23 d’abril 2020 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

COVID-19: Santiago demana per carta a Iglesias i Escrivá que l’ingrés mínim vital sigui un dret subjectiu per facilitar la seva tramitació i arribi amb celeritat a les famílies NNota Informativa

COVID-19: Santiago demana per carta a Iglesias i Escrivá que l’ingrés mínim vital sigui un dret subjectiu per facilitar la seva tramitació i arribi amb celeritat a les famílies

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha enviat avui una carta al vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, i al ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, on els exposa la urgent necessitat que l’ingrés mínim vital arribi amb celeritat a les famílies davant la manca de recursos econòmics que pateixen per el COVID-19. Santiago especifica que si la futura prestació és un dret subjectiu, compatible amb altres prestacions finalistes com les beques menjador o l’ajuda familiar a la dependència, arribarà amb agilitat a les llars. 

En aquesta mateixa línia, Santiago els demana que la futura prestació no estigui vinculada a la inserció social i laboral del perceptor. A part d’un alentiment en el tràmit, es pot caure en una invasió competencial. 

Concretament, la consellera especifica que condicionar la percepció de l’ingrés mínim vital a la inserció social suposaria limitar o condicionar l’article 30.15 de l’Estatut que diu que l’acció i benestar social és una competència exclusiva de la Comunitat. El mateix passa a l’article 27 sobre els drets relatius a l’ocupació i el treball.  

Santiago comença la missiva donant l’enhorabona al govern de l’Estat per impulsar l’ingrés mínim vital i  recorda a Iglesias i Escrivá la necessitat que aquesta nova prestació sigui compatible amb la Renda Social Garantida de les Illes Balears. Per aquest motiu, els exposa al seu parer sobre quines haurien de ser les característiques d’aquest ingrés mínim vital: 

- Prestació finalista, exclosa de la normativa general de subvencions.
- Dret subjectiu.
- Subjecte als deures administratius del beneficiari.
- No subjecte a l’obligació de participar en activitats d’inserció laboral o social.
- No han de computar prestacions econòmiques finalistes com les beques menjador o l’ajuda a la dependència.

La consellera assegura que ara és una gran ocasió per enfortir el debilitat sistema de protecció social i establir sinergies entre les administracions. Per a Santiago, és vital que la futura prestació es pugui sol·licitar, accedir i concedir amb agilitat perquè davant l’aturada de l’economia, moltes famílies han vist com la seva capacitat de resistència davant la nova crisi és pràcticament nul·la.

S'adjunta carta.