26 març 2020 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

COVID-19: Carta oberta del director de la Residència i Centre de Dia Can Blai NNota Informativa

COVID-19: Carta oberta del director de la Residència i Centre de Dia Can Blai

Com a director de la Residència i Centre de Dia Can Blai em veig en l'obligació de posar en valor el treball de tot l'equip humà que tinc al meu càrrec. Des que va començar la crisi sanitària ocasionada pel coronavirus COVID-19 hem estat treballant amb molt esforç per tractar de prevenir que el COVID-19 afectés als nostres usuaris, però desgraciadament i malgrat totes les mesures preventives que hem executat ens hem vist afectats per aquesta pandèmia. El nostre objectiu llavors era prevenir que aquesta amenaça arribés al nostre centre. El nostre objectiu ara és minimitzar els estralls que pot ocasionar aquesta situació.

Portem setmanes treballant en mesures preventives (algunes d'elles molt dràstiques) tals com:

- Campanyes d'higiene de mans.
- Instal·lació de punts d'higiene de mans en tots els accessos i obligació de la higiene de mans per accedir al centre.
- Restricció de les visites a familiars fins que es va prohibir l'entrada de qualsevol persona aliena a l'empresa.
- Restricció de les sortides de les persones usuàries.
- Cancel·lació de les activitats programes amb entitats externes.
- Cancel·lació dels serveis complementaris.
- Tancament del servei de centre de dia.
- Sectorización del centre, primer en 3 plantes i després subdividint cada planta en dues unitats.
- Intensificació de les mesures de neteja en punts crítics tals com a passamans, poms de portes, botoneres, etc.
- Adquisició i elaboració d'equips de protecció individual.
- Aïllament de tots els usuaris que presentessin clínica respiratòria.
- Ús de màscara seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Tot això abans de conèixer el primer cas confirmat per COVID-19 divendres passat 20 de març, moment en el qual es va activar el pla de contingència en el qual havíem estat treballant incansablement durant les últimes 3 setmanes. En aquest moment es va aïllar de manera preventiva a tots els usuaris del centre, es va activar el protocol i es va identificar a tots els contactes estrets que hagués tingut el cas (usuaris i treballadors), a més es va identificar a tots els treballadors amb clínica respiratòria i se'ls va apartar de l'activitat laboral de manera preventiva per protegir la seva salut i la de les persones usuàries.

Tan sol unes hores després de la confirmació del primer cas una unitat mòbil es va desplaçar al centre, es van prendre proves a 21 residents i a 31 treballadors. En les últimes hores s'han fet proves a un total de 29 usuaris i 32 treballadors.

Des de la desgraciada notícia del primer cas de coronavirus COVID-19 en un usuari del centre han estat uns moments difícils per a tots, moments de molta por, de jornades interminables, nerviosisme i sobretot de molt esforç. Tot l'equip: netejadors/es, infermers/es, cuineres, ajudants de cuina, fisioterapeutes, metge, coordinadora, terapeuta ocupacional, auxiliars sociosanitaris, recepcionistes, oficial i peó de manteniment, celadores, animadora d'oci, treballadora social, personal administratiu, governanta i psicòleg han demostrat ser uns professionals, han vençut les seves pors, s'han oblidat de la seva categoria professional, de les seves funcions preestablertes i han aconseguit que l'atenció als nostres usuaris no es vegi minvada malgrat haver estat sota mínims en alguns torns i malgrat haver-hi extremat totes les mesures de prevenció. 

Consider que està sent molt injust el tracte que els mitjans de comunicació locals estan fent d'aquesta crisi, informant de manera molt esbiaixada i sensacionalista i minvant l'ànim de l'equip humà que s'està deixant la pell i posant en risc la seva salut i la dels seus éssers estimats per seguir proporcionant les cures que els nostres usuaris necessiten i es mereixen. Els mitjans locals estan "informant" mitjançant declaracions anònimes i no contrastades generant preocupació entre els familiars de les persones usuàries i tractant de manera molt injusta als professionals del centre tal com he esmentat anteriorment.

Per tot l'exposat anteriorment, vull defensar el treball de l'equip humà de Ca Blai, del que a dia d'avui em sento més orgullós que mai i que no es mereixen en absolut que es menyspreï el seu treball perquè aquest està sent impecable.

Gràcies per endavant.

Jesús Díaz-Santos Chico
Director Residència i Centre de Dia Ca Blai
Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència  i de Promoció de l'Autonomia Personal dels Illes Balears