17 d’abril 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

COVID-19: 'El document del mes' de l'Arxiu del Regne de Mallorca continua ara en línia amb la història de dues dides assalariades del segle XIII NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: 'El document del mes' de l'Arxiu del Regne de Mallorca continua ara en línia amb la història de dues dides assalariades del segle XIII

L'Arxiu del Regne de Mallorca prossegueix amb la seva activitat El document del mes, ara en versió digital en línia a causa de la situació de confinament derivada de la Covid19. El centre, dependent de la conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, ha posat a l'abast dels ciutadans en el seu web www.arxiuregnemallorca.com l'explicació d'un document del segle XIII que reconstrueix la història de dues dides assalariades a la Ciutat de Mallorca.  

Les dides són dones que alleten infants d’una altra mare. Aquesta pràctica era molt comuna en la societat de l’Antic Règim i va sobreviure en el món occidental fins al segle XX. Es feia per suplir la manca de llet de la mare, per malaltia o decés d’aquesta, o fins i tot, en cas que la mare no desitgés criar el seu fill per no fer tasques considerades inadequades al seu nivell social.

Podem conèixer aquestes dues dones gràcies als respectius contractes de didatge que varen fer davant un notari per deixar constància dels compromisos de les parts.

Aquests dos documents són rellevants perquè fan referència a dones, sempre escasses en la documentació, i ho fan d’una manera singular, essent per elles mateixes les protagonistes del document i no a través del seu marit o fills, com és més habitual. Les dues dides també són importants perquè les trobem exercint un ofici, encara que no és l’únic del que tenim notícia. La presència femenina en la documentació notarial medieval està, en bona part, relacionada amb els contractes matrimonials i en la gestió dels béns que li corresponen segons els pactes matrimonials.

El primer contracte de didatge, el més antic documentat a l’Arxiu del Regne de Mallorca, data del 8 d’octubre de 1240. Maria de Castelló d’Empúries promet a Bernat de Regull i a Ermessenda que alletarà a Maria, la filla d’ambdós; especifica que donarà de mamar a casa de la dida i que ho farà amb la seva llet. 

El segon contracte de lactància és del 17 de juny de 1242. En aquest cas, la vídua Ferrera, que ho és de Ramon Figuera de Provençana, promet a Berenguer de Rees, notari de Mallorca, que alletarà el seu fill Jaume durant un any i que cuidarà d’ell el millor que pugui. 
Aquests referències formen part del Llibre Manual de Pere Romeu, notari públic de Mallorca (1239-1243). Es tracta del llibre notarial més antic conegut sobre Mallorca, un dels deu primers llibres notarials de la primera meitat del segle XIII de la Corona d’Aragó. Pertany a la sèrie Civitatis et Partis Foraneae d’Escrivania de Cartes Reials (ECR) del fons de Reial Patrimoni de l’Arxiu del Regne de Mallorca.

Aquesta font documental està datada només deu anys després de la conquesta de Mallorca, durant el govern de Pere de Portugal. 

Enllaç a 'El document del mes': http://arxiuregnemallorca.com/dues-dides-assalariades-a-la-ciutat-de-mallorca-del-segle-xiii/