8 maig 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

COVID-19: La consellera de Cultura comparteix amb el sector el pla de reactivació de les indústries culturals i creatives per recollir les seves propostes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: La consellera de Cultura comparteix amb el sector el pla de reactivació de les indústries culturals i creatives per recollir les seves propostes

Pilar Costa s'ha reunit avui amb representants del sector cultural balear per exposar les accions previstes d'aquest "document obert"

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, s'ha reunit avui amb representants del sector cultural per recollir les seves opinions, valoracions i propostes sobre les línies principals en matèria cultural presents en el Pla Autonòmic de Reactivació i Transformació Econòmica i Social de les Illes Balears.

Aquest pla de reactivació marca en deu eixos les línies generals de la política que vol dur a terme el Govern una vegada passada la crisi sanitària i inclou tot un eix -el número 8-  dedicat al Foment de les Indústries Culturals i Creatives.

La consellera Pilar Costa ha incidit en el fet que les propostes referents a la indústria cultural i creativa que inclou el Pla s'han elaborat a partir de la informació recollida en les reunions mantingudes amb representants del sector des que va començar la crisi sanitària i que es tracta d'un "document obert" que comptarà amb les seves aportacions. "El diàleg, les vostres propostes i idees són fonamentals per continuar fent feina en l'impuls de les indústries culturals i el treball dels creadors", ha indicat Costa.

L'eix del Foment de les Indústries Culturals i Creatives consta de cinc plans diferenciats: un pla de xoc per a les indústries culturals, un pla de reactivació del sector cultural, una estratègia de digitalització i foment de la tecnologia en el sector cultural, un pla de foment de la cultura per a nous públics i un pla de coordinació interinstitucional i amb el sector privat. 

Pel que fa al pla de xoc, inclou un fons extraordinari per a la sostenibilitat de les indústries culturals adreçat a persones jurídiques i associacions. A més, també proposa la creació d’un fons extraordinari per a la producció creativa adreçada als creadors de Balears en condicions semblants a les aplicades a les empreses culturals, per compensar els perjudicis causats per la suspensió o pèrdua d’activitat  a conseqüència de la Covid-19. A aquestes accions s’afegeix una injecció de liquiditat al sector, a través de la combinació d’actuacions d’ISBA-CREA S.G.R. 

 Per altra banda, el Pla de Reactivació inclourà, a mitjà termini, mesures per incentivar la contractació del sector públic i privat dins dels circuits de programació continuada i cicles de temporada, tant entre illes com dintre de la mateixa illa.

L’Estratègia de digitalització i foment de la tecnologia en el sector cultural se centrarà en el foment de la modernització i la digitalització del sector cultural amb formació per optimitzar eines digitals, estratègies de mercat i inversió en recursos. Entre els objectius figura també continuar amb la digitalització dels equipaments culturals propis i la implementació de l’administració electrònica.

El Pla de foment de la cultura per a nous públics analitzarà, mitjançant estudis, el comportament dels nous consumidors culturals per identificar principals línies d’actuació i entendre la cultura com a eina de “recuperació”.

Pel que fa al pla de coordinació interinstitucional i amb el sector privat, proposa una estratègia de coordinació amb els consells insulars i ajuntaments, així com amb IB3 i els ens del sector públic instrumental, per combinar mesures i accions, temporitzades i programades, amb l’objectiu de donar millor resposta a les necessitats urgents i estratègiques del sector. Aquesta coordinació es fa extensiva també al Ministeri de Cultura i Esports, amb un pla de treball i comunicació constant sobre temes transversals. 

La consellera Costa ha participat en les diferents reunions acompanyada per la delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas; el director gerent de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra; la directora de l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB), Cristina Llambias, i representants de la conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius.

Les reunions dutes a terme avui han comptat, entre d'altres, amb la participació de representants dels teatres i sales de concerts privats de les Illes Balears; amb representants de les arts escèniques, com Illescena i del sector de la dansa; amb el sector literari, com el Gremi de Llibreters de Mallorca i l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el Clúster de Còmic i Nous Mèdia; amb el món audiovisual, com l’Associació de cineastes de les Illes Balears (ACIB), l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA) i l’Associació de Productores Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB); amb l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB) i l’Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears (AAAPIB); amb representants del sector de les Fires i Festivals Illes Balears; amb l’Associació de Professionals de Circ de les Illes Balears (APCIB); amb l’Associació Professional de Gestors Culturals de les Illes Balears (GCIB); l’Institut d’Art Contemporani (IAC); amb el sector de les arts visuals com Art Palma, l'Associació de Crítics i Comissaris de les Illes Balears (ACCIB) i l’Associació d'Artistes d'Arts Visuals (AAVIB); amb l’Associació de Productors Musicals (APMIB) i l'Associació de Músics d'Eivissa (AME).