16 d’abril 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

COVID-19: La consellera de Cultura reclama que l'Estat tengui en compte les especificitats del sector a l'hora de dissenyar mesures per fer front a la Covid19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: La consellera de Cultura reclama que l'Estat tengui en compte les especificitats del sector a l'hora de dissenyar mesures per fer front a la Covid19

Demana equiparar els drets dels autònoms i treballadors intermitents als de la resta de treballadors i que les entitats locals puguin fer ús dels seus romanents per a donar serveis culturals

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha participat aquest matí en una reunió amb el ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, i els consellers de cultura de totes les comunitats autònomes de l'Estat. En ella, Costa ha traslladat una sèrie de peticions i propostes per tal de fer front als efectes que la situació d'estat d'alarma està tenint en el sector de la cultura i per encarar la seva futura recuperació.


Entre les propostes de la consellera, destaca la necessitat que l'Estat tengui en compte la situació específica d'un gran nombre de treballadors de la cultura, equiparant als drets de la resta de treballadors els drets d'aquelles persones que es donen d'alta com a autònomes o treballen per compte aliè de manera intermitent, com és el cas dels actors, i es troben en un llimb jurídic a l'hora de tenir dret a subsidis com el d'atur. Tal com ha indicat Costa, "s'hauria de tenir en compte la seva especificitat, de la mateixa manera que el Govern central ho ha fet en el cas dels treballadors fixos discontinus del sector turístic".


Així mateix, s'ha sumat a la reivindicació perquè s'habiliti un fons d'emergència de Cultura a través de les comunitats autònomes, de la mateixa manera com s'ha fet en altres àmbits, com els serveis socials o l'educació, i també ha demanat una rebaixa de l'IVA cultural.


A més, ha traslladat dues reclamacions que el Govern també ha reiterat a l'Estat en diverses ocasions i que tenen afectació en el sector cultural i creatiu. Per una banda, que es permeti a les entitats locals, que també tenen competències en cultura i gestionen una gran quantitat d'equipaments culturals, fer ús dels seus romanents per a aquesta finalitat. Per l'altra, ha reclamat que els ERTO (Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació) de les empreses puguin durar més enllà de l'estat d'alarma, ja que la recuperació del sector cultural no serà automàtica, sinó progressiva i molt condicionada per les restriccions de mobilitat o aforament, entre d'altres. Per altra banda, Costa també ha plantejat la necessitat d’un pla europeu de rescat a la cultura , així com vincular molt clarament l’activitat cultural al turisme i potenciar-lo.

La consellera ha traslladat al ministre algunes peticions específiques del sector a les Balears, com és la incorporació de les entitats sense ànim de lucre amb activitat econòmica com a possibles beneficiàries dels avals de les societat de garantia recíproca, per tal que puguin accedir a préstecs en condicions avantatjoses i optar així a injectar liquiditat per fer front a les dificultats actuals.


Costa ha indicat que "la cultura és un bé indispensable i d'interès general" i que "ara més que mai l'hem de reforçar com a element de cohesió social i territorial que és" i ha aportat també una reflexió sobre el futur del sector en una fase de reconstrucció en què s'hauran de trobar noves fórmules per adaptar-nos a una realitat que serà molt diferent de la que hem conegut fins ara.