21 maig 2020 Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització

COVID-19: Una vintena d'entitats del voluntariat ja s'han acreditat com a Entitats COVID-19 NNota Informativa

La gran majoria estan donant suport a la distribució d'aliments

COVID-19: Una vintena d'entitats del voluntariat ja s'han acreditat com a Entitats COVID-19

Mobilitzen uns 1.500 voluntaris arreu de les Illes Balears, que reben formació i assessorament de la Direcció General de Participació i Voluntariat del Govern

Vint-i-tres entitats de voluntariat de les Illes Balears ja disposen a dia d'avui de l'acreditació com a Entitats COVID-19 dins el projecte Xarxa Junts, que va posar en marxa el Govern a finals del mes de març. Un procés que coordina la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, a través de la Direcció General de Participació i Voluntariat, adscrita a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització.

Es tracta d'entitats amb gran presència al conjunt de les Illes com Creu Roja Illes Balears, Metges del Món, SOS MAMAS, l'Associació Espanyola contra el Càncer, Cáritas, Fundació Projecte Home, l'Associació de Voluntaris de la Caixa, i l'Associació Dignitat i Solidaritat (ADIS), entre d'altres. Però també hi ha entitats d'àmbit més local o insular, i fins i tot, associacions de veïns que s'han dirigit a la Direcció General de Participació i Voluntariat del Govern per rebre formació tant a nivell sanitari com de voluntariat i poder continuar, així, desenvolupant els seus projectes amb total seguretat tant per als voluntaris com per a les persones que reben aquesta ajuda, en temps de la COVID-19.

“El món del voluntariat està demostrant, una vegada més, que és un gran exemple de solidaritat cap a la població que més ho necessita”, afirma el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, “i per això des de les institucions els hem de donar tot el suport que necessiten perquè puguin canalitzar tota aquesta ajuda amb garanties per a tothom”.

El secretari autonòmic, Jesús Jurado, i la directora general de Participació i Voluntariat, Maria Amengual han celebrat aquests dies reunions per videoconferència amb cada una d'aquestes 23 entitats per conèixer el seu dia a dia durant la pandèmia i les necessitats a les quals han de fer front. “És una manera de reconèixer la feina que fan. Ens estam trobant amb gent molt predisposada i que agraeixen la confiança i seguretat que els hem donat”, assegura Maria Amengual, qui afegeix “que si bé moltes d'aquestes entitats de voluntariat continuen amb projectes que ja tenien en marxa abans de la situació d'alarma, adaptant la seva manera de fer feina al confinament, d'altres s'han adaptat a la nova realitat que vivim i han canviat el seu àmbit d'actuació: d'aquestes, la gran majoria s'estan centrant en la distribució d'aliments, que és el que més urgeix”.

L'acreditació com a Entitat Covid-19

A finals de març, el Govern va posar en marxa la Xarxa Junts, que coordina la Conselleria d'Afers Socials i Esports, per canalitzar l'ajuda social durant la pandèmia i una de les línies de feina és el suport al voluntariat.

L'acreditació com a Entitat COVID-19 implica que els voluntaris d'aquestes entitats reben una formació tant sanitària, a càrrec de Creu Roja, com també una formació bàsica de voluntariat. En coordinació amb la Plataforma de Voluntariat de les Illes Balears (PLAVIB) s'ofereix formació bàsica per a persones interessades a incorporar-se com a voluntaris a qualsevol entitat. En aquests moments, hi ha 234 persones inscrites per rebre formació bàsica en línia i d'aquestes, 69 ja han estat formades.

Ser una Entitat Covid-19 certifica que l'entitat compleix amb els requisits establerts per la Llei 11/2019, de voluntariat de les Illes Balears, per actuar com a entitat de voluntariat i tenir projectes de voluntariat en marxa durant la situació de la COVID-19. Totes les entitats certificades que ho necessitaven han rebut, a més, autoritzacions de mobilitat per poder realitzar la seva tasca de manera presencial.

Tota la tramitació es vehicula a través del Portal del Voluntariat: http://www.caib.es/sites/suportalvoluntariat/ca/que_es_el_voluntariado-86651/

Les acreditacions d'entitats es gestionen en un termini màxim de 48 hores perquè els projectes no s'aturin i el Portal ha incorporat nous espais de suggeriments i preguntes freqüents per facilitar al màxim que la informació pugui arribar a les persones interessades. En el darrer mes i mig, s'han registrat 2.716 consultes als espais web de voluntariat del Govern, inclòs el Portal del Voluntariat i l'espai dedicat a la Xarxa Junts.

Des de la Direcció General de Participació i Voluntariat també s'ha proporcionat atenció individual a més d'un centenar de persones interessades, entitats i ajuntaments als quals s'ha ofert orientació i assessorament en tema de voluntariat. Cal destacar la feina d'informació dirigida a les xarxes d'organització veïnal, que es coordinen des dels ajuntaments, i que han crescut de forma important en aquests moments de crisi sanitària, econòmica i social.