25 d’abril 2020 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

COVID-19: El Govern rebrà el 50% de la liquidació del sistema de finançament de 2018 i reclama avançar-ne la totalitat i nous fons extraordinaris NNota Informativa

COVID-19: El Govern rebrà el 50% de la liquidació del sistema de finançament de 2018 i reclama avançar-ne la totalitat i nous fons extraordinaris

La consellera Sánchez demana l’abonament anticipat de tota la liquidació del finançament de fa dos anys i noves mesures per a obtenir recursos addicionals davant l'impacte pressupostari generat per la crisi sanitària

El Govern de les Illes Balears rebrà l’avançament del 50% de la liquidació pendent del sistema de finançament autonòmic de 2018 i defensa la necessitat de que el Govern d’Espanya procedeixi a ampliar aquest avançament a la totalitat d’aquesta liquidació, uns recursos ja previstos per a 2020, i que també aporti fons extraordinaris, per dotar la comunitat autònoma de major capacitat davant l'impacte pressupostari i l’augment de despeses per afrontar la crisi sanitària i les mesures per pal·liar les seves conseqüències socials i econòmiques.

La Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors ja ha estat informat pel ministeri de la tramitació de l’abonament els propers dies de 325 milions d’euros, quantia que correspon al 50% dels recursos pendents de la liquidació del sistema de finançament de 2018. Amb la confirmació de l’abonament de 325 milions, restaran pendents altres 323 milions. El Govern ja va rebre 80 i 95 milions d’euros els mesos de gener i febrer passats, i per tant restaven prop de 650 milions pendents, del total de 822,9 milions de la liquidació de 2018. 

L’avançament de la liquidació de 2018 ha estat una de les mesures reclamades per les Balears i altres comunitats davant l’impacte pressupostari causat per la crisi sanitària, petició a la qual el Ministeri va respondre amb l’acceptació d’avançar el 50% d’aquests recursos. La liquidació de fa dos anys és un dels conceptes que determinen els ingressos a rebre cada any del sistema de finançament autonòmic, juntament amb la bestreta a compte de l’any en curs.

Enguany, les Illes Balears rebran 2.906,3 milions d’euros a través del sistema de finançament autonòmic, dels quals 822 corresponen a la liquidació definitiva de 2018. El Govern d’Espanya ha garantit l’abonament de totes les quanties del sistema de finançament ja previstes per a 2020.

“És necessari donar una nova passa i avançar íntegrament els recursos de la liquidació del sistema de finançament autonòmic de 2018, uns ingressos que l’Estat va cobrar fa dos anys”, afirma la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez. Si bé valora “les passes i els esforços que esta fent el ministeri davant la magnitud d’aquesta situació excepcional i de les necessitats sobrevingudes que ha provocat la pandèmia al conjunt de les administracions”, la consellera ha incidit en ampliar aquest avançament per tal de rebre també els 322 milions pendents de la liquidació de 2018, “tenint en compte, a més, que tampoc no es tracta de fons extraordinaris respecte a les quanties ja previstes per a 2020”, ha recordat.

En aquest sentit, la consellera Sánchez ha tornat a defensar la necessitat de que el ministeri adopti noves mesures per a facilitar recursos addicionals a les comunitats, a través de nous fons extraordinaris i de mesures per a ampliar la capacitat d’obtenir crèdit a llarg termini als mercats financers, davant l’augment de la despesa derivada de l’emergència sanitària i del seus efectes socials i econòmics, i del seu impacte en les previsions d'ingressos, tal com ja ha reclamat a les reunions amb la ministra d’Hisenda i la resta de responsables autonòmics d’Hisenda.