualsevol dels serveis siguin en modalitat presencial han de seguir les mesures de seguretat que recomani en cada moment l’autoritat sanitària. Si el servei és individual, sempre que sigui possible, les hauria de realitzar el mateix professional.

Quan les intervencions es realitzin a les instal·lacions del servei, s’acordarà prèviament amb un sistema de cita prèvia. A més, no es podrà superar el 30% del seu aforament. Sempre que sigui possible la intervenció a les instal·lacions dels serveis s’ha de realitzar a espais amplis i amb bona ventilació, que tenguin un espai per la neteja de mans i un poal amb tapa i pedal per rebutjar el material de seguretat un pic finalitzi la intervenció.

Centres de dia

En relació als serveis d’estades diürnes no es podran obrir si el centre està integrat  als espais d’una residència. En tot cas, els serveis han de seguir donant suport al titular de la plaça, en coordinació amb els serveis socials comunitaris, els serveis sanitaris i, especialment, amb els serveis d’ajuda a domicili en aquells casos en els que la persona sigui usuària. Pot ser suport telemàtic o presencial.

A la resolució es recomana procurar suport presencial al menys un pic al dia i preferentment a l’entorn comunitari o al domicili de la persona. L’atenció ha de ser de més intensitat en tots aquells casos que tècnicament es valori que per l’absència de suport familiar o d’entorn afectiu pot provocar una situació de desatenció de la persona.

Si el centre de dia pot estar obert, es prioritzarà l’entrada d’aquells casos amb més necessitat, major grau de dependència i necessitat de conciliació de la vida laboral dels seus cuidadors.

Atenció primerenca

Els serveis de desenvolupament infantil i atenció primerenca (SEDIAP),  han de seguir procurant suport als seus usuaris preferentment de forma telemàtica. Quan la intervenció sigui presencial s’ha de fer preferentment al domicili de la persona.

Serveis d’acompanyament

En relació als serveis d’acompanyament per persones amb discapacitat física i necessitat de suport extens; persones recluses i exrecluses amb diagnòstic de salut mental; persones amb sordceguesa i, persones amb addiccions, la reactivació s’ha de realitzar de forma progressiva. Es prioritzaran les persones amb les que mitjançant valoració tècnica es determini que no es pot demorar la intervenció presencial.

La resolució adverteix que «en cas de que els serveis detectin situacions de manca de cobertura de les necessitats bàsiques, han de ser posades en coneixement del serveis socials comunitaris».

Com en tota aquesta mena d’instruccions, aquesta és de caràcter general per a tots els centres i serveis mentre els consells insulars no en dictin de pròpies.