21 d’abril 2020 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

COVID-19: El Govern valora positivament la inclusió dels treballadors fixos discontinus en les noves mesures de protecció de l’activitat aprovades avui pel Govern de l’Estat NNota Informativa

COVID-19: El Govern valora positivament la inclusió dels treballadors fixos discontinus en les noves mesures de protecció de l’activitat aprovades avui pel Govern de l’Estat

El conseller Negueruela recorda que les Illes Balears ha treballat en aquestes darreres setmanes per aconseguir que aquest col·lectiu tingués un major nivell de protecció, atesa la singularitat de la nostra Comunitat

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha valorat positivament l’aprovació, per part del Govern de l’Estat, d’un nou paquet de mesures urgents complementàries per donar suport a l’ocupació i l’economia, ja que suposa un conjunt de polítiques que serveixen per reforçar la xarxa de protecció per a treballadors i famílies, així com per mantenir l’activitat empresarial.

Negueruela ha remarcat que l’Estat ha inclòs als treballadors fixos discontinus com a beneficiaris de les mesures adoptades en el cas de declarar-se un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) a les empreses on hi treballen, fins i tot sense la necessitat d’haver-se incorporat enguany encara al seu lloc de treball.  Aquesta és una qüestió important, ja que aquesta figura dóna cobertura a un percentatge alt dels treballadors de la nostra comunitat i, per això, qualsevol extensió de drets a aquesta figura és una notícia positiva per a la nostra comunitat, ha indicat.

Un acord que assoleix el caràcter de llei

Val a dir, que el que ha oficialitzat avui el Consell de Ministres és l’acord que ja regia des de fa tres setmanes per als treballadors fixos discontinus de les Illes Balears, de manera que la interpretació acordada entre el Govern de les Illes Balears i el SEPE s’estengui, a través del Decret Llei, a tots els fixos discontinus de tota Espanya. El conseller ha volgut expressar la seva satisfacció perquè el Govern de l’Estat hagi estimat aquesta aportació feta des de les Illes, i que ara pugui beneficiar-se tot el conjunt del país.

En aquest sentit, cal recordar que aquesta mesura va permetre ja fa tres setmanes a les Illes Balears que 44.000 treballadors fixos discontinus que encara no havien estat cridats també poguessin accedir als ERTOs i, així, a les prestacions extraordinàries. És important remarcar, en l’objectiu d’estendre la màxima cobertura a quants més treballadors millor, que aquestes prestacions es poden cobrar encara que no s’hagués generat el dret de percebre’l, i sense que els compti el temps cobrat de cara a futures prestacions.

El conseller ha apuntat que és important, en aquests moments de dificultats, que s’estableixin mesures per no deixar ningú enrere, i que l’impacte de la crisi sanitària sigui el més reduït possible. Per això, des de les Illes es va acordar, en mesa de diàleg social, reclamar a l’Estat la inclusió dels fixos discontinus dins les mesures de protecció del Govern central, atesa la singularitat del mercat laboral de la nostra Comunitat.

Amb el nou paquet de mesures aprovat avui, el Govern de l’Estat vol seguir donant resposta a l’emergència causada pel Covid19, establint una xarxa de seguretat per a la ciutadania i, en especial, per a les persones més vulnerables. A les distintes fases de lluita contra el virus, cada mesura de caràcter sanitari i de reducció de mobilitat per evitar riscos de contagi han anat acompanyada d’altres mesures econòmiques i socials encaminades entre altres aspectes a mantenir la renda de les famílies i treballadors, tant per compte d’altri com a autònoms i a garantir la liquiditat de les empreses, donant suport així al manteniment del teixit productiu, especialment a les petites i mitjanes empreses.

El Govern també  valora molt positivament l’extensió dels drets per poder cobrar prestacions a aquelles persones amb contractes temporals acomiadades durant períodes de prova i aquelles altres que no varen poder incorporar a un lloc de treball per al qual hi havia un precontracte i que procedien d' una baixa voluntària anterior. Són casos que també s’inclouen i que permeten ampliar el número de persones que es poden beneficiar de l’actuació protectora del sistema de prestació per atur.