6 maig 2020 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: Balears i la Comunitat Valenciana reclamen a l’Estat i a la Unió Europea una estratègia conjunta per reactivar amb seguretat la mobilitat aèria i l’activitat turística NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Balears i la Comunitat Valenciana reclamen a l’Estat i a la Unió Europea una estratègia conjunta per reactivar amb seguretat la mobilitat aèria i l’activitat turística

La presidenta Armengol i el president Ximo Puig han mantingut una reunió per videoconferència per tractar de qüestions de la pandèmia de la COVID-19 que afecten els dos territoris


Les Illes Balears i la Comunitat Valenciana reclamen conjuntament al Govern d’Espanya i a la Comissió de la Unió Europea (UE) que s’estableixi una estratègia conjunta, tant en l’àmbit estatal com en l’europeu, per tal de reactivar al més aviat possible, amb totes les garanties de seguretat davant la pandèmia de la COVID-19, la mobilitat aèria i l’activitat turística.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, han abordat aquesta qüestió durant la videoconferència que han mantingut aquest dimecres per tractar assumptes sobre la pandèmia que afecten els dos territoris per les seves conseqüències sanitàries, socials i econòmiques.

Després de la reunió Armengol ha assenyalat que és necessari que «s’accelerin les negociacions entre els països de la Unió Europea per establir de forma conjunta de quina manera s’han de reobrir els vols internacionals i amb quines mesures de control sanitari». «Som comunitats que necessitam tornar a dur turisme i és molt important fer-ho de forma segura per seguir controlant la pandèmia», ha remarcat Armengol.

Respecte de la reactivació del sector turístic, tant la presidenta balear com el president valencià també han demanat la posada en marxa d’un pla d’impuls que compti amb fons extraordinaris tant de l’Estat com de la Unió Europea.

Criteris de repartiment de fons estatals

Armengol i Puig també han tractat del Fons Especial No Reemborsable de 16.000 milions destinat a les comunitats autònomes per atendre les despeses generades per la pandèmia i impulsar la reconstrucció social i econòmica. Tots dos han coincidit a demanar que en el repartiment dels recursos es tengui en compte la corresponsabilitat fiscal assumida per les diferents comunitats, així com la inversió en serveis públics fonamentals i, concretament, en Sanitat, realitzada en els darrers anys.

A més, els presidents balear i valencià han destacat que, si en el repartiment del primer tram dels fons s'ha tingut en compte l'afecció sanitària directa de la pandèmia, la distribució dels recursos per a la reactivació econòmica hauria d'atendre igualment les conseqüències directes en l'economia que tindrà la crisi generada per la COVID-19.