22 d’abril 2020 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

COVID-19: La llet local manté el preu tot i l'augment de l'oferta derivada de la paralització de l'hostaleria i la restauració NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: La llet local manté el preu tot i l'augment de l'oferta derivada de la paralització de l'hostaleria i la restauració

/L'observatori de preus detecta que a l'illa de Menorca és on es ven més barata de tot l'arxipèlag /Aquest manteniment de preus és conseqüència de les mesures pel sector lacti que ha posat en marxa la conselleria

La direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària i SEMILLA, departaments dependents de la conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, han dedicat l'informe de l'observatori de preus d'aquestes dues darreres setmanes a fer el seguiment del preu de la llet local. La referència és un litre de llet sencera UHT, produïda a Mallorca, i venuda tant en grans superfícies com en botigues de proximitat. L'observatori ha detectat, amb les diferències pròpies de grans superfícies i botigues de proximitat, que el preu de la llet es manté des dels primers registres (24 de març) fins ara. Per exemple, en el cas de les grans superfícies, el preu del litre de llet local es ven ara 0,06 euros més car que al principi de la crisi. Al llarg d'aquestes setmanes, fins i tot, havia experimentat una pujada de 0,11 euros. En grans superfícies es ven ara a 0,82 euros, mentre que a principi de la crisi es venia a 0,76 euros. En el cas de les botigues de proximitat, l'oscil·lació ha estat de just 0,02 euros i, per tant, ara el litre de llet local es ven a 0,97 euros.

Aquest manteniment de preus és conseqüència de les mesures pel sector lacti que ha posat en marxa la conselleria, com és, per exemple, la transformació i transport de llet, la retirada de ramat per reduir-ne la producció i la compra pública.

Segons la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, tot i l'augment de l'oferta, derivada de la paralització de la restauració i l'hostaleria, “s'està aconseguint que la llet local mantingui el preu i això és una bona notícia».

La llet de fora experimenta més oscil·lacions de preu. És un producte més barat que la llet local. Ara, per exemple, un litre de llet de marca blanca en grans superfícies es pot adquirir a 0,59 euros. Un preu que moltes vegades s'utilitza com a reclam i que sovint respon a marges impossibles de justificar en matèria de costos de producció.

Amb relació a la resta de productes, com per exemple, els ous, s'observen variacions de preu significatives durant les setmanes. Fins i tot, ha arribat a duplicar el preu d'una setmana a una altre, mentre que la següent setmana es torna a reduir a la meitat. És un producte, que clarament, no arriba a tenir una estabilitat durant tot el període d'observació.

Amb relació al peix, aquestes dues setmanes s'ha observat un augment en el preu de la sèpia de 3 euros/quilo, tant en grans superfícies com en mercats, després d'una davallada prèvia generalitzada de caiguda del preu. La resta de productes mantenen un preu estable en general durant les setmanes.

Pel que fa a la carn, l'observatori ha detectat que el preu de la porcella ha davallat una mica respecte setmanes anteriors; mentre que el xot manté el preu, amb una lleugera tendència a la davallada del preu del costellam, mentre que puja el preu de la cuixa, en grans superfícies. En mercats, el preu del xot es manté, de moment, estable.

Les hortalisses mantenen un preu estable mentre les fruites locals, com són taronges i llimones, experimenten un lleuger increment relacionat amb el final de la temporada.

 

Els preus de Menorca i Eivissa

L'observatori de preus ja ha començat a incloure els preus de venda al públic de Menorca i Eivissa. Així, en el cas de la llet, per exemple, els primers registres indiquen que en les grans superfícies, es ven més barata a Menorca que a la resta de les illes. A Menorca el litre es ven entre 0,60 euros i 0,76 euros, mentre que a Eivissa, es troba a 0,76 euros.

Pel que fa al preu del peix, segons les dades registrades el 14 d'abril, el preu de venda al públic de la sèpia era de 18 euros/quilo en el mercat de Ciutadella, mentre que el mercat d'Eivissa estava a 24,90 euros/quilo. A Mallorca, fent la mitjana en els mercats, la sèpia es venia a 15,92 euros/quilo.

Finalment, i amb relació al preu de les fruites, l'observatori ha detectat en aquestes primeres observacions que les taronges s'han venut més barates a Eivissa que a la resta de mercats de les Illes. Per illes, a Eivissa, les llimones estaven a 1,80 euros/quilo i les taronges, a 1 euro/quilo; a Menorca, les llimones es venien a 2 euros/quilo i les taronges, a 1,40 euros/quilo; mentre que a Mallorca, les llimones s'han venut a 1,75 euros/quilo, i es taronges, a 1,59 euros/quilo. Així, aquesta setmana passada, les taronges més barates s'han venut a Eivissa, i les llimones més barates, a Mallorca.