1 juliol 2020 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Reactivació econòmica: El Govern reforçarà la línia extraordinària amb ISBA per a injectar fins a 200 milions d’euros a pimes i autònoms de les Illes Balears NNota Informativa

Reactivació econòmica: El Govern reforçarà la línia extraordinària amb ISBA per a injectar fins a 200 milions d’euros a pimes i autònoms de les Illes Balears

El Govern de les Illes Balears continuará reforçant la línia extraordinària de finançament creada amb la societat de garantia recíproca ISBA a per injectar liquiditat, fins a 200 milions d’euros, a petites i mitjanes empreses i autònoms de les Illes Balears que s’hagin vist afectats pels efectes de la pandèmia. Una de les primeres mesures per pal·liar l’impacte de la Covid-19 en el teixit empresarial i l’activitat econòmica de les Illes Balears ha estat la creació de la línia extraordinària de finançament impulsada pel Govern i ISBA i forma part del Pacte de Reactivació de les Illes Balears.

Aquesta línia extraordinària, que inicialment posava a l’abast de pimes i autònoms un finançament de 50 milions d’euros, s’ha anat ampliant i s’hi preveuen noves ampliacions per mobilitzar fins 200 milions. En tres mesos, ja s’ha aprovat un volum de finançament i d’operacions de crèdit que suposa més del doble que les aprovades durant tot l’any 2019.

Només a través de la línia extraordinària s’han aprovat 1.348 operacions que sumen 122,1 milions. Fins ara, a través d’aquest programa extraordinari i de la resta de línies, ISBA ja ha aprovat enguany una injecció de 137,9 milions d’euros a 1.501 pimes i autònoms. Durant tot l’any 2019, es varen aprovar 661 operacions per import de 61,9 milions.

L’efecte multiplicador de l’acció de govern a través de les línies d’avals públics, i que s’ha reforçat amb la participació dels quatre consells insulars, serveix per cobrir el cost dels interessos i de les comissions dels avals i permet a empreses i autònoms accedir al crèdit bancari en condicions molt avantatjoses.

El Govern preveu destinar prop de 30 milions durant 2020 per aquests conceptes, i a recolzar la solvència d’ISBA amb aportacions al seu fons de provisions tècniques, per incrementar el finançament destinat a pimes i autònoms fins a 200 milions. Les aportacions dels consells sumen 5,1 milions i generen un finançament a disposició de pimes i autònoms de 30,6 milions.

En el cas de Mallorca, l’aportació del Consell és de quatre milions, amb la qual cobreix un finançament de 24 milions destinat a empreses amb activitat a l’àmbit de Mallorca. Els consells d’Eivissa i de Menorca aporten cadascú mig milió, de manera que es genera un finançament de tres milions que tindrà com a beneficiàries a empreses a Eivissa i d’altres tres milions a Menorca. I a Formentera, el Consell aporta 100.000 euros generant un augment de 600.000 euros al finançament que s’ofereix a les empreses a l’àmbit de l’illa.

Així mateix, el Govern i ISBA mantenen les altres dues línies anuals, que faciliten 50 milions més de finançament: la línia Govern-ISBA 2020, que proporciona 40 milions a pimes i autònoms, i la línia adreçada al sector industrial, a través de l’IDI, de 10 milions.

Pla d’Acció Exterior i Unió Europea

El Govern reforçarà la seva estratègia en clau euromediterrània i internacional amb el Pla d’Acció Exterior i Unió Europea per tal de cohesionar tota l’acció exterior i assolir la major eficiència en el seguiment del procés legislatiu europeu i de les principals iniciatives internacionals, així com coordinar les accions amb l'Estat per assegurar que es defensen els interessos de les Illes Balears en els principals fòrums europeus i internacionals. Es crearà un programa de formació en acció exterior i UE i es reforçarà l’oficina del Govern davant la UE a Brussel·les, entre d’altres mesures.

Un dels objectius principals del Govern és aconseguir una atenció específica a les illes de la Mediterrània en el si de la UE, davant l’especial vulnerabilitat socioeconòmica, ambiental i climàtica d’aquests territoris, així com avançar cap a una aplicació efectiva en el cas de les illes mediterrànies de l’atenció especial als territoris insulars que estableix el Tractat de Funcionament la UE, tal com sí s’ha desenvolupat en el cas de les regions ultraperifèriques. En aquest sentit es defensarà l’equiparació de les condicions de les illes del Mediterrani a les dels territoris insulars ultraperifèrics de la UE.

Augment de les ajudes al transport de mercaderies

En relació a les ajudes que poden rebre les empreses per al transport de mercaderies, el Govern de les Illes Balears demanarà que quedi superat definitivament el límit fixat a través de l’anomenada regla de minimis, també després que es superi la crisi de la Covid-19, durant la qual s’ha flexibilitzat per mitigar els efectes econòmics de la pandèmia.

Enguany, per pal·liar les conseqüències de la crisi, la Comissió Europea ha establert una modificació que permet que les empreses de les Illes Balears puguin rebre més ajudes durant 2020: fins a 800.000 euros en un any quan ara el límit estava establert en 200.000 euros en tres anys.

Reforç de la planificació i l’avaluació de polítiques públiques

El Govern reforçarà la planificació i l’avaluació de polítiques públiques, mitjançant la creació d’un equip multidisciplinari, de caràcter tècnic, per desenvolupar nous sistemes, processos i metodologies de processament i anàlisi de la informació econòmica i social que derivin de l’actuació pública. Aquesta mesura contribuirà a reforçar la planificació pressupostària a mitjà termini, garantir la sostenibilitat financera, avaluar els efectes de les polítiques, controlar la gestió dels programes estratègics i orientar l’activitat legislativa.

Agilització en la concessió de subvencions

Dins el paquet de mesures preses per fer front a l’impacte de la pandèmia, el Govern ha agilitzat la concessió de subvencions en simplificar i permet reduir els terminis de les seves tramitacions fins al voltant de 15 dies per tal de facilitar l’eficàcia de les línies d’ajudes de les diverses administracions als sectors afectats.  Aquest nou règim, habilitat a través del Decret llei 8/2020, serà d’aplicació per un any, fins el 31 de maig de 2021.

Aquesta simplificació i reducció de terminis pretén facilitar les ajudes en diversos àmbits, social, laboral, empresarial, cultural, científic, esportiu o educatiu, així com les prestacions socials, i permet agilitzar les subvencions que atorguen tant el Govern i el sector públic autonòmic com els consells insulars i els ajuntaments i els ens vinculats a aquestes administracions.

Durant l’estat d’alarma, una de les mesures preses en aquest període ha estat la flexibilització en determinats tributs i taxes. El Decret llei 5/2020 ha possibilitat l’ajornament sense cobrament d’interessos del pagament de deutes tributaris, ha ampliat en un mes els terminis de declaració dels tributs sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i de Successions i Donacions, i ha establert una exempció temporal de les taxes portuàries per a les embarcacions de passatgers i transport rodat que operen als ports que gestiona Ports de les Illes Balears, entre d’altres mesures.