14 març 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca informa als municipis de la situació actual de la Xylella i de les novetats sobre les mesures de contenció del bacteri NNota Informativa

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca informa als municipis de la situació actual de la Xylella i de les novetats sobre les mesures de contenció del bacteri

Confirmats 627 positius de Xylella fastidiosa a les Illes Balears
Avui el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal s’ha reunit amb els batles dels municipis de les Illes Balears per tal d’explicar-los que de les 4.264 analítiques de les mostres rebudes, un 15% ha donat positiu en la bactèria confirmant així 627 casos a més de les diferents novetats sobre les mesures de contenció del bacteri. Precisament la setmana passada una comissió de seguiment europea ha visitat les illes de Mallorca i Eivissa per comprovar que s’estan aplicant les mesures  de contenció decretades. La visita s’ha centrat als ports i aeroports analitzant l’entrada i sortida de material vegetal, ja que aquests espais són punts clau. Encara però no es tenen dades dels seus informes. En total, des que l’octubre de 2016 es confirmà el primer positiu de la plaga a Mallorca, s’han pres i analitzat 2.108 mostres a aquesta illa, 1.419 a Eivissa i 712 a Menorca.

D’aquets 627 positius de Xylella fastidiosa confirmats en plantes i arbres de les Illes Balears,  412 corresponen a Mallorca, 115 a Eivissa i 100 a Menorca, on el 88% estan eliminats. A Formentera no s’ha detectat encara cap vegetal afectat.
 
A Mallorca, la presència del bacteri s’ha detectat a 146 ametllers, 117 ullastres, 54 vinyes, 35 oliveres, 18 figueres, 15 polígales, 7 romanins, 4 freixes i 4 aladerns, 3 cirerers, 2 lavandes, i 1 positiu en acàcia, argelaga, estepa negra, ginesta, noguer, baladre i prunera.
 
A Menorca, a 79 ullastres, 8 oliveres, 7 ametllers, 3 polígales, i 1 en figuera, aladern i romaní. A ambdues illes s’ha detectat la subespècie multiplex, que a Mallorca conviu amb la fastidiosa.
 
Pel que fa a l’illa d’Eivissa, els positius s’han confirmat en 56 ullastres, 39 oliveres, 5 baladres, 4 ametllers, 3 lavandes, 3 polígales, 3 romanins i 2 acàcies. En aquesta illa els arbres estan afectats per la subespècie pauca.
 
Segons Vidal, “hem explicat als ajuntament com ens poden ajudar, tramitant i divulgant la informació, com ha d’actuar en els seus jardins, com podem de forma conjunta tirar endavant aquest repte”. El conseller del ram ha concretat que “amb un any i mig de feina hem aconseguit que Europa permetés passar de l’erradicació a la contenció, els hem explicat quines conseqüències té això i quines plantes es poden replantar”.
 
Aquestes mesures de contenció consisteixen en l’eliminació de la planta infectada i una vigilància dirigida a llocs de risc: al voltant dels vivers i al voltant dels llocs amb valor social, cultural o científic particulars. També s’ha prohibit la sortida des de les Illes Balears de les espècies afectades per a la plantació, excepte les llavors.

La Conselleria i els ajuntaments col·laboren en la tasca d’identificació de les plantes afectades, tant a llocs públics com a propietats privades, en la identificació dels propietaris de finques afectades, així com en campanyes de divulgació i conscienciació.