5 maig 2020 <10aL>Conselleria de Mobilitat i Habitatge

COVID-19: El conseller Pons informa el Consell Balear de Transport de les mesures de seguretat i ocupació en els vehicles de passatgers NNota Informativa

COVID-19: El conseller Pons informa el Consell Balear de Transport de les mesures de seguretat i ocupació en els vehicles de passatgers

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha presidit avui horabaixa la reunió del Consell Balear de Transports, que integra les institucions insulars i tots els representants del sector, per explicar les mesures de seguretat en el transport aprovades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana,  i que obliguen, entre altres qüestions, a l’ús de mascaretes en tot el transport.

Durant la reunió, el conseller Marc Pons i el director general de Mobilitat i Transports, Jaume Mateu, han destacat que s’han atès -per part del Ministeri- algunes de les peticions traslladades des de les Illes Balears, com que els taxis (o altres vehicles de viatgers) puguin dur més d’un passatger (dos per filera) i també la possibilitat de col·locació de mampares protectores.

Les principals mesures que s’han de seguir en el servei de transport són:

L’ ús de mascaretes generalitzat a trens busos, avions i vaixell i també a vehicles de passatgers de fins a 9 places, obligació que inclou taxis i vtc. Igualment, els treballadors de serveis de transports han de dur mascaretes.

Quant a l’ocupació dels vehicles: en vehicles de fins a 9 places: 2 viatgers a cada fila, excepte la del conductor.  En el cas de vehicles amb cabina ( 2 persones màxim amb mascareta  i només el conductor si no porta mascareta)

En els busos de servei regular i discrecional. Si els passatgers van asseguts, no podran ser ocupats més de la meitat dels seients. En el cas de busos urbans i periurbans -amb gent dreta- s’ ha de mantenir la distància de dues persones per metre quadrat.

Respecte de l’aplicació d’aquestes mesures,  tots els representants de transports de viatgers -tant de regular com discrecional, taxis o vtc- han demanat instruccions d’actuació quan un passatger no porti mascareta, que és d’ús obligatori.  En aquest sentit, s’ha indicat que si es persisteix en la negativa a pujar sense mascareta, el conductor ha de demanar la intervenció dels cossos i forces de seguretat.

 

Igualment, des de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge s’ha indicat al sector que s’està fent feina en distints protocols adaptats a cada tipus de transport per garantir la seguretat tant dels treballadors com dels usuaris.

Durant la reunió del Consell Balear de Transports -que des de l’estat d’alarma es reuneix cada 15 dies per avaluar l’evolució de la situació i analitzar les propostes que es traslladen-, els distints representants han anat exposant les problemàtiques a què s’enfronten i peticions de mesures per ajudar el sector de transport.

El conseller ha assegurat que el Govern és plenament conscient de la situació que ha originat la crisi de la covid-19 i de la seva especial incidència en el sector del transport per la seva directa vinculació amb el turisme.

En aquest sentit, el conseller s’ha compromès a anar informant   puntualment el sector de  totes les passes que tant des del Govern de les Illes, com per part de l’Estat i la Unió Europea es vagin donant per poder recuperar l’activitat aeroportuària, bàsica per a aquest sector, i sobre totes les possibilitats d’adopció de mesures, en les que  ja s’està treballant o les que es puguin obrir, per ajudar el sector del transport a recuperar la normalitat.