5 maig 2020 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: Armengol planteja una estratègia de reactivació econòmica per a les Illes Balears i demana a l'Estat mecanismes de suport específic NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Armengol planteja una estratègia de reactivació econòmica per a les Illes Balears i demana a l'Estat mecanismes de suport específic

La presidenta convida les forces polítiques a sumar-se al pacte de reactivació per a la comunitat, en què ja participen patronals, agents socials i la resta d’institucions locals

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha plantejat aquest dimarts una estratègia de reactivació econòmica per a la comunitat i ha demanat a l’Estat més mecanismes de suport, més recursos extraordinaris, un pla de reactivació del sector turístic i un pla d’estímul per a l’economia de les Illes Balears. Així ho ha exposat durant la seva compareixença al Parlament de les Illes Balears, on ha explicat i detallat les mesures econòmiques i socials necessàries i que també impulsa el Govern per fer front a la crisi derivada de la COVID-19.

«Hem estat històricament la comunitat més solidària amb la resta de l’Estat», ha apuntat la presidenta, i ha recordat que ara és la que té un impacte econòmic més gran a causa de l’actual crisi. En concret, si bé ha valorat la «decisió encertada» del Govern central de crear un fons no retornable per a les comunitats de 16.000 milions d’euros, considera que aquests «no només han de finançar la despesa sanitària: també ens han de donar força per fer front a l’impacte social i econòmic de la pandèmia, que serà més gran a les nostres illes».

«No es tracta de reactivar per reactivar, es tracta d’impulsar tot allò que generi ocupació, ingressos i activitat», ha exposat Armengol, i ha afegit: «És la nostra obligació estar a l'altura. Hem d'impulsar entre tots el gran acord de protecció i reactivació en el qual ja hi ha els agents socials i empresarials, i en el qual fa setmanes que fan feina totes les administracions de les illes. És l'hora que també els partits polítics avancem junts i amb la màxima velocitat en aquest acord. Els ciutadans i ciutadanes d'aquestes illes ho necessiten».

Avanç de l’economia i protecció de les persones

Armengol ha assegurat que des del Govern de les Illes Balears es consideren dos eixos «fonamentals» derivats de l’actual situació. En primer lloc, la protecció de les persones, de les famílies, de les empreses, autònoms i treballadors, amb una estratègia que ha de mobilitzar més de 1.200 milions d’euros públics, que es complementen amb les injeccions de liquiditat que es fan des de l’Estat i el Govern de les Illes Balears.

En aquesta línia, ha recalcat la importància d’una eina que ha permès donar suport a empreses i a treballadors, protegint llocs de treball, evitant acomiadaments, i mantenint alhora una prestació econòmica d’almenys 1.000 euros mensuals sense consumir atur: «141.000 persones estan protegides ja per expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO). Són 141.000 persones protegides que marquen la diferència entre la crisi passada i l’actual».

L’objectiu, ara, és que l’Estat allargui aquestes bonificacions fins que les empreses i els autònoms de les Illes Balears puguin tornar a l’activitat. «Defensam la prolongació dels ERTO per força major i proposam que, durant els mesos que calgui, es transformin de manera automàtica en ERTO per causes productives», ha detallat la presidenta, i ha destacat que han de mantenir els mateixos beneficis i incorporar la màxima flexibilitat perquè les empreses puguin tenir més marge de reorganització.

Armengol ha apuntat també que serà necessari continuar ampliant les mesures aprovades i pactades les darreres setmanes, com la injecció de liquiditat des de l’ISBA amb crèdits a interès zero. És una partida que ja ha activat 100 milions i que continuarà creixent fins als 200 milions «per assegurar que la liquiditat arriba a tothom». També totes aquelles polítiques socials que han permès impulsar l’ampliació de la renda social garantida, amb un total de 22.000 persones protegides; les targetes prepagament per a beques menjadors, que asseguren l’alimentació de 6.152 infants; o l’augment dels ajuts per a lloguer, entre d’altres.

Pla de reactivació econòmica

D’altra banda, s’ha referit al disseny del Pla autonòmic de reactivació i transformació econòmica i social de les Illes Balears. Es tracta d’un pla d’impuls en deu eixos a curt termini que prioritzarà les inversions que dinamitzin l’ocupació i executarà les reformes necessàries per consolidar un model de creixement més sòlid, divers, innovador i sostenible per als propers anys. Armengol ha explicat que el Pla, fruit del diàleg social, «ha de tenir el suport pressupostari del Govern de l’Estat i de les institucions comunitàries, punts clau en una reactivació que també exigeix la millor cara del projecte europeu».

Armengol ha especificat també la importància de garantir que les Illes Balears estan «preparades per rebre de manera segura els que ens vulguin visitar, una vegada que les restriccions de mobilitat vigents en gairebé tots els països europeus ho permetin». Per això ha exigit a l’Estat i al conjunt de la UE que s’estableixi un marc homogeni per garantir la recuperació segura de l’activitat aèria i ha anunciat que es treballarà de manera bilateral amb països essencials per al turisme de les Illes Balears «per recuperar, com més aviat millor, l’activitat i les rutes de connexió».

A banda del turisme, Armengol ha apuntat que la reactivació també passa pel sector primari (que disposa d’un pla de xoc de 2,5 milions d’euros), connectant-lo millor amb el comerç i la indústria de les Illes Balears; per l’economia circular; pels sectors lligats al coneixement i a la cultura; per la innovació, la tecnologia, la ciència i la recerca; per la potenciació de la indústria; la protecció de l’entorn, o l’augment de l’impuls dels serveis públics.

Seguretat sanitària

Armengol ha explicat que la xifra de contagis està en mínims des de fa dies, que destaca entre les més baixes de tot l’Estat amb 13,8 casos per cada 100.000 habitants i que, ara per ara, s’han curat 1.307 persones de les 1.910 que han donat positiu. Aquestes dades també es reflecteixen en la xarxa sanitària: cada vegada hi ha menys persones hospitalitzades i les UCI es troben en la seva millor situació, segons ha detallat la presidenta. «Hem posat la cura de la salut per davant de la nostra prosperitat, dels nostres negocis i de les nostres ocupacions», ha subratllat. «El control de l’emergència sanitària ens obre un nou horitzó d’esperança», ha afirmat, i ha recalcat que ha arribat «l’hora d’avançar, passa a passa, cap a la recuperació de l’economia i la tornada al camí de la prosperitat».