24 d’abril 2020 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

COVID-19: LObservatori del Joc detecta un augment de lús de videojocs entre menors durant el confinament NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: LObservatori del Joc detecta un augment de lús de videojocs entre menors durant el confinament

\ Es recomana una vigilància especial per evitar perills d’addicció i es farà un seguiment especial durant les properes setmanes

\ Es mantindran actius els serveis d’atenció en comportaments addictius

 

La Direcció General de Comerç va presidir aquesta setmana una reunió amb l’Observatori del Joc (OJO), on es va detectar un augment de l’ús de videojocs entre els menors i joves durant el període de confinament obligatori.

Tot i que encara no es disposa de xifres concretes, l’Observatori del Joc ha detectat un increment de les consultes rebudes durant l’Estat d’Alarma i de la situació de tancament en què es troba el col·lectiu més jove.

Davant aquesta situació, des de l’OJO es recomana una vigilància especial en l’ús dels videojocs per part d’infants i joves, ja que s’han convertit en una preferència d’oci durant aquestes darreres setmanes. En aquest sentit, es recorda que l’ús excessiu d’aquests jocs en línia pot derivar en comportaments addictius que poden afectar greument tant els menors com el seu entorn familiar.

A més, l’OJO alerta que moltes modalitats de videojocs no inclouen missatges que identifiquin o adverteixin de continguts perillosos, com ara opcions de pagament amagades dins jocs gratuïts, continguts no permesos per a certes edats o interaccions socials amb menors d’edat i adults anònims.

Per aquest motiu, durant les properes setmanes l’OJO identificarà i avaluarà aquelles modalitats de videojocs i jocs en línia que no disposin de descripcions suficients per a un control parental efectiu, i també per conèixer quins continguts es posen a disposició de l’usuari. Alhora, es farà un seguiment dels efectes que el confinament ha tingut sobre addiccions associades a la xarxa.

L’Observatori del Joc l’integren el Servei de Joc de la Direcció de Comerç, Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible (UIB) i la Direcció General d’Innovació amb la Fundació Bit.

Amb l’objectiu de prevenir aquests comportaments addictius o poder actuar en cas de detecció d’us abusiu es recorda a les famílies que es mantenen actius i en ple funcionament els punts d’atenció telefònica habituals durant el període de confinament, a fi de poder atendre a aquelles persones afectades que ho necessitin.

Serveis d’atenció a comportaments addictius:

– Unitats de conductes addictives (UCA), IBSALUT

https://tinyurl.com/addiccions-IBSALUT

Les unitats de conductes addictives (UCA) són centres ambulatoris que atenen de manera integral les persones que presenten problemes d’addicció a substàncies diverses (alcohol, cànnabis, cocaïna, heroïna, etc.) i/o conductes addictives (ludopatia, noves tecnologies, compres compulsives, etc.), i també les seves famílies.

– Projecte Home Balears

971 793 750

Projecte Home Balears treballa per a la prevenció i el tractament de qualsevol addicció a substàncies, tecnologies, doctrines i conductes.

– Associació Juguesca

615 758 728 (telèfon i WhatsApp)

Centre dedicat a l’estudi, prevenció i tractament del joc patològic, amb l’objectiu de donar resposta assistencial als afectats per aquesta problemàtica i/o als seus familiars.