15 d’abril 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: El Govern i els agents econòmics i socials tanquen el primer gran acord de protecció per als treballadors i treballadores de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern i els agents econòmics i socials tanquen el primer gran acord de protecció per als treballadors i treballadores de les Illes Balears

Armengol ha anunciat que també s’impulsarà un pacte per a la reactivació econòmica de la comunitat amb agents socials, institucions i forces polítiques

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit aquest dematí una reunió de treball de la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears per fer un seguiment de les mesures adoptades per afrontar les conseqüències del virus de la COVID-19 i en la qual s'ha tancat el primer gran acord de protecció per als treballadors i treballadores de les Illes Balears.

Al costat de la presidenta Armengol han estat presents el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d'Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago.

En representació dels agents socials, hi han participat, per videoconferència, el vicepresident de la CAEB, Gabriel Llobera; el president de PIMEB, Jordi Mora; el secretari general d'UGT, Alejandro Texias, i el secretari general de CCOO, José Luis García.

El Govern i els agents econòmics i socials han tancat un acord amb l'únic objectiu de mantenir l'ocupació durant la crisi sanitària generada pel virus de la COVID-19, protegir els llocs de treball d'unes 200.000 persones i evitar acomiadaments. «Hem de donar instruments a les empreses per mantenir-se vives i per protegir els nostres treballadors i treballadores fins que no puguem reactivar la nostra economia», ha apuntat Armengol, qui ha explicat les mesures acordades en roda de premsa.

Per a això, i tenint en compte que la majoria de previsions econòmiques indiquen que la demanda turística serà inexistent en les setmanes pròximes, l'objectiu és disposar de mecanismes flexibles que permetin activar l'activitat econòmica quan comenci a reactivar-se la demanda. «Hem de treballar perquè tot d’una que puguem obrir es pugui fer amb les màximes garanties», ha destacat la presidenta.

En aquesta línia, els signants han acordat demanar al Govern d'Espanya que estengui la protecció dels llocs de treball per evitar els acomiadaments. Per això, en primer lloc, Govern, agents socials i patronals demanaran a l’Estat que augmenti la durada dels expedients de regulació temporals de l’ocupació (ERTO) per causes de força major durant sis mesos. Això significarà que els treballadors percebran almenys 1.000 euros al mes sense consumir temps de cotització, fins i tot en el cas que no tenguin cotització prèvia suficient. A més, les empreses tindrien bonificada la seguretat social durant aquests mesos, i es garantiria la seva supervivència. Com els ERTO de força major estan lligats ara mateix a la durada de l’estat d’alarma, en paral·lel, el Govern, sindicats i patronals s’han compromès a convertir els ERTO per força major en ERTO per causes productives, per garantir en tot moment, fins i tot després de l’estat d’alarma, la protecció de treballadors i empreses i garantir una prestació d’almenys 1.000 euros.

El Govern demanarà a l’Estat que aquests ERTO de causes productives tenguin els mateixos avantatges que els de força major. Però si l’Estat no ho accepta, el Govern s’ha compromès a garantir crèdit per finançar les cotitzacions de les empreses. S’evitarà que hi hagi acomiadaments i que es destrueixi l’ocupació amb ERO, i es continuarà treballant en aquestes illes per protegir l’ocupació i les empreses amb ERTO.

En la mateixa línia, els empresaris es comprometen a mantenir els ERTO i no aplicar un ERO. Per part seva, treballadors i sindicats es comprometen amb un endarreriment dels increments salarials per a 2020 en els sectors d’hoteleria, comerç i transport discrecional. D’aquesta manera les pujades d’enguany es faran el 2021; les del 2021, el 2022, i així successivament. «Sabem que és un gran esforç», ha apuntat Armengol, i ha subratllat que «no es tracta d’una suspensió», sinó d’un ajornament per un any.

Flexibilitat per a les empreses

L'acord recull tot un conjunt de mesures distribuïdes en diversos eixos principals. En primer lloc, flexibilitat interna perquè les empreses puguin tenir marge d'adaptació davant la possibilitat que la temporada turística s'iniciï en qualsevol moment. D'aquesta forma, comptaran amb mecanismes que possibilitin les entrades i sortides de personal laboral en cas d'inici d'activitat.

També s'ha pactat desenvolupar una agilitació administrativa que permeti implementar les mesures de manera ràpida i eficaç i sense treure cap garantia de les que corresponen a empreses i treballadors. A més, les parts s'han compromès a instar les empreses a incloure tots els treballadors en els ERTO tramitats. «És un acord històric, social i econòmic per posar solucions als problemes de la ciutadania, els treballadors i les empreses», ha afirmat la presidenta.

Finalment, tant les organitzacions empresarials com les sindicals i el Govern mateix s'han compromès a dissenyar programes de formació i requalificació professional. Aquesta eina permet també flexibilitat, ja que en el moment que les empreses puguin aixecar els ERTO podran treballar directament. A més, el Govern treballarà per trobar mecanismes que garanteixin un turisme segur.

Pacte de reactivació econòmica

La presidenta Armengol també ha anunciat que s’ha acordat impulsar «un gran pacte per a la reactivació econòmica de les Illes Balears» que inclogui la resta de sectors econòmics. Estarà obert als agents socials i econòmics, a totes les institucions i a totes les forces polítiques perquè tothom hi pugui fer aportacions. A partir d’aquest dimecres comencen les reunions amb tots els sectors.